Hong Kong | Eng

Followers
Following
Hamster_Ball
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (8)
極高水準
Canaan House
2020-09-06
呢次係我第二次寫迦南鍋既食評,點解要寫第二次,原因係因為迦南鍋真係一間好值得去食既一間好食店。小弟第一次去食係兩年前,兩年後既今日再去,水準無變,依然係極高的食物質素,窩心既服務態度。👍🏻因為知道要訂枱,所以三日前打去訂枱,好彩仲有位。今日一去到,已經照跟上次一樣叫左豪華海鮮盤,入面依然有一隻龍蝦,一隻蟹,兩隻鮑魚,兩隻大大隻既帶子,6-7隻蜆,2-3大蜆等等,其實每次一拎呢盤海鮮放上枱面,總係會令我「嘩」一聲叫左出黎。所有海鮮經過蒸焗之後,放入口食落既果種鮮味真係好正,好食到不得了,我相信老闆用上新鮮既食材先會出到「鮮」呢個效果。而老闆依然好窩心,送左兩條大蟶子同蠔比我地🥰因為豪華海鮮盤除咗海鮮之外仲有雞件,所以兩個人既份量一定好夠食。最後就到左我最期待既粥底,所有既海鮮精華入哂個粥底,真係好味到震😂。真心推薦比大家,迦南鍋掂呀!👍🏻…Read More
Like
豪華海鮮盤
2020-09-05
$330 (Dinner)
必食車仔麵
Fishball Gor
2020-07-23
疫情期間晚市得外賣,剛好經過見呢間新開就試吓。見佢門口放左兩個餐既display,一款叫豬八戒另一款叫牛魔王,我就叫左個豬八戎($40唔使包野飲算好抵),加多個咖哩魷魚。返到屋企打開當然試左個湯先,個湯好香,餸就有豬皮豬腸同豬紅,份量都好夠,最鍾意佢果樣野係佢個外賣盒係麵同湯分開既,呢點我好like,叫得外賣湯麵類如果唔分湯,拎到返到屋企啲湯好易比啲麵吸哂。而咖哩魷魚份量就細左少少,但啲魷魚好有咖哩味,係慊佢咖夠辣(可能我食得辣),但大致上都唔差。講返個湯,好有大地魚既香味,最後我成碗麵連湯飲埋😃。因為個湯真係幾吸引到我,所以都會返去再食。👍🏻…Read More
咖哩魷魚
車仔麵
湯底
2020-07-23
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)
超值, 窩心的一間好食店
Canaan House
2018-04-23
一直以來都好少寫食評, 但享受完昨晚的一餐蒸氣海解鍋之後, 真係忍唔住要分享比大家.早一星期前, 突然好想食蒸氣海鮮鍋, 於是係網上搜尋蒸氣鍋食店, 找到一間位於深井, 價錢亦合理, 於是打去一問, 點知訂當日既枱已經 full 左, 最後就訂左一星期後既今日.今日準時5點9到, 入到去之後老闆好細心咁介紹 Menu , 同埋因為我唔鍾意食魚, 佢幫我地將條魚轉做聖子, 之後我地揀左個豪華2人餐, 當中包括有一隻大龍蝦, 一隻大蟹, 2隻大鮑魚, 6隻好大個頭既蝦  (請查看附圖) 等等等等.(啲蝦膏, 蟹膏真係正到無得輸 )等左大概5分鐘左右, 一大盤擺得好靚既海鮮盤就送到.樣樣海鮮蒸熟後都好鮮好甜勁多汁, 老闆仲好好人, 佢額外仲送左碟蠔同花甲比我地食.其實食到一半真係差唔多飽, 但個精華係哂個粥底度, 所有蒸過既海鮮啲汁都落哂去個粥底, 食左一碗之後, 就算好飽都忍唔住食多碗, 但真係食唔哂, 老闆佢就有外賣碗比我地成盤粥拎走.服務態度, 同窩心度真係一流.係呢度食完真係會令你覺得物超所值, 真係好值得推薦比大家既一間好食店. 我一定會再去, 因為真係太正…Read More
Like
Hamster_Ball 當日老闆話因為啲貨有剩, 貨又唔會Keep過夜, 所以額外送左碟蠔同花甲比我地, 其他客人都有, 呢下真係激讚
2018-04-23
豪華海解2人餐
豪華盤
2018-04-22
$320 (Dinner)
一間有心有力的好食店
Gogi Korean American Street Food
2018-01-02
從來都對寫食評興趣不大, 但就係因為呢間食店令我寫出了第一份食評.每日回家路上都會經過此鋪, 但從佢地裝修完後一直都無入去買過野食.就係23號晚入去睇下, 初頭見佢地主打韓國野, 以為都係食石頭飯之類, 但睇完 Menu 後先知佢地係主打漢堡包, 墨西哥薄餅等等, 之後就叫左幾款, 因為鋪面坐位唔多, 所以全部都係自取外賣.2位店員都係韓國人, 真係非常之有禮貌, 呢一點好 like因為所有食品都係即叫即整, 所以比左錢之後就等左一陣, 仲睇左陣佢地點整.最令我覺得好既係佢地個炒粉絲, 料有青椒絲, 紅椒絲, 冬菇絲等等, 所有既料係即切即炒, 勁香. 唔似其他果啲一早炒好用熱水一直"座"熱保溫, 有人客要果陣就夾起比人.正正因為係即叫即整, 啲野食拎到返屋企果陣都仲係好熱 (由鋪返到家中相隔15分鐘左右), 可能因為佢地個外賣盒保溫力比較好. 佢地有啲野食係可以加$15轉 Set, Set就有一份薯條同一款野飲, 比較失望既係佢份薯條, 味道一般, 薯條希望有待改進. 但其他野食就真係一流水準.推薦既一間好食店. (份量夠, 料好足, 店員好有禮貌)…Read More
飯團
韓式烤牛肉墨西哥餅
韓式烤雞肉芝士法包
美式水牛雞翼 及 炒粉絲
韓式炒粉絲
烤牛肉墨西哥餅
2017-12-23
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$65 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice