Hong Kong | Eng

Follower
Following
馬高先生
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (2)
Photo (15)
難得的日式燒肉
Meat Cuisine Hiro
2018-05-23
今日一班識食既朋友約我食飯話要食好西, 一向食飯都係我揸旗,今次話要食燒肉,我諗黎諗去,香港地食日式燒肉既地方唔少,但一係好貴, 一係就質素麻麻,上網搵到呢間野新開無耐,見個餐牌價位都可以,於是幾條食肉獸就去試試。我地四個人叫左兩個set share再加小小散叫野食。一開始先黎一杯似酒非酒既桃味飲品,飲落甜甜地,有酒香但唔濃,清新既感覺為燒肉打開序幕(個杯好鬼靚)跟手係刺身,好新鮮蝦好爽甜,重點係個中拖羅,咬落去係爽口彈下彈下,跟住慢慢向你個口度溶化,我要強調一點,佢爽但佢一D筋都無,呢個好好食我一次過介紹兩樣野, 前面有冷盤有螢光魷魚,抹茶冷凍仲有三文魚,呢幾樣好普通,但後面個壺野就不得了,佢其實係牛肉湯,勁好飲,好清甜,飲落去好舒服,你會唔捨得吞,因為其實壺野唔多,俾多壺我都飲得晒紙火鍋賣相好靚,湯有靚蟹腳同蜆唔甜就有鬼, 個蟹腳好實淨好好食, 蜆十分肥美散叫的伊勢龍蝦刺身,我去過日本好多次,好小見到餐廳有伊勢龍蝦,可能出晒口, 今次見到有仲唔即叫,價錢都好似係$3xx, 但好可惜,自己唔爭氣,一食生蝦就有過敏反應,食左一啖想再食就已經不行了,即時被班友仔在風掃落葉式食晒,我真係好可憐準備主角出場就有醬汁去點點,呢個真係好特別,餐廳將醬油同盬分別打成泡,當熱既肉放上去時個泡會慢慢溶,味就入左肉裡面,好特別主角出場…呢個係其中一個set 入面既八款牛,我唔想寫太多字,講多無謂,牛好多人都食唔小,睇樣就知正唔正散叫之二,牛魔王,樓上個D點會夠,呢牛柳,我食3成熟,好味到癲,我無點醬油或盬黎食,都係個句, 靚野其實咩都唔點最好食到尾聲黎個芝士火鍋驚死你唔夠飽,呢個同一般意式或者瑞士的好大分別,第一佢無酒,第二佢比較cream, 食落味唔係好濃,上檯時個個都話仲點食得落,結果係食晒,煲底都食埋…Read More
+ 5
Like
Ratings
2018-05-03
$700 (Dinner)
食評信唔過信自己唔會錯
Sushi Hiro Kitchen
2018-03-29
上星期同一理大學同學去沙田食飯,平時食咩多數我揀,但今次日為太忙就由友人代辨,約好去沙田食壽司廣廚房,去之前個日得閒無事做上黎睇下食評如何,睇完我諗今次大檸樂..勁多負評,馬上打俾朋友可唔可以改地方,朋友話約好晒好難改,咁唯有硬住頭皮去試一試;我無同人講我睇過D差既食評,任由朋友仔發辨,平常心去食餐飯。一個字-鮮  睇相都見到厚切得很,又中拖羅又北寄貝又鮑魚,你仲想點?唔明點解D人會話呢間野貴,淨係個三件,海膽,飛魚子,蟹肉都唔平喇,最後我地5條友叫左兩轉一個字-抵 俾左勁多我地,呢張相差不多食左一半先影,個個餓鬼咁,紫菜好脆,腩蓉好味,原本想encore,但我諗叫多三個都食得晒…所以食其他野講到食冷烏冬,我都可以話係半個專家,因為我真係好鍾意食冷烏冬,壽司廣呢個烏冬好彈牙,配冷汁係鰹魚汁,清得黎又好夠味,一讚,最後呢個我無同人share,自己食晒成晚最好食就係呢個,個奄列做得好滑,有半熟既感覺但唔會生,汁好味牛肉好淋,和牛先有咁既效果,如果唔係和牛都做到咁,我寫個服字,唯一缺點,飯俾多一碗我都食得晒,因為個汁好送飯真心講,我好小去食日本野時食埋甜品,因為多數都係咩芭菲或者抹茶之類的東西,今次叫甜品既原因係人叫我又要叫…因為夾錢食飯唔叫就蝕,叫左呢個有驚喜,雪糕好食應該係手造得…tiramisu 唔太甜正合我心意,如果多D酒味就更完美。向open rise 我不嬲都只係CDRom, 信食評,從來唔寫,但今次要寫既原因係個落差太大,食評同我自己去食係兩回事,話呢樣唔好個樣唔得,我食完完全無呢個感覺,我諗唔到點解被人寫到咁差,下次都係信自己比較穩。…Read More
+ 2
冷烏冬
黑毛和牛奄列
黑糖意大利tiramisu
2018-03-22
$400 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice