Hong Kong | Eng

Followers
Following
Ted Lau
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (18)
適合一家大細的fish&chick
Fish & Chick (MONTEREY Place)
2023-01-08
放假同屋企人行去海傍搵嘢食,見Donki隔離條巷好多食店,見呢間Fish n Chick比較光鮮同埋多人就入去食。雖然我一家人多納集嘢,但三大兩細都仍然坐得舒服。午餐價錢合理,揀咗四個set lunch:煎鯛魚配雜菜、炸比目魚配薯條、半隻香草烤雞、與及卡邦尼意粉。另加白酒汁煮蜆。比目魚肉質鮮嫩多汁,皮薄香脆可口,蘸上估計加咗酸瓜碎的沙律醬,我覺得好夾味好好味。而我老婆話呢種就係去外國旅行時啲炸魚既味道。咁即係咩味道?總之大家意會啦。而小朋友就最鍾意食薯條。煎鯛魚賣相立體好看,魚皮煎脆咗好香,肉味濃,配洋蔥三色椒等雜菜味道也很配合,而且隻碟有花心思裝飾過,真係色香味俱全。呢個味道我識形容啦,就係去高級西餐廳食煎魚main course 時有啲賣相的味道。烤雞就皮香肉滑,唔會榎歰歰(鞋烚烚)咬落有雞汁夾少少雞油流出,唔會好重香草味,可以食出雞香。而雞皮都烤出大部份油唔滯口,所以我也忍不住連皮都食埋。問職員啲雞好食係咩地方的雞?得知係清遠雞,唔怪之得。而卡邦尼意粉就無需形容,都係有蛋黃、忌廉、洋蔥、煙肉、芝士。但食落我覺得不錯唔油膩唔滯口,我老婆就好鍾意,佢話成餐最鐘意個意粉,有酒店食卡邦尼的味道。咁即係點?大家自行理解吧。另外我就最鍾意白酒汁煮蜆,蜆肉新鮮嫩滑香甜,有少少辣特別惹味。試飲蜆汁雖然有少少鹹,但因為辣辣地仲有濃香蜆味,所以我都飲咗好多匙羹蜆汁。飲品方面,海鹽檸檬梳打酸酸鹹鹹幾得意爽口、鮮榨檸檬熱飲就夠晒健康、熱薑味檸檬蜜糖茶就香口惹味、鮮榨橙汁我個仔話好飲(我諗佢甜甜哋乜都話好飲吧,haha)。而餐廳環境舒適,鄰近海濱長廊同Donki Donki方便散步行街,旁邊便是商場洗手間又十分寛敞乾淨。整體感覺舒適愜意,實享受休閒假日的用餐好地方。…Read More
+ 4
2023-01-08
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
黑心賺到盡
Tsui Hing Restaurant
2017-08-19
食個鹹蛋肉餅快餐加杯凍奶茶,基本嘢應該無得輸啦。點知中伏。個餐一到,碟餸。。。兒童餐碟上,碟的內圈圈唔到舊直徑7-8厘米的肉,而舊肉斷開兩部份唔完整的,肉餅厚度一厘米以內,肉上只有四分一粒鹹蛋黃,鹹蛋白。。。可能入咗肉掛。盡晒力連肉碎都撈埋,都食唔到半碗飯。卡位對面的情侶望住碟肉餅都陪我呆一呆,繼而有少少傻笑又唔好意思笑出黎。我知,我笨實咗。但縱不想掉假,都要夾晒啲肉碎以食埋那口飯。但我無用,食得半碗,剩下一半碗飯真係梗唔落…Read More
最難食海南雞
ICON THAI
2017-04-01
和太太周末諗住食好啲,叫半隻海南雞(約$109),一個蕃茄牛腩煲(約$70)同豬頸肉炒飯。想不到上菜時,海南雞半隻得例牌5件雞胸肉1隻雞翼,而蕃茄牛腩煲得幾粒牛腩碎粒(少過一碗牛腩麵)。咁我諗可能好好食,就試蕃茄牛腩,一試就知茄膏汁加芡開水。咁就叫侍應講蕃茄煲無蕃茄,半隻雞變例牌幾件雞,係咪攪錯咗,佢話係咁無錯。我於是直接找老闆,佢就同我講唔好意思,廚房姐姐新黎。唔緊要,肯改番俾我就算。換過碟之後,我見到店方從原本6件雞加咗多一半肉,看上去係半隻雞。食落發覺加番幾件肉,包括雞肶肉。這6件雞肶肉同出面食任何一間海南雞差唔多。但其餘的雞肉就係有一半咬到有渣的雞胸,有雪味同埋係隔夜唔新鮮的。從未食過咁難食!而再煮的蕃茄牛腩有改進,加咗兩粒車厘茄!成餐兩餸一飯無飲嘢,盛惠305!…Read More
大老 尋日我去食串燒!六串變五串!原來比人食左串個員工知道都照放上枱比我食!之後又話d員工新黎!藉口多多!好過份!
2017-04-04
Ted Lau 係架,落單要求雞肶肉,但上枱時無咗雞肶同,同侍應講,佢望都無望就話俾咗雞肶。我就堅持叫佢過黎睇吓我碟海南雞飯先講。不斷俾籍口。好過份。*
2017-04-05
大老 真係要叫d人唔好去!😡
2017-04-04
2017-04-01
$150 (Dinner)
感覺蘇豪
Double Happiness Cafe
2012-05-19
感覺蘇豪有人喜歡大排檔大件夾抵食、有人喜歡去半島歎廚藝吃環境。食在蘇豪,就是要吃那份BOBO族的格調和特色菜式的味之感動。以往去蘇豪尋味,經過「紅雙喜」定必給大宅門般的紅底金字醒目牌匾所吸引,但隨即給「無理由黎蘇豪食中國菜」的諗法而錯過大門。今次走進紅雙喜,發覺原來此店中西合壁,菜式美味之餘,令我感到一份貼心。小店富有中國特色,紅土牆、紅燈籠、囍蠟燭、紅布匾、紅揮春、木桌椅、串對聯、囍剪紙、囍屏風、繡花布、對鞭炮…,似喜慶、似新年、似嫁娶。小小地方,負責人不惜在牆隅設置層架,以洞房花燭夜為題佈置,除囍蓮、紅底印花鋁熱水壺、嫁囍茶杯套裝、紅囍燭、紅囍結外,仲加送紅雙喜火柴、囍淡奶罐等裝置,甚具特色。架下備有多款棋牌遊戲,給三五知己消磨。紅雙喜廁格寛敞,有懷舊街道相片、囍火柴盒等佈置;門鎖以深褐色金絲帶扣著打開;廁格潔白、無臭無香 (沒有史偉莎香精味),光潔乾爽。我敢肯定,負責人應該係一個女性。餐桌上置公雞碟,沒有傳統青花大碗的「阻定」,是長方形小巧膠碟,不礙位,餐紙淨啡色,不喧賓奪主,有一種無印的感覺。餐前佐酒小食為點心籠合桃,點心籠精緻小巧,內置四粒合桃,讓人客在等候之餘落手落腳有勢藝。好。空有格調而食物一般,蘇豪比比皆是。令我不得不寫食後感的原因,是此店食物的素質。夏日炎炎,開完合桃飲番杯龍眼冰先。龍眼冰超過十粒龍眼肉,龍眼淡淡香甜,與坊間的台式甜水截然不同,飲得健康。餐湯為節瓜螺頭老火湯,無加味精,足料鮮甜,螺頭肉鮮嫩有咬口,啱晒成日無住家湯飲的我。前菜為萵筍海哲頭,萵筍鮮嫩海哲爽脆,陣陣麻油香,再蘸介末真惹味。此介末是高級貨,介香撲鼻。主菜煎羊架煎得恰到好處,表皮香脆、色澤粉紅、羊肉鮮嫩無羶味、肉汁豐富,蘸上薄荷葉醬及介末醬。超越高級扒房數百元的,物有所值!甜品心太軟,朱古力蛋糕並不太甜,配以雲呢嗱雪糕的甜香,不錯。但如果能焗耐啲,蛋糕外皮脆些就更有口感。見微知著,在食物的味道、營養、環境的舒適上下工夫,為錢是做不到的,相信小店老闆對經營餐廳和食客笑容有一份情意結。後記:飯後拖著老婆的手,踏上石板街大小不一的石頭,走過都爹利街的昏黃煤氣燈,雪廠街偌大的GUCCI廣告及中銀匯豐的霓虹光映入眼簾。感覺蘇豪。…Read More
節瓜螺頭老火湯
萵筍海哲頭
煎羊架
2012-05-13
$200 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
Fascinated with Cova Sunday brunch
Cova Ristorante & Caffe (利園一期)
2009-08-23
和Cova分開不覺一年,相約友好重臨,來一次味覺滿足。獨愛銅鑼灣利園分店那份舒適、寬敞的感覺:豪華的布置、侍應殷勤的服務與及親切的笑容。最最最重要的,還要那美味的食物。每一道菜都是味覺享受!最先侍應捧上一盤芝士條、咸餅乾及麵包方塊讓我選擇,我要了芝士條及麵包方塊。那條芝士條香味十足,醒胃。呷一口水,開始我的自助餐啦 ~第一碟 ‧爽口新鮮的三文魚,配搭一粒醃製咸果仁,一口咬下那種點點咸香,將三文魚的新鮮濃香昇華。‧巴馬火腿片、配搭厚切哈蜜瓜:鹹香與甜蜜混合起來又好好味喎 / 另一火腿片夾火箭沙律菜,那獨特菜香都唔錯 ~‧龍蝦沙律:千島沙律汁將龍蝦肉香、生菜片的爽口、芒果粒的香甜混合一起,我笑了,邊吃邊流露滿足的笑容。第二碟 ‧蒜蓉青口:乾爽無油的炸蒜粒舖滿在青口上,yummy‧雜錦沙律菜,配以油醋沙律汁,香。‧牛油雜菌:口中充滿牛油香味和菇味‧魚子醬雞蛋:半隻烚蛋白上釀蛋黃沙律醬,上有魚子醬。一口咬下滿滿的,濃濃的香蕩漾著…第三碟 ‧羊架肉配芥辣汁(期間見一個小妹妹捧著手中的啫喱,未走到餐桌已經忍不住伸脷舔弄那啫喱,卡娃e)第四碟 ‧白酒魚肉配青口蜆肉:用匙羮搯一羮白酒魚汁連魚肉一齊吃下肚,魚汁有濃濃的魚香和酒香,魚肉也爽滑,yummy第五碟 已經好飽,終於要食Cova最出名的甜品,係我最愛吃的。先食一些小甜餅,單買要13-15元一個!泡芙入口如棉花鬆軟,咬下層層斷開爽口,配合吉士的香滑,真係好味到唔識形容呀!也有些麥維他餅底的,也有濃香朱古力忌廉的,也有滿滿生果的。第六碟 跟著食cake。朱古力醬蛋糕、Mango Cream Dome、Tiramisu、香蕉批…,我最愛的係燕麥餅和蕉糖布甸。一口燕麥餅咬下,滿滿的麥香與忌廉充滿口中,久久不散;有別一般蕉糖布甸的鬆散,似啫喱的實在,蕉糖亦很香濃。最後喝一杯香濃的cappuccino為今日的享受畫上完美句號。值得一提的,是這裡有個叫Tomy Chau的經理,教識我很多餐桌禮儀,只要你問,他便知無不言、言無不盡。很helpful的。他還帶我參觀餐廳的貴賓房哩。現不多說,有興趣的話去找一些tablemanner的網頁看看吧。利園Cova小資料Sunday brunch:HKD258,另收加一。1200 ~ 1430hrsTel: 29073399http://www.cova.com.hk/…Read More
+ 4
燕麥餅
白酒魚肉配青口蜆肉
2009-08-16
$260 (Other)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice