Hong Kong | Eng

Followers
Followings
jessyyyy
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (19)
韓國夫婦主理 韓式燒烤醬油蟹
K-Bap BBQ
2024-03-02
同朋友講開韓燒,突然好想食醬油蟹,上網搵到依間好多人大推醬油蟹,所以專登過九龍搵食。重點當然有醬油蟹啦,蟹肉鮮甜,入味得嚟唔會太鹹,第一次蟹膏加生蛋黃食,令蟹膏口感綿滑,用嚟配紫菜飯ball真係冇得輸😋😋因為朋友唔食牛,所以揀左唯一冇牛嘅BBQ Set A,有五花腩,辣醬五花腩,豬頸肉,配料亦非常豐富,有香腸,芝士,茄子,雪耳,大豆芽菜,泡菜。特別係雪耳,烤雪耳真係第一次食,好爽脆,驚喜十足。食到熱辣辣,叫個韓式牛腩冷麵降下溫。食韓國菜點會少得韓國前菜呢~我最愛嘅泡菜,亦都係我愛嘅味道,辣之中唔太酸,亦唔咸,應該醃得唔算好耐,口感好清爽。另外醃蘿蔔同烤肉好perfect match,可以中和烤肉嘅油脂,好食到忍唔住refill咗幾次🤭…Read More
+ 2
醬油蟹
2024-02-28
Type of Meal
Dinner
😋青口薯條任食90分鐘😋
MOO MOO Plus (百德新街)
2023-06-01
唔係好多餐廳會做青口放題,身邊朋友,同事,親戚一聽到都好surprise點解可以有d咁正嘅野🤣今次就同同事一齊去食。唔似得另一間只做星期一,依間一至日都有,時間方便又易約~預先買埋openrice嘅餐飲券,真係好抵食丫。青口有三款口味,白酒忌廉,西班牙辣肉腸同喇沙。三個人食,當然係先黎一個round每款一隻試味啦~湯汁好濃,好杰,完全掛住晒成隻青口,加上每次order都有兩塊麵包,可以不停咁用麵包點湯汁,真係一流。不過味道偏鹹,一個round之後只有白酒可以繼續encore。另外薯條都係任食,識食嘅一定係食cajun薯條🍟,香辣得黎又會令你食唔停口😋😋食薯條同辣野又點少得啤酒🍻呢,雖然餐牌冇寫happy hour幾錢,但都有折。個人食左3碟就飽飽埋單。…Read More
2023-02-23
晚市只有套餐,似泰國菜多過越南菜
越玥
2023-06-01
土瓜灣食街一有新店,我都會去試食。越南菜近兩年先進注依區,今次見個裝修有d越南特式,一心以為正宗越南菜。menu就只有套餐,每種人數嘅套餐又分平價同貴價,仲要冇得食我最愛嘅法包,湯檬,撈檬,同米紙卷。每道菜都加個越式xx,就睇下你有幾越式。結果。。。。出現眼前就係依一堆泰式多過越式嘅野,餐牌不停強調越式,都只係此地無銀咁提緊你食緊越式野,冇特色,冇特別。到底我食左d乜🤷‍♀️生存喺食街好現實,好食就留,唔好食就會消失。依間我唔會再去。…Read More
+ 1
餃子控必食
一豚餃子
2023-05-31
喜歡食大隻餃子,全港唔算太多間,又有太多做得唔太專門。土瓜灣食街之中開左新餃子店,餃子餡選擇唔多,只有4款,但就有湯,蒸,煎三種,仲有兩款特色煎餃,要試晒都唔係一星期可以做得完嘅事🤣食煎餃通常會拼d重草味嘅餡,當然係韮菜同芹菜芫荽,但韮菜平時都食得多,所以就用佢黎試埋佢嘅特式辣味煎餃,反而芹菜芫荽我就想認真試味,所以揀返原味。講到蒸餃,我就揀左椰菜雲耳,相信蒸會帶出佢嘅原味。做蒸餃嘅店唔多,皮唔可以太薄,又唔可以易穿,但又唔可以厚,依間可以用同一個皮做晒3種煮法,抵俾個叻👍冇試湯餃,因為冇特別指出湯底有咩特式。見到門口雪櫃仲有4款冷泡花茶,都好吸引,選擇困難嘅我樣樣都想試,但食左36隻餃已經好飽,都係留返下次啦~…Read More
2023-04-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
有驚喜 但睇menu一切以英文為準
Northern Dumpling Yuan (Water Street)
2023-03-05
久不久都會陪屋企人去西環買乾貨,以往11點就買完搭埋車返屋企,但今次第一次午飯時間到達,就先帶兩老去搵食。酸辣湯同餃子都係我爸至愛,帶佢去左兩間睇餐牌,依間有15款餃子,比較專門做餃子,所以揀左依間。作為餃子控嘅我,點菜有幾個大方向1)貪心食一款湯同一款煎,測試餃子皮2)揀一款基本味道嘅豬肉餃,測試廚房調味3)有羊餃一定會試4)必定會叫酸辣湯(麵),試下正宗唔正宗,而麵底就視乎肚餓程度5)特色,而又令我有興趣基於以上原則,加上近排唔食得牛,所以揀左白菜豬肉水餃,京蔥羊肉煎餃,酸辣湯麵,後加一個西洋菜豬肉水餃等食嘅途中,有時間慢慢欣賞店內環境,先望到炸餃子圖片,心諗我睇餐牌時係咪睇漏左啲乜野特色小食?但下一秒我就見到“煎粟米豬肉餃”幾個字,心知不妙。。先上酸辣湯麵,湯係杰杰地,係我心目中嘅程度,配個幼麵,本應係perfect match-杰湯可以掛麵,而幼麵又可以令每一啖都夠湯。撈緊個麵嘅時候已經覺得個酸辣湯料比較齋,冇肉絲,可能係唔同鄉下嘅問題啦酸味係有,但同平時食開上海風味有唔同,至於辣味,係零,唔食得辣嘅媽媽都冇話辣,想食辣就自己加豆瓣醬。然後上“煎”餃,冇冰花嘅煎餃,似錦滷雲吞,或者有得食煎釀三寶嘅車仔麵檔嘅炸菜肉餃咁。雖然同心目中有落差,但較濃味嘅餃經過有油嘅高溫整過,味道會比較突出,個人認為依個定律係唔會有錯。最後係水餃,餃皮厚度適中,白菜豬肉餃係餃子中嘅原味、基本款。依個餡爽口到一個點,好奇心驅使我即場解剖餃子,以為有荀,點知。。係椰菜=_=”我即刻拎返餐牌睇,原來“一切以英文為準”。但椰菜真係好爽脆,似諗住用煮餃嘅時間煮熟椰菜,唔知係店主原有心思想做到咁爽脆,定係意外。另一款水餃揀左西洋菜豬肉餃,因為有去開街市嘅我,知道依家西洋菜初出,比夏天時更嫰更甜。由於餃皮不厚,可以清楚睇到餃子餡好綠,菜好多,除菜葉外,餡中更加入菜梗,增加口感,有驚喜。唔覺有太多味精,食完去買乾貨再返屋企都未需要chur水黎飲。…Read More
2023-03-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$72 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice