Hong Kong | Eng

Follower
Following
candies_lo
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (5)
味道一般
Spicy Baby
2023-04-09
叫左涼皮($25)加手撕雞($8)同豬大腸($8)。佢地用既係闊身涼皮,質感算彈牙,調味汁既味道無咩特別,但可惜兩個餸既味道強差人意。睇佢地餐牌,手撕雞應該係重點推介之一。份量唔算少,味道無咩特別,但肉質有d奇怪,唔係梅既但好林,林到咬落冇咩口感。豬大腸唔似鹵過/用其他調味事先煮過,食落無味,似就咁白灼完就拎出黎撈多d。如果本身個調味汁係惹味既,可能都還可以,但配佢而家呢個汁既話係完全唔夠味。作為配料既花生唔係好脆。另一點值得留意既係拎到上手盒野係暖既,食既時候某d食材係凍既有d係暖既,即係一盒野入面既食物有唔同溫度,感覺好怪。…Read More
2023-04-06
TakeAway
要食火龍卷!
Oi-Shi-Sushi (Tai Tsun Street)
2020-06-19
少去大角咀,但呢度一d都唔難搵。呢度book位既方式係黎到有得優先入座,如果滿座就變相book左位既排第一張台。鋪頭比較細既話,呢個都係幾能夠善用哂所有台既方法,如果你鐘意留位直接入座既話就要留意下。叫左幾個熱門既菜式 -燒汁一口牛 - 牛肉味幾濃同埋都juicy既,係偏熟既口感,幾有咬口。火炙壽司拼盆 - 不過不失,唔會覺得好大驚喜。火龍卷 - 呢個推介,蝦肉好爽口,卷入面舊蝦既外皮好脆,唔會一陣就淋哂影響口感。蟹籽多到滿哂,足料!仲叫左黑松露三文魚帶子炒飯不過太肚餓食左唔記得影相,但都好足料,黑松露味好香會令你好有食慾。座位舒服,員工都好有禮貌亦好注意衛生,坐低會提醒食客食野先好除口罩安全d,抵讚👍🏻…Read More
火龍卷
黑松露三文魚帶子炒飯
Dinner
牛扒好食又坐得舒服
Good Times Restaurant And Bar
2020-06-07
聯和墟有好多好野食,但唔少鋪頭都比較細,未必坐得舒服。有friend入黎食飯,所以想坐耐d、好好享受下美食,就去左試呢間。叫左塊牛扒七成熟配飯。塊扒煎得唔錯,幾juicy,唔會煎老左。個燒汁就正常味道(最怕死咸既汁),亦唔會太稀或者太濃稠,岩岩好可以突出番塊扒自身既味道。餐牌無寫,比較肚餓所以就冇問,但如果可以轉薯菜就更加好喇。裝修樓底好高,感覺寬敞。侍應都好有禮貌,入門口量體溫、點餐等等都唔該前唔該後,服務唔錯。值得再黎!…Read More
草飼牛肉眼扒伴燒汁
Lunch
Blacklisted
Sun Thai Restaurant
2018-12-23
間野係公司附近,但見lunch成日都好多人等,所以一直都冇試過。上個月30號夜晚放左工見冇人等就walk-in試下。的確,食物係唔錯既。點左三個菜,Massaman Curry,肉碎豬生菜包同馬拉盞通菜。後兩樣都係一般味道啦,反而個咖哩係有驚喜既,少少甜,濃度恰到好處,好岩送飯/點薄餅食。不過,staff既態度真係好難頂。話說落完單成25分鐘都未上過野,咁就同個著橙色衫既staff講聲啦。(個位女士應該係senior staff,因為其他人普遍著深藍色。)我地問可唔可以追一追張單,因為落左成25分鐘都冇野上過,見隔離台遲落單過我地都已經上左成10分鐘,就想問一問會唔會其實漏左定點。個位女士好大聲咁話「你講野啦,我地電腦入單架,點會你入單先但野食黎得遲過人呀」(意指我地話自己落單先過隔離係講大話),然後就自己走左去。粒粒字都好刺耳。我理得你入單程序係點,但可以係你地漏左張單架wor,點解可以一口就咬定我地講大話?食餐飯姐,d客需唔需要咁講大話黎屈你呀?同埋自問一路態度都好好,只係問下都咁被人話。好谷氣,好食到識飛都一定唔會再幫襯。如果想受氣就去食啦。…Read More
2018-11-30
Dinner
味道不錯,但服務太不濟:(
海記美食坊
2013-02-24
夜晚七點幾,三個人貪方便唔想行咁遠,就去左聯和墟街市食飯。見呢間幾多人幫襯,仲有報紙報導過,諗住應該唔錯,所以就坐低左。叫左三個小菜:馬拉盞生菜、蒜茸牛仔骨同豉椒炒蜆,落完單十五分鐘後話冇蜆:(,叫我地揀第二樣。見佢擺出黎既牌介紹咖哩芥蘭豬頸肉煲,都幾吸引,所以就轉做呢個菜。點知過差唔多十五分鐘之後,又走過黎話冇芥蘭:(,問可唔可以轉菜心。覺得反正都差唔多,所以就轉菜心。由坐低開始計起成四十五分鐘都冇小菜到,直到催左二、三次先黎左個牛仔骨,隔多陣先有生菜。個牛仔骨唔怕韌,而且好香蒜茸味,的確唔錯。個馬拉盞生菜都OK,但成碟野比較多水,所以D味唔係太濃。個煲一路都未黎,唯有唔食住等佢,等緊既時候見隔離台台都有湯飲,淨係我地冇,覺得有D奇怪。依稀記得之前同屋企人幫襯好似有例湯送,問一問佢先俾湯我地。我真係不禁疑惑:唔通係見我地幾個十幾歲所以就HUP我地?:(催住等等到差不多九點終於頂唔順問佢:(,究竟係唔係漏左單,但幾次都淨係應我地話等佢CHECK下,跟住又冇話番俾我地聽結果係點樣。追問左好多次都係咁,都估到佢可能係落漏左但又唔想我地取消,最後嬲嬲地直接同佢講我地取消個菜同埋單,淨低D野都冇食就走左。另外幾台客都嘈好耐都冇菜出,有D仲嬲到走埋。其實食物既味道係唔錯,但等咁耐真係無辦法忍受LOR。三個人食餐飯,又唔係要你煮九大簋,竟然可以搞成超過個半鐘都出唔到三個菜,仲要D客三催四請。咁既服務質素,上報紙、味道幾好又有咩用,唔洗旨意我下次再去。…Read More
2013-02-24
$40 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice