Hong Kong | Eng

Follower
Followings
大食食食
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (2)
我唔會再進入呢間地獄粥舖
Sun Kee Chicken Congee (Hung Hay Building)
2022-10-15
今早(星期六)幾個人悠悠閒閒在花園街近家樂坊搵地方食老早,見呢間有西式又有粥,可以各適其適,便進店試試。坐低無幾耐,我地仲睇緊餐牌,就聽到隔嚟有女聲(甲)高聲話:「呢個價錢無蝦米腸,呢個至有」另一女(乙)回答道:「咁即係唔係45蚊而係42蚊啦!」甲:「咁…你係咪要改蝦米腸?係…我就幫你改單。」乙無回答,估計係用其他方法決定了。甲然後對另一人(丙)斥責道:「我寫張單俾你,你睇清楚先至入機啦!唔記得就睇餐牌,我唔記得就會睇餐牌。」似乎係甲店長同乙顧客溝通出現問題,及後就斥責丙店員。事件本來平常不過,但星期六放假日的輕鬆悠然嘅心情就被店長破壞了。點餐後,自然就係等上餐。到上餐就真係GG喇。首先係份炸魚煎蛋厚多士……炸魚嘅時間一啲都無偷工,塊魚被炸到變咗深啡色。朋友話啲粉漿應該重過啲魚肉,而塊厚多士頂多就係75折厚嘅麵包。真係想問可否投訴商品說明條例。另一邊就係我嘅碎牛粥+炒麵。粥係用煲仔盛住上,幾有style,我仲未將啲蔥攪渾就食咗一啖。OMG!味如嚼蠟!!粥底無味,肉無味,成碗嘢都無味。如果我領過COVID,可能懷疑自己有長新官。最後加了鹽、白胡椒再攪啲蔥味道,才有點蔥味。還好,炒麵穩定地無出錯。但全桌最無失誤嘅就係三文治嘅麵包同埋炒麵嘅辣醬。餘下時間填飽肚嘅過程中,不斷聽到店長吟吟噚噚,所以大家決定盡快食飽走人。此外……物以類聚真係無錯。有這樣的店長就有這樣的伙記。廚房係開住門對住樓面,裡面幾位大嬸嘅高談闊論,全部可以清楚地傳到每位顧客耳中。呢個世界真係無秘密。最後透過打探得知,「店長」原來唔係店長。佢只係「晌呢度做得耐啲」。驚駭了!做得耐啲都這麼霸氣。唔知真店長同大老闆係點樣嘅一個人!?無論從整體角度或者單角度嚟講,這店真係乏善足陳。睇完評論,自己決定罷。…Read More
2022-10-15
尋找蛋味、蛋香嘅原味道
Hoover Cake Shop
2021-02-21
忽然想食蛋撻,想去搵番啲「原味道」,所以走咗去豪華。點解會話要「原味道」?大家有無覺得依家買到嘅蛋撻味道都係得少甜,甜同太甜三種。質地就分太膠,膠,適中,同埋水。吓!乜蛋撻唔係應該食到蛋味同聞到蛋香嘅咩?!無錯,好似已經忘記咗蛋撻嘅蛋香同蛋味,即使曾經以蛋撻馳名嘅聖X娜,今日嘅蛋撻都無咗蛋香同蛋味。真係有啲懷念檀島。所以專程開車去豪華買蛋撻,尋找一下原味道。買了三個牛油皮、三個酥皮蛋撻。馬上就在車上吃。上咗車,打開個盒。噢!唔妥!三個人都聞唔到蛋香,但係個蛋撻係暖嘅啵。一人拎住一個,咬落口。嗯~~少甜,少甜,甜。跟住……無喇。無蛋味。食埋另一款,評價一樣。牛油皮同酥皮就打高分。真係OMG!現代人飲食追求健康,又怕肥,少甜係正常嘅,但連蛋味都無埋就真係…………真係連老字號都係咁。查實問題應該係依家啲蛋無味道。巧婦難為無米之炊。大師傅都無辦法。真正好香、好味嘅蛋撻,以後可能要在大陸先至有得食喇。最後都係要講句公道話嘅。同原味道比較就無得比嘎喇。同行家比,豪華依然係名列前茅嘅。依然給它5星。按:不少雞蛋產品都無咗蛋味,包括燉蛋,屋企嘅炒蛋。唉!…Read More
酥皮蛋撻
蛋撻
2021-02-20
TakeAway
$20 (Tea)
慳皮都唔係咁慳法
euro go go
2020-02-27
今日去樂富分店食lunch。人不多,基本保持到6個街磚,所以食得安心。主菜個意粉合格,好食嘅,性價比之下值五星(人家做得好就五星)。可惜失分晌啲周邊上面。扣分一:沙律同主菜一齊到,但就被放在旁邊扣分二:凍咖啡無飲管、攪拌棒,糖膠沉杯底扣分三:意粉只跟餐叉,無跟餐匙,點食?[一]係基本知識。[二、三]慳過龍。要客人自己要求至有。減少客人同員工接觸次數可減低傳染機會。客人亦感覺好啲。另外,樓面人數少,一個頂幾個,我明白。但客人self service都係想幫忙,唔使一句「我幫你拎!坐低!」命令客人坐低掛?!當時餐廳得13個客人左右,約一半有嘢食緊,又無人排緊隊下單。唔會係太忙一時「控制唔住」掛。…Read More
蒜蓉包
2020-02-27
奇怪的瑞士卷
三井飽餅專門店
2019-12-19
最近愛好發掘麵包店。某日路過黃大仙,傳來一陣麵包的香味,原來三井有麵包剛出爐。買了最傳統的菠蘿包、雞尾包和大食媽最愛的瑞士卷。雞尾包啲料足,味道、口感、餡料嘅量各自打分都值得打滿分。價錢是標準底價3.5,價錢亦滿分,性價比超高。菠蘿包也很好,整體有9分(10分滿分)。至於標題提及嘅瑞士卷,夠鬆軟、奶油夠香和軟滑。不過奇怪就係……每條瑞士卷都附送雞蛋殼。我前後買過4次,每次都中。真係唔明白。…Read More
大食食食 雞蛋殼呢下真係無得輸
2021-02-21
大食食食 一年多前寫過呢間麵包店。今日加評論。我依然經常去呢間麵包店買麵包,依然係雞尾包、菠蘿包。近來多咗買迷你包系列,包括迷你奶王包,迷你玻璃杯,迷你吞拿魚包等。農曆年前,有角仔、笑口棗、等。夠香,少油,鬆化。不過要等出年咯。
菠蘿包
雞尾包
絕對失望
Kushi One
2011-06-26
6月25日。諗住帶埋老婆同兩個細路去試吓"紙上燒",點知失望而囘。1/ 限時(8:00PM)預約。一大班人在門口等座位分配。好混亂!預先分配了V1枱,到入場時又改。2/ 地方狠少,好迫!3/ 由於大家同時8:00-8:15進場,salad bar,味增湯不夠分,連碟都不夠。4/ 飲品只由太甜的菊花蜜。湯又凍。5/ 食物乏善足陳。6/ 4個人連加一,差不多$800。明白尖沙咀,旺區,但是實在不值。…Read More
2011-06-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice