Hong Kong | Eng

Follower
Following
Mr. William Chan
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (12)
真食客comment😆抵食會再嚟
Wulu Yakiniku Sashimi
2024-09-24
間嘢得罪咗咩人😂我又差隻腳先,真食客comment😂呢間放題安格斯牛任食,一人只係2百蚊。要食到有質素嘅牛又可以食到唔同嘅食品,呢間任食放題,係新界唔錯選擇,呀叔我最鍾意揸車睇住Gxxgle地圖 + Openrice周街搵食。唔我俾佢哋sell到C餐,但其實我並唔豪氣,因為佢哋做緊優惠時段收小童優惠價$238。送刺身 & 炸野拼盤、仲有3隻蒜蓉燒蠔(可以揀大蝦),仲有2杯飲乜都得喎,非常充實蠔相送個刺身來我即刻食哂,幾款都夠鮮味燒蠔好入味,食夠3隻過足口癮炸嘢呀叔唔敢食得多,不過我諗呀囡喺邊度實食哂,岩哂小朋友,我揀C餐除咗牛之外,其實仲因為有任食安格斯牛肩胛、醬燒墨魚仔、清酒煮蜆睇下啲墨魚仔幾脹卜卜,好吸引以下呀叔要食家上身,話說好多友成日都認為抵食就要夾大件,錯啦,真正公道嘅識食係要識留意個師傅想法,究竟佢哋有無衡量食材本身嘅屬性下,為客人作出最岩嘅安排,例如燒肉類:安格斯牛肩胛,牛板腱等等切法,呢間個厚薄度是正確,因為本身該部位係有少肥肉+少筋位,太厚就會難熟而且咬落會難咬,亦不能讓客人用膳時盡情投入地,一口一啖肉嘅燒肉基本要求;牛胸腹 & 牛五花, 係屬於相對重肥肉+有筋嘅位置 ,好采佢哋識搞,切得岩岩好,唔會太大太厚,一啖食晒又可以體驗到所謂”口感” ,要品嘗呢種部位嘅牛,基本常識就係咁。而牛仔骨就厚好多,明顯師傅有恆量過,牛仔骨本身雖然帶骨帶筋帶肥,但肉質屬於較淋,要厚切先品嘗到口感,有誠意。仲提供生菜、燒蒜子等配料,俾我可以自己Mix and Match。墨魚仔,本身食材都唔重味,但見佢哋有用醬汁先處理,呀叔我一見到就露出慈母笑容,因為...話說佢哋啲牛唔醃,已經值得一讚,我要食醃肉,就食韓燒或者自己煮飯😂 我食日式燒肉,安格斯級數,就緊係要食牛嘅真味,而佢哋又真係有用腦去處理唔同食材wor, 墨魚仔、其他燒瓜,先有落醬汁幫我哋調好味,所以,我都食咗好多呢啲燒肉放題嘅配角!日式咖喱飯,我真係唔會蝕俾佢,用珍珠米點都嗌一碗,好食,相信小朋友都會食,因為唔辣👍🏻 呢間豆腐膶日系燒肉店,一入去我就諗起舊時日本拍拖食飯嘅感覺,無何厚非細間得嚟,由餐牌講解,到食緊,啲員工都好快提供協助,友善得黎親民,好多走盞位優惠俾客人👍🏻事發經過:我等食途中,留意到有枱家庭,2個大人,2個小朋友,竟然免費其中個7歲細仔?! 嘩?! 出面啲任食燒肉店,見到呢啲食得唔多野又玩手機嘅細路 , 更加會收錢更加賺到盡啦,我當下就諗,即管好食就下次帶埋成家黎添食!呀叔我不嬲都深明give and take嘅道理,其實2百幾蚊我唔預有心悅誠服嘅體驗, 所以今次我當然好滿足,呢個質素,我一定會再嚟。…Read More
+ 5
2024-09-24
會再番黎食嘅拉麵
Dann Rapu
2024-09-23
朋友推介嚟試,適逢放假就過去食碗麵,果然無介紹錯。欣賞佢哋嘅拉麵選擇用無花果、粟米筍做Topping,的確每次食咩拉麵始終會有個油膩感,佢哋呢個安排可以中間可以調劑一下,非常好👍🏻佢哋個叉燒,食得出係自己整,側邊嘅皮能夠燒到乾身之餘,保持到中間嘅肉仍然係嫩滑,冇辦法唔食晒👍🏻至於面方面,睇介紹佢哋係自己手做,基本上我本人係鍾意食較硬身嘅面,所以佢哋麵質我OK👍🏻本身我都以為一碗麵會唔夠食,不過我實在太天真,始終拉麵嘅香,係源自於麵湯嘅油份之內,的確食完成碗之後,非常之滿足,所以大男人嚟食唔使驚,一定食得飽你👍🏻最後難得一嚟,我加咗個套餐要埋佢杯cold Brew+芝士蛋糕,cold brew 的確有樓面細佬介紹嘅嗰陣果香,冇介紹錯,配合拉麵食一流,咖啡友一定要為咗佢地杯咖啡過嚟試吓配合拉麵品嚐👍🏻我5點左右食完,凌晨都未肚餓,因為芝士蛋糕非常之好食,我最憎d人淨係嫌咩唔夠大件,或者唔夠大碗, bull shxt,只要一樣食材,佢係落足料有餘的話,你基本上夠食就已經可以好飽好滿足,貪字得個貧,我成日懷疑啲人嫌出邊食飯唔夠大碗嘅嗰啲人,係比較搵野夾硬挑剔🤓要食飽到嘔,而唔係識品嚐佢嘅味道的話,返屋企自己煮兩桶白飯,咪乜都飽囉夾硬要我挑剔嘅話,咁我唯有挑剔佢地方細,出邊難泊車,阿叔我揸架車過嚟,都等咗一陣先至搶到位, 但係我又唔想佢哋呢種style變大間,食拉麵細細間先有風味,希望佢就算開分店都好,都係保持咁細間,麻雀雖小五臟俱全俱👍🏻…Read More
鯛魚湯拉麵
巴斯克蛋糕Tiramisu
Cold  brew
抹茶巴斯克蛋糕
2024-09-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
好食沙嗲牛肉麵
Jade Restaurant
2021-03-04
跟某社交平台茶餐廳group推介,到來此店嘗試他們的沙嗲牛肉麵,又真的不錯!每人都會有自家的飲食習慣,小弟從少跟呀媽長大,漸漸飲食習慣都跟呀媽相似,就像吃沙嗲牛肉麵,小弟自小都配通粉加煎蛋吃,有人會覺得煎蛋浸湯不好吃,但小弟從小就這樣吃沙爹牛肉通,的確更好吃喔!煎蛋必定要是流心蛋,此店辦到👍🏻更是金黃色燶邊加分加分😆👍🏻👍🏻👍🏻 沙嗲牛肉入味,沒有筋,咬下肉質有口感👍🏻👍🏻通粉亦不會過淋👍🏻 回憶全襲來,$32 自選2餸麵餐,全碗吃完,抵食又好味👍🏻…Read More
沙嗲牛肉通粉
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice