Hong Kong | Eng

Followers
Following
ChrisWoo
Level 1Hong Kong
而家人人食飯都携相機 人地寫我又寫 (無性格) 生活有D目標了
Overview
Reviews (3)
Photo (11)
科大UC Bistro
UC Bistro美國三文治公司
2011-12-28
UC Bistro位於枓大, 這裡環境清優, 從杯子看出去, 是樹林海景. 室內環境寛趟, 感覺游閒, 絕不會有想趕住走的感覺, 是個理想的聚腳地. 我們得boss級請吃飯, 即是Annual Dinner, 謝謝呵. 我拍了的只有兩張,就在以下討論一下罷. UC Bistro這碟魚, 伴有新鮮疏菜, 魚柳的造型像一個高爾夫球. 三粒高爾夫球魚柳, 口感軟腍而食味清淡, 偶有隠隠的鮮味滲出, 非世外高人吃不出它的層次. 是故,我也未曾領略得到.. UC Bistro這個薑餅人味道如何 薑餅人真的有點薑味, 廢話, 因為它是用薑做的呵. 少少薑味滲出, 望著它精美的造型, 就不想咬下去, 總不能放到下年又下年罷.. 我們都送給了一個收集薑餅人的同事..至於這個美輪美奐的果tart, 用料選了新鮮的藍莓,草莓,小紅莓, 抗氧化又益眼, 快d吞左佢. 嘩, 味道酸酸甜甜, 配下面的酥皮實在好食.唯酥皮的皮不夠酥和鬆脆, 牛油味太淡. 但藍莓,草莓,小紅莓等鮮果用料, 超級新鮮, 像剛從樹上"擇"下來. 總括而言,比什厶堂的都好吃好多. 可以返吃. 以下我們來看看, 薑餅人的典故罷.食之典故-----薑點解跟聖誕有關Gingerbread是自古以來巳有的食物, 薑的存在, 最早可見於古羅馬帝國時代, 由於食物簡單, 調味就變得相當重要. 除了食盬,香草和胡椒之外, 薑在當時也是非常受歡迎的。奇怪的是, 在羅馬帝國覆亡後,薑就完全失蹤了. 薑原來travel到中國去. 想來, 應該是跟十字軍東征有關, 由絲綢之路進入中國的. 到馬可波羅發現新大陸, 大約西元 1295 年時,再次把薑從中國帶回歐洲大陸。薑從此變成進口貨, 成為昂貴的進口香料, 只在聖誕節、復活節等重要節日在蛋糕、餅乾中出沒。毎年的12月6日是西方的聖尼古拉斯節,法國、 德國、比利時、乃至歐洲的其他國家都非常流行. 聖尼古拉斯節是天主教的節日,聖尼古拉斯身材較聖誕老“苗條”一些.,他身邊的夥伴不是馴鹿,而是一個黑人奴僕(傳說黑人奴僕是因為送禮物時從煙囪掉下而變黑的). 聖尼古拉斯節, 教父教母, 都會送心形、星形、人形的薑餅給小孩,有時他們會像聖誕老人般, 偷偷放入孩子的襪子內。 薑餅人由此而來, 街頭也出現了琳瑯滿目的薑餅屋, 為聖誕等節日賀喜賀喜。女皇伊莉莎白一世, 更要烘焙師依她的肖像烤成人形餅。据說, 她才是薑餅人的『發明者』(inventor). 相信, 按古時的專利制度, 她還可以成功申請專利. 有「新穎性」、「進步性」而不用證明「產業利用性」...誰是發明人不打緊, 最要緊的是傳統得以保留. …Read More
Like
Christmas
Anthony's Kitchen
Anthony Kitchen
2011-12-28
今日一行人8個, 去西貢食野. 我們4人一部車, 拍個carpark好窄, 找位不易,去到己經點好菜, 很好,實在是飯來張口...這家食館, 簡單又實際. 簡單在裝修, 實際是價錢和味道.. 他們的menu present得很好, 門口有一個, mirror上的menu都几stylish呢個煎魚柳配牛油檸檬汁實在不錯,"檸有檸味, 魚有魚味",牛油可以少d d, 煎得都几香, 軟硬適中; 我回頭再望的時候, 不消一兩分鐘, 呢個煎魚柳配牛油檸檬汁就好味得比人掃光.. 抵食!呢個燒豬手,賣相好得! 由於用油炸, 豬手皮上的肥膏都給炸了出來, 比德國咸豬手來說, 它一點也不油膩. 這差不多是史上最成功的炸法, 它的的皮, "皮脆而香,肉有咬勁". 味道如何形容呢 ,上面話"檸有檸味, 魚有魚味", 總不成話佢"豬有豬味"罷..... 總之, "咸香脆", SURPRISED~~ 好食... (相信如果解凍過程較長的話, 它內層的肉會軟一點, 也不會太乾). 呢個炒雞絲香草茄汁意粉, "雞無雞味,但茄有茄味", 因為香草使用得宜,炒出來卻十分好食, d 汁濃度剛剛好, 仲有點茄肉黏著.. 跑嬴意粉屋,tomato等,不消一兩分鐘,掃光! 呢個煎豬扒咖哩汁意粉, 您唔講我都唔知係咖哩, "非咖哩非萄汁",無性格. 豬扒煎得不好, 意粉也太腍. 意粉應該是同一用料, 為何大細超,不評上面上的炒雞絲香草茄汁意粉 因為它味道好, 掩蓋了意粉質感上的缺憾. 就當它是缺憾美罷. 食完最好是來杯coffee啦. 好surprise呢間小廚有人懂造coffee art. 老板教我們放sugar在這花花中間, 當它沉下去時, 花就會跟住動, 像在開花的樣子. coffee味道一般,但招呼熱情, 有聲有畫, 記憶猷新.. 埋單600多元,毎位盛惠70多.. 抵食!…Read More
+ 4
Anthony's Kitchen正門
coffee art
煎魚柳配牛油檸檬汁不錯
燒豬手
炒雞絲香草茄汁意粉
2011-12-23
$70 (Lunch)
元朗鄉村小廚
元朗鄉村小廚
2011-12-20
INTRO今日食左元朗鄉村小廚, 有記憶的就只有條菜炒得几好, 其他如綠咖哩,京都骨都乏善足陳. 總評D 芥蘭用左蝦米&XO醬炒, 仲加左好多蒜頭炒, 賣相很好, 十分香口. 拿到7分. 更好的, 就要浸下蝦米至無咁硬至炒, 甚至可以浸完再用蒜頭爆香, 睇我阿媽煮就知啦. 服務這裡的服務還可以,但上菜時間太慢啦. 那裡的一個阿姐見我拍照又和朋友評D野食,可能估到是記錄在OPENRICE啦. 佢行過不停話好味好味LE...好似LA LA 隊, 明明跑輸兩條街,仲大叫努力努力努力環境實在無野講, 因為不算是一間正式的餐廳. 有枱布用架, 可以用喎, 咁就高檔少少. 賣相好, (看圖) 見到就想開動.. 而家望相都仲懷念緊..!!味道好,蝦米D硬,但鍋氣好好, 炒得夠碧綠, 香氣四溢,有 蝦米味道很鮮,蒜頭爆左勁香 , XO醬要加多DD, 食到唔停得口, 總之就全碟蝦米&XO醬D 芥蘭吃光啦..!!…Read More
Like
XO醬芥蘭
XO醬蝦米炒芥蘭
2011-12-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice