Hong Kong | Eng

Followers
Following
Lacey Lau
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (11)
色香味俱全的甜品
A Hint of Sweetness
2025-08-03
夏天真係好熱,咁啱留咗好多汗。路過遠近馳名嘅美食街筲箕灣東大街,見到好多人喺度排隊嘅甜品舖,同friend傾咗幾句就決定入去,order 左愛玉凍同焗西米布甸。愛玉凍晶瑩剔透,好食到有得免費送朋友都嗌一碗;焗西米布甸好香,朋友一致認為好好味!…Read More
Like
愛玉凍
焗西米布甸
唔會再食既自助餐
Café on the PARK
2014-11-11
話說因為有信和之友既生日優惠就同朋友黎左尼間酒店試下佢既自助餐~..入到門口果陣覺得同我想像中有D唔同,唔太似酒店既餐廳~入到去既感覺得都唔錯, 餐廳都幾大,但D枱太細啦, 有D迫....-,-然後見好似好多野食.....凍食、熱食同甜品都分開左個SECTION比人去拎...都幾衛生~然後就梗係開始拎野食啦....原諒我剩係掛住食...剩係影左自己隻碟... 首先就梗係拎左D凍既食先....PARMA HAM D 蜜瓜真係超甜!!!!!特別係綠色果種...我番兜左幾次..食到D蜜瓜係咁FILL中華沙律都唔錯...幾好食...冇咩腥味..... :) 但係果個三文魚頭盤就認真麻麻...一D都唔好食....好似有檸檬汁MIX唔知D咩...跟住D沙律都幾好食!!!跟住就去拎壽司同刺身食~~~然後發覺.....D刺身只有三文魚同螺肉片係好食....其他魚生都好腥.....><"蟹柳都係普通.....但壽司...完全FAIL.....完全失望 D壽司一夾就散...D飯既黏性.....然後刺身同飯的比例唔岩...D飯太大.....但係又唔好食....真係...爭鮮都好食過佢...然後到海鮮.......本身係衝住佢既長腳蟹黎....點知....無!!!:(得D花蟹.....然後就夾左青口呀...蜆呀...花螺去食啦....點知.....冇鮮味.....又腥.....整體係完全唔掂D花蟹冇膏都算.....D蟹鉀既肉完全唔得....好霉又唔鮮味...TOO BAD..不過個凍蝦都幾好食....因為熱野賣相唔令...再加上我唔記得影...所以冇相...但熱野麻麻好食....食左好多都.......令我失望...例如條魚太"鞋"...可能比個爐焗住左...而我又食得太慢先食到魚...片皮鴨.....唔太好食.....味唔夠....鴨唔夠香....粉絲蒸帶子.....粉絲太乾...帶子好靱....一D都唔彈牙多汁....仲要萎縮左....雞翼唔外脆內嫩....而且冇汁....乾爭爭.....一D都唔好食...火腿扒正常普通...冇咩特別....D汁唔特別好味...然後到食甜品...我期待之一.....因為有好多款式...我都好貪心咁差唔多拎晒黎試咁濟....點知....又係令我失望.....因為本人較鐘意食布丁,啫喱...所以唔係拎左太多蛋糕黎試...講真...甜品得個牛奶布甸同D雪糕我覺得好食之外...其他都麻麻真係好麻麻:(因為連最普通既芒果布甸都可以整到同街邊麵包鋪差唔多味....完住係唔太好食....仲有奶茶凍....尼個太可怕啦..食左一啖就冇再掂過....跟住蒟蒻雜果個果.....可能其他甜品D味道太強烈...所以我完全食唔到有咩味....生果味都唔係點食到...個抹茶蛋糕正常.....其實蛋糕都正常...但唔好太期待會好好食....可能我果陣太飽....所以食到有D膩....不過個朱古力噴泉係幾特別既...不過衰在太少野簡....好似有綿花糖,蜜瓜,海綿蛋糕,朱古力蛋糕....我完全唔明點解要有蛋糕黎點朱古力噴泉....-口-其他唔記得LU~然後...整體呢.....係唔太好既....因為我寧願去食放題....雖然冇可比性....但勝左刺身壽司好食...原諒我係鐘意食壽司既人.....如果唔係因為有DISCOUNT...我諗我唔係試....然後我應該冇咩都唔會再食尼間野.....><"因為真係麻麻....同埋唔太抵....…Read More
+ 1
Ratings
parma ham, salad, 頭盤
haagen daz
PARMA HAM's melon
三文魚
牛奶布丁
螺肉片
parma ham salad 頭盤
2014-10-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
生日飯去試新野~~
Shin Mapo BBQ (Percival Street)
2014-10-30
話說朋友熱推尼間既爐邊烤蛋🍳而咁岩又係我既生日,所以就同一位朋友黎左尼間野都試~一入去就見到有人排隊,然後去攞飛果陣可能見我地2位,所以就直接帶左我地入去坐啦~坐底之後就開始睇餐牌~發覺果到D野一碟都幾多~肉既話應該係150g或以上雖然對佢既護心肉都好有興趣,但係又想食牛~但佢果個2拼要包埋甜品,本人同友人都對佢個紅豆冰麼麼,所以我地2個就簡左個牛肉既2人套餐~好似係set A跟住點完餐之後,侍應就即刻幫我地set 爐架同比D前菜我地~2個人佢都比足D前菜我地,真係好~我最鐘意食果個海帶同芽菜~但佢黑芝麻醬沙律就有D失望,冇網上講既火龍果同車厘茄~剩係普通沙律菜加黑芝麻醬~(^-^)/果泡菜都係不過不失,無話特別好味,但個大豆芽就出奇地幾好味😋然後我地叫左杯藍天檸檬汽水!!!發覺真係好飲!!!出奇地好!然後係我地開始燒果陣,D泡菜蛋食得啦,因為我唔想太硬,所以見佢大部分熟果陣就開始食,發覺,又真係幾特別既,好食!但又冇網上面D人講到咁好食....然後就開始燒野肉啦~~~唔知係咪我地唔太食燒,發覺其實同其他韓國燒烤差唔多~唔係突別好食~然後當我地將d霜降牛肉同其他牛肉一齊燒果陣,個店長?經理?唔知邊個,但應該係大粒既,終於忍唔住走過黎同我地講霜降牛肉係用第二個架燒完完全全柒左..><"佢應該係韓國人,因為用英文同我地講野跟住就一路燒燒燒~發覺個韓國人超好,見我地唔太識燒就主動埋黎幫我地睇火同燒,仲要交埋我地點食!!!真係出門遇貴人!當我地食到有D濟果陣,佢就教我地用塊酸蘿蔔包住果牛肋排或者牛肉黎食!發覺,真係冇咁膩同好食好多!!!!!可能係佢差唔多全程幫我地燒既關係!而且佢見我食晒D海帶同酸蘿蔔,就幫我地refill!!真係太好啦!!!^^跟住終於食完牛肉,到霜降牛肉啦!佢首先幫我地換左個網,變左一個架~跟住又幫我地燒埋!實在太好service la!!!然佢又教我地可以將D芽菜擺落烤蛋到燒,跟住用D牛肉卷埋一齊食~實在比就咁食塊牛肉好食好多!!整體黎講,今次既用餐都幾好!雖然D食物唔特出,但勝在service太好!同埋油煙味唔算大,燒左成個幾鐘都冇咩味帶番去~同唯一不足既係張枱離椅子有D遠,同埋太細,擺唔晒D野食~…Read More
前菜
藍天檸檬汽水
牛肉套餐set a
2014-10-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice