Hong Kong | Eng

Following
lego
Level 1Hong Kong
日食夜食死人頭
Overview
Reviews (3)
Photo (33)
滋(芝)味朱古力旦糕
Noah Castella
2015-08-22
今日去人地屋企食飯,禮貌上點都要買點東西上去人地度既,送禮不一定要送曲奇既,今次就行左去龍豐商場附近既諾亞蛋糕外面門面沒有太多的裝修,十分簡單,而有忌廉哥做推廣蛋糕款式很多,但我都系簡左朱古力仲要系比利時喎~~~買左之後店員仲好細心甘問我要用幾多時間回到家,原來有乾冰去保冷。回到家準備開動了~~個盒十分別緻,有貓貓的耳朵打開個盒預備食食食,正當諗緊點食,竟然有附送刀碟叉喎~~等左15分鐘溶溶地,根據蛋糕盒所講,這樣子最好味道~~~的確好濃的朱古力的味道,但感覺甜度不足,作為TEA TIME食配咖啡很搭的~~~…Read More
+ 7
2015-08-05
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$98 (Tea)
拉麵---這樣子才好吃~~~~
Tenno Ramen
2015-05-10
7/5 黃埔有書局會員優惠,到紅磡一行,本想系黃埔求其搵間餐廳食晏,但行黎行去都系連鎖店,之後行左出德民街,就見到日本漫畫成日見到的大燈籠及拉門門面,從燈籠字眼豚骨就知道系拉面館喇,二話不說就入左去試試(本人算是外貌協會,哈哈……)一看餐牌(紙),只有4款,仲要一款系限定既神秘推介,如果平日既我一定會試神秘的一款,但看到今期系胡椒豚骨湯就打退堂鼓了…….(是日熱……),而另外三款系白天王(豚骨湯),赤天王(辣),黑天王(黑蒜豚骨湯)而我就點左紅左一段時間既黑蒜豚骨湯面,而且有得選擇口味及香油的普通及淡,是否要蔥及叉燒(會有人不要叉燒的嗎??),同埋麵既硬度;選好麵就選小食喇,雖然不是套餐,但有的加無理由不加既,我就選左豚角煮,加埋都系$103(選好餐紙……期待中……)等待中就影下四周圍,老實講地方不是很大,但味道十足,有點拍周董MV會出現的場景,全日式的佈置連坐位都似,我坐左料理檯旁的位置,可以見到帥帥的拉麵師傅處理拉麵,當拉麵脫水的果幾下,一個字〔型到爆〕。主角到了,拉麵,半熟卵,叉燒,野菜,木耳絲,蔥花等等,再加上黑蒜油的香味,正啊,麵身彈牙,但不太掛湯,所以要用匙去盛湯飲,湯頭醇厚,不會太搶喉,可以系甘飲都不喉乾,滿滿的豬骨及黑蒜味,爽啊,個麵底份量十足,一個麵已很飽肚除左拉麵之外,強烈推薦的就系下面既豚角煮一般見既都系汁煮,但依道既系一豬兩食,一片烤香的豚肉,帶焦但不苦,帶[諗]但不會散,入口即溶原來不一定指雪花A幾牛,依舊豚肉都做到十足十……,老實講一片真的不夠喉,但…….仲有二食既肉粒,應該系叉燒粒黎既,少少似冷盤,肉味十分濃郁,有咬口,同剛剛一片的烤豚肉完全不同感覺,完成所有用餐後,再飲餐廳提供的檸檬開水……超滿足,至今仍然想再來一片烤豚肉……美味除左拉麵之外,強烈推薦的就系下面既豚角煮一般見既都系汁煮,但依道既系一豬兩食,一片烤香的豚肉,帶焦但不苦,帶[諗]但不會散,入口即溶原來不一定指雪花A幾牛,依舊豚肉都做到十足十……,老實講一片真的不夠喉,但…….仲有二食既肉粒,應該系叉燒粒黎既,少少似冷盤,肉味十分濃郁,有咬口,同剛剛一片的烤豚肉完全不同感覺,完成所有用餐後,再飲餐廳提供的檸檬開水……超滿足,至今仍然想再來一片烤豚肉……美味…Read More
+ 7
Ratings
豚角煮(十個讚)
2015-05-07
$103 (Lunch)
好甜啊d野
Saint's Alp Teahouse
2004-10-17
今日同3個同事去左飲野點知d野好似太甜仲有啊我問佢地囉左水點知換左3次隻杯依然有野係道我問個waiter喇佢竟然同我講(飲你唔死既)>.<…Read More
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice