Hong Kong | Eng

Follower
Followings
食勻將軍澳
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (18)
講真⋯真係非常一般⋯
Thai cool (Papillons Square)
2021-09-12
豬頸肉好un…真心un…老實講去咁多間泰國餐廳,今次呢間真係最un…真係麻麻⋯啲串燒,豬肉牛肉都正常;雞肉,好大問題,好硬…硬到咬都要好出力⋯沙律、生菜包都屬於叫正常。黃店還黃店,食物水準真係下降左。豬頸肉好難會整到唔好食的…就算去一間好普通嘅餐廳,唔係專做泰國菜嘅,豬頸肉正常都唔會咁un…然後,到服務態度,有個疑似泰國人侍應,禮貌好好,畀個👍🏿佢!但有個短頭髮呀姐,態度認真一般。對唔住,冇下次⋯…Read More
地道一流鑊氣小炒
Kau Kee Seafood Restaurant
2018-06-30
前晚前一行六人(本身有七位,有一個臨時病左冇食神),離開將軍澳,去土瓜灣呢間小炒餐廳食飯,我最鍾意支持本土炮,個種懷舊風味響連鎖集團或外國餐廳係食唔到的。果晚超級爆滿,等左陣先有張大枱畀我地坐,我地嗌住啤酒飲住先等上菜。黎到呢度又令我諗返以前十二三年前中學去食大排檔個境況,好慨嘆香港本地風味呢類非物質文化,真係隨歲月消逝的...野唔講咁多,睇相起筷!蒜蓉蒸扇貝 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好新鮮!扇貝超大隻!同埋個蒜蓉汁好好味!送飯一流,蒸既時間岩岩好,扇貝唔會乾!掂!香蒜蒸海蝦 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蝦都係正常大細個d,但係食得出肉新鮮爽口唔會霉,蒜蓉汁太好味!搞到食晒d蝦,我都係度齋拎蒜蓉汁撈飯!椒鹽三鮮 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢道又係冇得頂,九肚魚、鮮魷、白飯魚,份量好多!炸粉薄,九肚魚夠肥美,鮮魷夠彈牙又唔難咬,白飯魚度度都差不多,但呢度一次過畀你食晒三樣!椒鹽配合得好好,唔會太咸,又夠味!正!田雞煲 ⭐️⭐️⭐️⭐️個人對田雞興趣不大,所以冇點食,剩係食左幾條洋蔥,但同行朋友話田雞肥美入味,可以一戰!魚腩煲 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我一咬落去,魚腩炸到脆,好好咬牙。初頭以為係脆骨腩,原來係普通魚腩,咁又係,點會咁平食到脆骨腩,份量滿溢!魚腩真係要講十次,好香好脆!涼瓜炒滑蛋 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️涼瓜唔會好苦,正常一碟菜啦,嗌黎中和下下火的。椒絲腐乳通菜 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️總括黎講,d送真係好夠火候同鑊氣,廚房應記一功,本土炮有本土炮好處,地方唔好介意,已經算乾淨,招呼一流,服務態度好好,係響小炒店難得一見的。食小炒店除左食送之外,風土人情都係其中一環品嚐的地方。呢度,有!…Read More
+ 3
勁脆魚腩煲
苦瓜炒滑蛋
椒絲腐乳通菜
2018-06-27
$180 (Dinner)
極度推薦的泰國菜館
Thai Fans Club
2017-08-20
看完電影後,兩個人去西貢吃晚飯,想不到要吃什麼,又不願意吃海鮮(雖然味道好,但真吃太多遍了)。走著走著肚子餓了,看到泰友會,很近海濱,裝潢滿有特色,朋友亦有推薦過,於是嘗試一下。生蝦刺身- 蝦味道很鮮,但醬汁蠻辣的,辣味很香也挺持久,過癮!燒魔鬼魚- 服務員說不是每天都有,對於怕骨頭的人(像我)來說,這道魚肯定是眾神的福音。魚燒的恰到好處,啖啖肉,油香完全散發出來,沒有多餘調味,可以說是我吃過最好吃的燒魔鬼魚冬蔭功- 湯一到來,馬上聞到椰香,椰香很重我很喜歡椰奶,所以好感馬上呈現。但對於沒椰奶偏好的,下單前我覺得要說說。湯酸辣度剛好,不會太辣,很開胃,配料也很充足,服務員說特意多送一隻蝦給我們,很會做人啊!稍嫌一點,是沒有爐具在燒湯,在夏天沒關係,如果冬天的話生怕湯很快會涼。豬頸肉配飯- 個人對豬頸肉有情意結,在每次吃泰國菜都必點一下。肉燒的不錯,但我太喜燒吃豬頸肉,而且也覺得每家泰國餐廳弄的也差不多,所以沒特別大感覺。反而,是個醬汁,十分惹味!簡直是亮點!配上豬頸肉或者其他菜,也非常配。驚喜!飯呢,算吧,下次不用加配飯了,太撐了。香茅雞中翼- 這個應該不難做,但感覺到調味很到位,香茅味足,不會太搶燒鱔- 服務員說是招牌菜,於是小試牛刀,點了兩串。鱔肉質很有彈性,可圈可點。反而又是醬汁,太喜歡了!真的十分惹味!燒大俠通菜泰國象啤和女士之選手工啤酒- 特別一提,香港泰國餐廳一般沒有手工啤酒,這裡的港產手工啤酒很有特色,味道也會很令女生著迷的。總括來說,這家相信是一家本地經營的泰國菜餐廳,從裝潢、服務員到食物,都感覺到很用心打理,菜式也很好吃。回家量一下,好像重了一公斤。往後肯定會再光顧,支持本土產業!另外,如果是一男一女的話,建議坐外面,看著海邊吃飯,和燈光配合下,很浪漫!…Read More
+ 5
燒魔鬼魚
燒鱔
生蝦刺身
燒豬頸肉
冬蔭功
2017-08-14
$300 (Dinner)
望到已經飽
元朗正記茶餐廳
2015-01-11
小弟對食冇乜要求, 隨便食乜都會滿足, 但今晚呢餐確實令我罕有地覺得好反感, 要上黎發表一下!!背景:由於係零晨時份, 附近除左麥當當同呢間茶餐廳之外, 就冇餐廳開; 而之前未食過呢間, 見人又唔多, 所以, 抱住一試既心態入去, 隨隨便便食D野就走點餐:嗌左個海南文昌雞飯, $43, 送例湯, 問伙計哥哥, 可唔可以要雞胸, 佢話冇得揀。冇問題, 咁夜都有得揀我會好欣賞佢地, 反正都只係打算求其食D野返屋企訓覺上餐:先黎一碗湯, 哇, 飲左兩啖, 咸到你味蕾醒覺!! 入面其實見到既只有一塊豬骨同埋幾粒南北杏, 令人思疑你洗唔洗落咁重味精!! 同埋人都唔多, 你水都唔拎杯黎...不過算, 冇所謂, 最多陣間齋啃唔飲湯...當個海南雞飯黎到, 我就真係視覺上都已經飽左!! 你有冇搞錯... 真係咁樣都可以拎出黎嗎??? 我差D以為係上手食剩你加返D薑蓉就拎返出黎!!! 實在太恐怖!!! 雖然其實食落去又唔係話真係真係咁差勁, 都係熟既雞囉, 但係你可唔可以斬得好少少呢? D雞中左化骨綿掌咁又碎又甩皮甩骨咁... 真係望到都飽架喎!!! 我相信大家望到D相(只係拎過舊青瓜放響飯度, D雞上台就已經係咁)自有公論。最後, 我唔講太多, 只係重申, 我對食真係冇乜要求, 但係呢餐令我覺得, 好似一山還有一山低, 佢比我更冇要求!!!結論:以後唔會再黎呢間茶餐廳, 我寧願食杯麵!!!…Read More
2015-01-11
$43 (Last Night Supper)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice