Hong Kong | Eng

Follower
Following
pamchan67
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (4)
試新嘢
K-POT 部隊鍋
2014-11-10
星期五同老公出旺角買嘢,見橫掂返屋企都買唔到餸,就喺旺角食埋晚飯啦~順便支持下佔領區嘅同學同附近d小店;行到彌敦道見到食開嘅樓上店冇咗,開咗間新嘅部隊鍋,之前去韓國跟團都冇機會食部隊鍋,心諗不如試下啦;去到都仲早,剛剛7點,有位唔洗等,一坐低即刻睇下有咩好食,見部隊湯底都幾吸引,有芝士同豬肉豆,都幾得意,就叫咗部隊湯底,火鍋料選擇都係按價錢俾唔同級數嘅牛肉,我哋就叫咗$178特級牛肉,牛肉任點,自助吧火鍋配料任食,落咗單之後好快就上湯底,d侍應都ok,起碼一叫就應,又會主動同我哋加湯,比起其它餐廳嗰種叫天不應叫做好好啦,值得一提係個湯底加咗幾次湯之後都唔會變到好淡,ok喎,飲品有汽水機、幾種特式茶同水任斟,食物方面,牛肉真係唔錯有驚喜,唔會肥多過瘦,見隔離枱叫咗兩隻大蝦都幾大隻,我哋又叫咗兩隻,$138,都好彈牙喎,自助配料雖然唔算好多但都有特式嘢食,好似豬皮同豬腸咁,初初唔敢攞咁多,驚會靭,點知一d都唔靭,豬皮好有咬口,豬腸又吸收到湯汁,好味!韓式年榚又幾特別,當日侍應又推介新加嘅蕃薯年榚,年榚入面有蕃薯芯,幾得意,鍾意食甜嘢嘅人啱晒 :) ,其它配料好似韓式魚蛋、黑色嘅墨魚丸都係其它餐廳少見嘅,選料都叫幾有心思,值得一讚係自助吧真係keep得好企理,我哋食咗個半鐘,走嘅時候行過都見到張吧檯d嘢整整齊齊,都算難得,老公係要有飯落肚至飽,但又唔見有白飯叫,行去吧枱睇下竟然有泡菜牛肉炒飯,老公急不及待食咗兩碗,佢話味道ok,我唔食飯,食咗乳酪雪榚,朱古力醬同toppings任加,酸酸甜甜咁,食完火鍋比個口refresh下,最後都食咗兩杯 ,總括嚟講食物質素都算唔錯,唯一唔係幾滿意係泡菜種類少d,希望店主加多幾個選擇,不過都值得再嚟食,見前面嗰枱點咗蕃茄湯底幾香幾濃咁,下次嚟食叫多幾個人,試唔同湯底至得。…Read More
特級牛肉
10寸長大蝦
豬皮、豬腸、乳酪雪榚
2014-11-07
$220 (Dinner)
一次非常差的午膳經驗
Kushi
2012-04-30
今日剛啱喺新蒲崗,聽姨娚女講話呢間日本餐廳都幾好食,咪一行四人去食晏囉。去到唔使等位,有個人指下一張枱咁咪自己埋去坐啦~咁中途見到有一張梳化位啱啱埋單,我哋想坐得舒服d就直接去咗嗰張枱,點知坐咗10-15分鐘都無人執枱,叫又無人應,唯有轉去第二張枱啦~呢個時候終於有人埋嚟,但係淨係問我哋落咗單未,落咗單就唔好轉咁話,我哋坐咗10幾分鐘都無人理,何來有落單呀?到坐低,先來一個沙律,味道都可以嘅,唔太特別,跟住點餐,個餐係包一個湯同飲品嘅,但係個侍應完全無提,亦無問我哋飲咩,我哋叫咗4個餐,等咗15-20分鐘,先嚟個豬軟骨拉麵,個份量細到呢,一個大男人真係唔夠飽,味道都係普普通通,跟住5-10分鐘就輪到我叫嘅什錦魚生飯定食,個侍應只係拍一聲放低碗嘢,又唔講係咩嚟,又唔同我哋確認,真係莫名其妙,至於碗飯就真係麻麻,飯唔好食、魚生唔新鮮,第三個嚟嘅係吉列豬扒定食,飯都係麻麻、豬扒都算係熱,但係就無跟沙律醬,又係叫咗幾次先至有人送嚟,喺呢個時候我哋先至醒覺係有湯送,就叫個侍應攞啦,佢竟然問返我哋要幾多碗,跟住到最後一個炸蝦拉麵嚟到,基本上我哋其他三個人都已經食完咁滯,真係耐到無朋友,碗麵d蝦唔新鮮不在話下,粉又唔知係林定點咁,唔識形容咁差,但係直到呢個時候d湯都未到,叫d侍應又個個扮聽緊walkie talkie,終於有個侍應應我哋,佢問完返嚟話原來要等,我即刻講,你如果要我等你都要講聲我聽囉,到d湯嚟到,真係好醎,真係無一樣嘢得。總括今次經驗,我自己真係唔會再嚟,亦唔會推介其他人嚟。…Read More
無
2012-04-29
$48 (Lunch)
差咗
IKEA Restaurant & Café
2010-02-06
有d喺未裝修前有嘅食物而家冇咗,d肉丸差咗,又乾又鞋,以前d肉丸圓碌碌,好juice,重開後食過兩次都係咁,有d失望,希望可以改善返。好在熱狗都維持到品質,加上可以添飲,都對佢哋有返d信心。…Read More
服務態度麻麻
Pizza Hut (Plaza Hollywood)
2010-02-06
嗰晚7點幾去買外賣,除咗我之外仲有2個女士想落order,當時個柜抬有個waiter喺度做緊嘢,我哋話想叫外賣,但係佢淨係叫我哋等等,跟住就無理我哋,個貌似經理嘅人又唔係好理咁,直至有另一個waitress行埋嚟先至同我哋落order (呢個waitress幾有禮貌,同其他人截然不同),落完order,位waitress叫我哋4個字後返去攞,咁我哋都行咗超過25分鐘先至返轉頭,但係d嘢都仲未出晒,不過有時d嘢需要時間做,我哋等多陣都ok,最嬲嘅係,你未出齊都可以講聲唔好意思、請等一下咁呀!佢哋乜都無講,淨係自己幾個人喺度問"咩未齊喎"又或者行咗入廚房,個經理就淨係企喺度,到d嘢齊咗又唔理三七廿一隊個pizza俾我哋,我哋根本都無叫pizza,又拿拿林入晒d野就塞俾我哋,返屋企途中我哋先知佢俾漏咗個餐罐汽水,到開餐又發覺連餐具都無俾,真係火都嚟埋,雖然d嘢食無問題,但係佢哋d服務認真麻麻。(註:曾經光顧德福店,但服務都算好好)…Read More
2010-02-03
$80 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice