Hong Kong | Eng

Follower
Following
poyee.gh
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (2)
Photo (3)
有過多既期待 就會有失望😐
Akita Cafe
2025-01-31
係調景嶺美食沙漠,見到新冰室開張不到一星期,今日週六就趁下午茶時段去試下新野。門口排左至少十幾個人,我一個人都要等左十幾分鐘先入座,仲要搭枱。 點左板燒西冷牛扒配薯角。等左大約20分鐘先上菜。一見到實物已經滿臉疑惑,即刻舉手查問店員,比佢睇下我張單,然後佢同我講就係呢個西冷牛。得到店員既確認,我唯有開餐試下,半份豬扒包 半份疑似牛的包。一邊食一邊心諗餐牌上從來冇寫過會有包,同我想像中嘅鋸扒好大出入。先講食物,豬扒肉質嚡,而茄汁包裝放在沙律菜上,一拎上手就沾滿沙律上的芝麻醬,擺盤並不友善。 由於手機落單又冇圖,我只好當自己唔好彩,心想餐廳係咪違反商品說明條例。我食到最後依然深深不忿,拎起咗餐牌睇吓有冇圖,對比中英文既說明。咁啱有個店員嚟收嘢,我決定再問多佢一次,同我一開始問嘅係同一個店員。我拎住手機的圖同我張單睇比佢,呢個時候佢先承認呢個並唔係板燒西冷牛,這個餐並不會有包提供,然後承認錯誤,而佢亦都忘記剛剛是她答我這個餐沒有送錯。 我去結帳時,我同店員表達出餐廳送錯餐,希望餐廳收取我正確的價錢。我吃的豬扒包同我的帳單上的記錄有別,而我從餐牌中得知兩者的餐牌相差$1,豬扒包餐的價格便宜$1。收銀員把我的情況轉達了另一位較高級的同事,該位同事得知我嘅情況先道歉,然後跟我說明兩個餐的價格是一致,聽到這樣我只好照付款。雖然我明知出錯的是餐廳,還收多了我$1,但也無謂跟餐廳辯駁了,只好結帳草草了事走人。作為調景嶺居民,對於新餐廳是高興的,但體驗卻是極差。…Read More
Ratings
2025-01-25
TakeAway
Type of Meal
Tea
服務態度差 不建議再幫襯
H+Cafe
2024-05-08
唔係第一次幫襯呢間cafe,食物質素可以。但今次體驗極度惡劣,簡直係俾錢買難受,以後唔打算再幫襯!!!亦已經叫身邊朋友唔好再幫襯。首先,女店員安排我哋坐吧枱高凳,同行朋友身材比較矮小,坐得有啲困難。後來另一個男侍應細心留意到👍🏻,已即時安排我地換到下面既枱。(一張圓枱和一張細一半的橢圓形枱)然後落單後,隔離圓枱嘅客人剛好離開了。一位短頭髮女侍應👍🏻,示意讓我們坐過一點,坐返兩張圓枱,等我哋坐得舒服啲。事隔不夠1分鐘,一位紮孖辮、左手帶玉鈪的女侍應👎🏻👎🏻👎🏻,黑面地要求我哋坐回原位,讓出一張圓枱。在我追問下,佢才表示為了可以安排一位吧枱的客人坐下來圓枱,然後再安排新的兩位客人入座吧枱。其間,態度極度惡劣,感覺完全不被尊重。先唔好講 我同朋友比其他客人更早入座,應該有揀枱嘅優先權。仲有點解店員唔可以安排吧枱嘅一位客人坐落嚟橢圓形細枱?而需要我地一再調位,麻煩客人係佢地既待客之道?最後,我同同行朋友好委屈,兩個人縮埋一齊,屈住個身咁食飯,食到成肚氣。而事隔5分鐘,亦都留意到一旁的圓枱陸續有客人離開,所以其實根本唔存在急於入其他客,而導致我同朋友嘅不便。是次體驗極度不快樂,導致我第一次在OpenRice寫食評,亦都睇到曾經有客人反映侍應態度有問題,相信都係同一位女侍應。希望大家嚟呢間餐廳嘅時候自己斟酌,免得好似我咁,俾錢貼難受。當日亦留意到,另外兩位同事亦有被該名孖辮女侍應責罵,懷疑佢係比較資深嘅同事,看來不止對客人態度差,對同事都惡意相向,並不懂尊重人。最後,離開時,發現到另一枱客人被收錯錢,亦係出自同一位孖辮女侍應經手。需要重新void單,極度浪費客人等候時間。希望餐廳見到我嘅評語,為該位女侍應進行再度培訓,希望佢下次會懂得正確嘅待客之道。不過我都應該唔會再幫襯呢間餐廳,對餐廳極度失望,完全唔推介大家嚟呢間餐廳。…Read More
Ratings
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice