openrice

Follower
Following
fuifuib
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (8)
係一間負責任嘅餐廳🥹♥️
Authentic Vietnamese Cuisine
2024-05-07
由呢間野啱啱開嗰陣開始食撈麵、湯麵、飯基本上都好好食😋而且價錢不算貴,有性價比只係太早收,有時晚飯想食但食唔到🥲以前啱啱開個陣記得開到好夜😂咁今次我外賣自取個雞絲湯濛,返到去先發現佢俾錯咗撈濛🥹雖然我好好好鍾意食撈濛!但咁啱個日有啲腸胃炎,唔可以食咁油膩先叫湯😭於是就打電話去問返,本身諗住落去拎返個湯就算。點知!點知!!個哥哥仔話直接送過黎俾我!好感動‼️♥️真係冇諗過佢會送過黎,超級感動仔🥹咁啱我唔舒服,真係唔好想郁。又做緊嘢,其實唔係好行得開。真係好感動🫶🏻我個到距離有啲遠,又要行上行落,一開始打電話,哥哥仔都已經話唔係好識路,但都幫我送咗過黎,辛苦哥哥仔了🥹🙏🏼仲送咗2個春捲賠返俾我♥️第一次試個春捲,脆卜卜好好食😋我之前遇過個啲俾錯/漏野嘅鋪頭,全部都係叫我自己去拎返,或者下次補翻😕真係冇遇過好似呢間,自發性咁話要送翻黎嘅鋪頭。我其實唔係好介意錯單,做過飲食都知,忙起上嚟真係兼顧唔嚟。但係做錯之後點樣補救係好重要‼️憑住佢送翻過黎咁負責任呢樣嘢,再等於佢打救咗腸胃炎嘅我😂所以雖然間舖離我有少少遠🤏但係我以後會多啲過黎食♥️…Read More
又趕走一個客人 不會再來
Milk Cafe (Sun Kwai Hing Plaza)
2024-02-15
平常都幾鍾意吃食呢間野嘅早餐外賣自取試過,堂食都試過。本來覺得係附近抵食嘅茶餐廳早餐。此前唯一不解嘅係,我外賣自取叫個菠蘿包,佢都係用個紙袋裝,點解要收多$2外賣盒?唔緊要,此事無妨。雖然聽過呢間係劣食+劣態度出名但係未試過午餐晚餐下午茶,唔想人云亦云,所以想親自試下。果然,聞名不如見面😀大年初二要開工,於是叫個外賣一個炒伊麵加熱菜蜜15:21 openrice外賣下單15:38 到達,未有,ok,好正常15:51 openrice自取嘅半小時已經夠鐘。我問A啊姐,佢話幫我問下。我隨口話等了半小時啦,佢即刻態度轉變黑我面話(大概內容):「外賣等半小時係需要嘅」喔係呀,等了半小時啦,咁幾時有?😀唔緊要,俾人黑下面啫,唔緊要,廚房慢(我以為),咪等下囉我承認自己語氣都唔係幾好掛🤷🏻‍♀️個場未爆,樓面狂入客。四家外賣機+電話外賣輪流keep住響。但幾個樓面出餐+廚房都慢悠悠。成個餐廳連員工都充斥住悠閒嘅氛圍。一時間都分不清,呢間係cafe定係茶記?佢地到底係唔夠人手,定係太夠人手?唔夠人手就關外賣機啦。夠人手就唔使我等半個鐘頭啦。然後幾分鐘後,我終於真嬲啦。事緣15:56佢拎咗一個外賣出嚟,係一個15:47落嘅電話外賣😀哇呢個咪10分鐘前,我睇住A啊姐接電話,寫個一單外賣?😀原來廚房都幾有效率喎!欣賞!然後又偷望下10分鐘前入去嘅堂食阿叔。哇佢已經食到jap jap聲啦😀😀😀哇!呢啲咪速度!欣賞!然後我問B啊姐,人地已經有餐,我個外賣呢?佢走去問後面hea下hea下嘅幾位後生仔樓面:「個T04廚房整左未呀?」後生仔正係話:「未」然後個對話就完咗了,完咗了!兩位都沒有其他動作。任由廚房繼續漏我單。我再走去問個B啊姐,係咪應該俾返個交代我?我仲要等幾耐???佢正係識話:「我咪幫你問咗後面同事囉」????多謝曬呀😀然後時間來到16:05,又一個外賣出嚟。今次係15:35落單嘅袋鼠外賣😀😀😀😀OK fine人哋兩個菠蘿包,點都快過我個炒麵嘅,自我催眠接受事實。呢間餐廳唔跟單做,已經係我等候咗45分鐘觀察到嘅不明文規定。或者規定係要做堂食先,外賣客慢慢等啦。咁今次真係誤會大啦,一早就唔幫襯你啦。然後佢幾分鐘內,即刻出咗幾個外賣。擺到明就係佢完全冇做過外賣機嘅外賣,淨係做堂食同電話外賣(我估電話外賣同堂食單都係入同一部機)俾人催咗之後先發現漏晒單PK啦😀就即刻狂出返。咁我15:51個陣催嘅一次,有咩功用呢😀然後有個肥仔樓面拎住一個外賣出黎叫號。企我隔離等熊貓外賣嘅阿叔走上去,諗住開個電話Number俾佢睇。唔知點解個肥仔同佢講:「網上外賣平台喎」呀叔一邊開手機話係呀!個肥仔又問佢Number呢?呀叔不耐煩了:「我依家咪開緊俾你睇」真的十分不解個樓面個態度🙄我唔知阿叔係外賣員定係外賣自取,反正不解做咩呀叔要俾人咁懷疑對待。16:07 我終於拎到個外賣!漫長嘅等待終於有回報。另外,我替堂食客人新年流流,仲要俾佢收+1服務費感到悲哀。本來落單佢都係用app,出餐都係hea,熱水都係要自己走過去倒,紙巾都唔提供多張,有咩服務可言?仲要佢張服務費海報癡喺counter側邊,啲字鬼死咁細寫係最下面。啲人埋單嘅時候先知要收服務費,O曬嘴。味道不過不失,係份量有點少。不過下午茶呢個份量,呢個地區,呢個價錢都算係咁。不過味道未驚為天人到,值得我用45分鐘時間去等待。都唔覺得我俾錢之後,應該受啲咁嘅服務態度。冇下次。…Read More
Waiting Time
45 Minutes (TakeAway)
Related Review
Reviews submitted by the same member to the same restaurant within 30 days.
串燒真係好垃圾
燒魂貓
2023-05-01
凌晨冇嘢食先寧願買貴少少幫襯下,結果又難食又少份量。本來都唔係個啲打慣食評嘅人,但食到一半,覺得唔忿氣,先影低幾張相出食評。尋晚凌晨一點半左右叫咗外賣自取,一個叉燒飯,幾個串燒,埋單都$180。15分鐘後落去,佢話未有,要再等20幾分鐘,咁就叫佢ok先打電話俾我地。結果去到2點半都仲未打過黎,於是就落去,佢話仲有個蝦燒緊,好快。等個串燒等差唔多1個鐘,真心已經餓死。一盒飯,串燒就三個大盒裝住。4盒野,仲要分開2個袋,以為好多嘢啦,結果牛得兩粒,加多兩粒蔥;豬頸肉得兩塊;蝦得一條。大佬你一個紙袋都裝得落啲串燒,做咩搞咁大陣仗。味道方面真係一言難盡。首先叉燒飯係好食嘅,之前都食過,所以今次叫返。叉燒肉同汁都正,飯因為有豉油所以都好食,同埋有啲菜同溫泉蛋,不過不失。然後到串燒。之前冇食過,所以中咗伏。牛得2粒,韌到乜咁,咬都咬唔到,不吃了。豬得2塊,冇味,有啲凍。虎蝦得1條,有腥味,燒得唔靚,唔想食。牛油金菇,呢個都好難整得難食,係有啲少份量。芝士蛋大啡菇,呢個價錢嗰舊菇唔算好大,正常嘅。但係一切入去就有好大個蛋黃,蛋黃鞋颯颯一粒粒,破壞口感。菇冇咩味,不過好在佢多汁,唔乾。總結:飯係好食,不過希望多啲配料。一個鐘頭等來嘅串燒真係好失望,好難食,好垃圾。門面同外賣包裝整到幾靚都冇用,金玉其外,敗絮其中。明白凌晨食物性價比唔高係正常,不過好多出面嘅串燒凌晨都又平又好食,唔需要係呢到食。去食隔離7仔或者寧願行遠啲食m記都唔幫襯個串燒。…Read More
Like
繁忙時間都麻煩請保持細心
BAI FUNG BENTO (Life@KCC)
2023-03-28
我可以說是是這件店舖的忠實fans,食物真的很不錯的,常常會在工作前外賣自取,拿回去吃。唯一覺得是貴店的紅茶味道有點奇怪,不過黑糖鮮奶和豆奶也挺不錯。不過我今次重點不是要說食物,是要說店舖的方式。我外賣自取的,明白吃飯時候繁忙時間很忙碌,但也請員工保持細心。首先我T22號,到達的時候,T21號的客人已經拿了,覺得很快我便會有。可是再等多一會兒,後面的幾個no.的人25、24、23已經出了,我還未有。當然同時也有即場叫外賣的人,場面很混亂。於是我叫員工跟廚房說不要跳單,但員工跟我說openrice的單no.是隨機的,言下之意就是我排頭也不一定是第一個拿到。但本人也有做餐廳,我的餐廳也有openrice服務,單no.是跟順序的,從來沒有出現過隨機的問題。不知道是不是貴公司的機器有問題還是怎樣?更何況,我看見放在一旁的T25號,黏著的單上寫提取時間是53分,而我是47分。那麼為甚麼22號的47分的我未有,而25號的53分已經有呢?我想到的解釋就是一堆單做出來時,廚房倒後做單,那麼早下單的人不是很不公平嗎?這個情況我不是第一次遇到,之前都試過,我後面的no.都拿了,剛外賣下單的人也拿了,而我和另外一個客人早下單的,卻等了十幾分鐘也未有。於是我只能回去處理工作,半小時後能才回來拿外賣。懇請貴公司正視這個問題,我叫得外賣自取就是沒有那麼多時間等待,所以每次都預留時間叫外賣,但卻被後面的客人搶先,那麼排隊有什麼意義。然後就是員工的疏忽。我前面拿外賣的客人有飲品,但員工不小心給了筷子,而不是飲管,幸好那名客人注意到,於是換回飲管。而我則是沒有注意,飲黑糖珍珠奶茶,員工卻給了幼飲管,導致我現在都飲不了,卻不能出去拿很徬徨,熱飲都已經變凍飲了。然後我也聽到一名男顧客說員工沒有接他的外賣單,但我也不知道實際情況如何,不知道是男顧客還是員工疏忽。但要是真的員工疏忽的話,那麼真的要再好好留意,甚至需要考慮在繁忙時間請多點人。最後,在食評打這些真的有些不好意思,原本是想找官網的留言區,但找了找,發現只有ig和fb,然後就沒有了,所以還是決定打在這裡。因為是貴公司的忠實顧客,因此希望你們可以加以改進,不要令我迫於無奈不能繼續光顧。…Read More
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice