Hong Kong | Eng

Follower
Following
sik.gik.mm.fei
Level 1Hong Kong
「女人一生最大的願望,莫過於食極唔肥。」 Food Diary๑'ڡ'๑ 記錄到訪過嘅餐廳,品嘗過嘅美食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 歡迎dm/email(*´∀`)~♥ IG: sik.gik.mm.fei email: sikgikmmfei@gmail.com
Overview
Reviews (4)
Photo (30)
食物有驚喜
Ami
2025-03-10
一直以嚟,我都好想試下fine dining嘅始祖——法國菜ヾ(´ε`ヾ)今次就趁住Dining City嘅Hong Kong Restaurant Week,同屋企人去咗獲得米芝蓮指南入選嘅Ami食lunch 。:.゚ヽ(*´∀`)ノ゚.:。餐廳嘅牆身用深色嘅木,餐枱用白色嘅石,配上綠色嘅梳化,裝修低調沉穩而高貴優雅,幾有質感同格調ヾ(´︶`*)ノ♬˖˚˳⌖*.・°* ੈ ♡‧₊ ˚˖˚˳⌖*.・°* ੈ ♡‧₊ ˚Restaurant Week Lunch menu:酸種麪包配自家製煙燻牛油酸種麪包外脆內軟,帶有酸種獨有嘅香味自家製嘅牛油真係有好重嘅煙燻味搽喺酸種麪包上面真係好香好好食(▰˘◡˘▰)手切和牛他他撻呢度嘅和牛他他處理得唔錯,冇腥味同筋將佢放入個薄脆嘅撻入面,更為佢增添咗口感,變得更加香脆可口(◍•ᴗ•◍)自家製煙三文魚呢個course係我最鍾意嘅一道菜(*´∀`)~♥呢度嘅三文魚係一個個dice,而唔係一片片嘅而且切出嚟嘅大細啱啱好,方便一啖一嚿口感嫩滑得嚟又不失三文魚應有嘅咬口配上乳酪同dill oil,味道新穎獨特但唔奇怪ヽ(✿゚▽゚)ノ澳洲和牛牛柳我哋根據主廚嘅建議,揀咗medium rare上菜嗰刻見到塊牛柳,就知道聽佢講冇錯啦~\(≧▽≦)/~牛柳望落非常粉嫩,把刀切落去嗰下更加感受到佢嘅tenderness食落口度非常容易咀嚼,一啲都唔韌配上醬汁簡直一流(✪ω✪)柑橘梳乎厘配伯爵茶雪糕呢個甜品獲得我哋全家嘅一致認可(≧▽≦)上菜嘅時候,隻杯係熱辣辣嘅所以到我哋食到最後一啖,個梳乎厘仲係暖㗎!梳乎厘輕盈蓬鬆,真係有fuwa fuwa嘅感覺,而且帶有柑橘嘅清香配埋茶味香濃嘅伯爵茶雪糕,兩者味道十分和諧⸜(* ॑꒳ ॑* )⸝柚子棉花糖及榛子朱古力撻棉花糖嘅柚子香味濃郁而清新,食落唔會太甜(๑¯∀¯๑)朱古力撻嘅味道好似金莎朱古力比起棉花糖,我更加鍾意佢(❛◡❛✿)…Read More
+ 4
2025-03-08
Lunch
正宗韓式大排檔
Bingo & Cook
2025-03-01
星期五晚約咗朋友嚟試呢間位於朗豪坊嘅韓國餐廳。:.゚ヽ(*´∀`)ノ゚.:。餐廳嘅裝修好有韓式大排檔嘅感覺,加上大部分店員都係韓國人,令人好似置身於韓國咁樣但係佢啲枱係膠摺枱,好容易走位,有啲唔穩陣( ˘‧з‧)₊⁺♡̶₊⁺☾⋆⁺₊⋆☾⋆⁺₊⋆☾₊⁺♡̶₊⁺☾⋆⁺₊⋆☾⋆⁺₊⋆☾What we ordered:韓式燉排骨呢個韓式燉排骨嘅份量比想像中大Σ(゚ω゚)入面除咗有排骨,仲有大量芽菜芽菜口感爽脆,而排骨就燉到非常入味,仲好軟腍同容易脫骨佢嘅味道幾正宗,但都真係幾辣,我同朋友都辣到流晒鼻水所以食唔到辣嘅朋友仔要慎重考慮下嗌唔嗌啦(^_^;)甜辣無骨炸雞(半份)配香腸年糕串呢份炸雞比起上面嗰份排骨就冇咁辣啦佢嘅醬汁辣得嚟又帶啲甜味中和返,令佢十分惹味(≧∇≦)而且醬汁嘅份量適中,足夠包裹住每一件炸雞得嚟又唔會浸到啲皮淋晒至於香腸年糕串嘅香腸就比較普通,但年糕外脆內韌,唔錯!蜂蜜黃油無骨炸雞(半份)呢個蜂蜜黃油無骨炸雞係我喺嗌咗嘅四樣嘢入面最鍾意嗰樣(´▽`ʃ♡ƪ)佢嘅炸雞皮即使擺耐咗都仍然非常脆,入面嘅雞肉又好juicy嫩滑面頭嘅調味粉好香蜂蜜味,甜甜哋真係好好食(♥д♥)烤牛肉水冷麪食完上面嘅辣嘢同熱氣嘢之後嚟返碗冰冰涼涼酸酸甜甜嘅水冷麫真係好清爽解膩!(❀╹◡╹)…Read More
+ 1
2025-02-28
Dinner
期待已久嘅下午茶
Salisterra
2025-02-17
早喺1月嘅時候,我就趁KKday做優惠,book咗今日同朋友嚟食Salisterra同Bamford合作推出嘅英式下午茶✧*。٩(ˊᗜˋ*)و✧*。因為朋友想試呢度嘅下午茶好耐,所以佢好期待今次嘅dining experience(づ′▽`)づ餐廳嘅裝修低調而有質感,比人一種高貴嘅感覺加上我哋被安排嘅座位可以將成個海景盡收眼底,為今次嘅體驗加咗唔少分數(❀╹◡╹)॰ॱꕤ*。゚॰ॱꕤ*。゚॰ॱꕤ*。゚॰ॱꕤ*。゚॰ॱꕤ*。゚無酒精雞尾酒呢杯welcome drink酸酸甜甜,幾refreshing ✧◝(⁰▿⁰)◜✧鹹點:蘑菇脆餅 醃製核桃及酸模作為我哋第一樣食嘅嘢,呢個蘑菇脆餅比到驚喜我哋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!下面塊餅好crispy,好似食緊薯片咁配埋上面嘅酸模十分醒胃!鯖魚撻 佛手柑及西蘭花呢個鯖魚撻比較一般,冇為我留下好深刻嘅印象以致於我打食評嘅呢一刻已經忘記咗佢嘅味道(´-ω-`)鴨肉批 鼠尾草及蘿蔔鴨肉批上面嘅白蘿蔔片食落似韓國嗰種漬物酸酸哋都幾開胃如果入面嘅鴨肉改用鴨肝應該會更加好味(⁰▿⁰)蘋果豬肉腸捲 迷迭草及榛子呢個係鹹點之中嘅MVP!出面嘅酥皮配埋入面juicy嘅肉腸簡直係perfect match我同朋友都食過返尋味(*´▽`*)鬆餅:蘋果及蔓越莓鬆餅 配忌廉及雜啤梨果醬呢個scone係我目前high tea咁多次食過最好食嘅scone( ♥д♥)佢嘅質地鬆軟且濕潤,而唔係乾或者鬆散配埋佢個好特別嘅jam簡直一流!甜點:玫瑰棉花糖呢個係咁多款食物之中最一般嗰款(。ŏ_ŏ)雖然佢嘅玫瑰味幾清香但出面嗰層朱古力實在太甜,甜到有啲膩ಠ_ಠ成個甜點最好食嘅係佢下面塊餅蘋果及天竺葵馬卡龍呢個macaron唔錯雖然我唔係好知、都唔係好食得出天竺葵嘅味道但佢有一陣青蘋果嘅香氣,非常清新(❛◡❛✿)黑莓慕絲及糖漬大黃呢個蘑菇咁樣嘅mousse,一睇就知唔簡單!雖然出面係同玫瑰棉花糖一樣嘅朱古力但因為佢比較薄身,加上入面酸酸甜甜嘅bramble berries mousse中和咗佢嘅甜令成件甜品變得一啲都唔膩(▰˘◡˘▰)菠菜芝士蛋糕呢個cheesecake出乎意料地好食ヽ(✿゚▽゚)ノ本來以為用菠菜整嘅甜品會好伏,但其實佢冇乜菠菜味個蛋糕配埋下面塊餅乾好夾榛子及黑朱古力瑞士卷我願稱之為甜點之中嘅MVP!微苦嘅黑朱古力遇上幼滑嘅榛子醬為今日嘅下午茶畫上完美嘅句號。(≧∇≦)b॰ॱꕤ*。゚॰ॱꕤ*。゚॰ॱꕤ*。゚॰ॱꕤ*。゚॰ॱꕤ*。゚…Read More
+ 8
2025-02-17
Tea
想試咗好耐嘅餐廳(✪ω✪)
QUE (新都會廣場)
2025-02-15
呢間餐廳接手咗Simply Life嘅舖位,喺新都會廣場已經開咗一段時間,今日終於有機會去試下⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾✧*。*.° ·˚✧*。*.° ·˚✧*。*.° ·˚✧*。*.° ·˚What we ordered:辣味三文魚壽司塔可本身以為佢應該唔會太辣,冇諗過都幾hot and spicyΣ(・□・;)三文魚有兩大塊,調味唔錯,有啲墨西哥taco嘅風味香蔥拖羅蓉牛油果醬壽司塔可比起辣味三文魚壽司塔可,我更加鍾意呢款(≧∇≦)出面塊紫菜夠脆,上面嘅吞拿魚蓉同醬汁亦同下面嘅飯好夾如果啲飯中間有多層拖羅蓉,層次會更加豐富(´▽`)黑松露野菌貓耳朵粉配木魚絲及帕爾瑪芝士呢個貓耳朵粉唔錯個汁夠creamy,黑松露味夠濃貓耳朵粉都煮得啱啱好,唔會太腍或者太硬⸜(* ॑꒳ ॑* )⸝月見燒牛肉意大利飯丼呢個risotto有驚喜!牛肉叫咗五成熟,煮得夠軟腍唔韌個飯撈埋蛋黃,真係好好食(╯✧∇✧)╯炭燒咖啡提拉米蘇盒子配日式蕨餅我哋淨係嗌咗呢個甜品雖然個木盒望落好似好大,但個tiramisu其實好細份╮( ̄▽ ̄"")╭佢嘅酒味好濃,但唔算好驚艷可能抹茶味會特別啲✧*。*.° ·˚✧*。*.° ·˚✧*。*.° ·˚✧*。*.° ·˚…Read More
+ 1
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice