Bad food bad service!! 今日下午3時多惠顧中環ifc mall 分店, 客人一半滿左右, 男經理故意要我地排隊, 但門口只有我們, 唔明點解要排隊, 其實我地已經近門口一邊唔阻住佢門口, 個經理用指令口吻, 感覺似命令緊犯人排隊咁! 咁我地企一陣真係無咩所謂, 反正我地都唔趕時間, 但佢地都攪左一陣, 先等到佢俾我地入座, 餐廳當時只有一半滿的客人, 但就竟然安排一張有冷氣機滴水的位給我們, 眼見sofa位, 及附近都有很多座位, 但男經理就指sofa果邊都close了, 其實當刻仍有位外國人坐緊係sofa位進食中, 但我們費事同佢計較啦, 點不知坐下10分鐘唔夠, 友人個位有冷氣機出口位滴水, 而同時就有個"名人"黃敏德及兩個友人, 進入餐廳就直接坐左去果邊sofa位, 而我們呢, 就繼續坐滴水位!! 想要求換位又話其他位已經reserved!
最慘點左野食!!食物點了$228的Scallop, 6粒都唔新鮮, 好細粒, 友人都食到有雪味, 我就食到腥味
其實以這個昂貴價錢去惠顧這個質素的海鮮, 真的令人失望!飲品方面, 我們都點了杯Lemongrass tea, 飲落係冇honey, 感覺無咩甜味, 要求女侍應攞糖, 佢就同我地拗, 佢話個茶本身有honey, 但其實廚房冇落honey, 我地只飲到茶的lemon同埋苦味
後來我地再要求另一個侍應取honey給我們!!
不得不提, $98 Shaghai noodle :(:( 廚房炒時用了好多油, 食落成口都是油, 豬肉炒得太乾身, 感覺好難食! 而且份量很細碟, 跟其他餐廳相比, 只有一半的份量, 但我唔記得影佢相. 如果有興趣想試的朋友, 最緊要是鐘意油, 但給節食減肥的人溫馨提示, 可能這碟的卡路里是正常份量的幾倍啊! 總結這次的體驗是, 服務質素同食物新鮮程度, 及好味指數都是差極!! 有個好新的後生男侍應生, 來錯食物放在我們餐桌! 不久另一個女侍應取走來錯的食物時, 我們問她是否放錯了, 她沒有理彩我們的提問就將來錯的食物拿走開了! 佢地係完全冇唔好意思的態度
如果, 我指的是假如, 個餐廳經理係想白鴿眼普通的食客, 就是最令人討厭!! 問題是為什麼我們入座時就不給予要求的sofa位, 什至要我們坐滴水的位, 而所謂的外國"名人"後來入座就有不同待遇!! 而他所講reserved 的位旁邊, 仍有很多可以安排的座位, 因為成間野根本就只是坐滿了一半都唔夠! 安排座位是很簡單的服務, 但竟然令人完全廢解! 如果佢close左果邊係要俾佢職員方便清潔服務或休息用的話, 我們食客當然可以諒解, 但事實係佢安排俾佢眼中的"vip" 咁點解唔一早講明全部sofa位都reserved左呢? 佢本來係話close架喎, 咁點解又會有果個"名人"入座呢! 衛生方面, 食食下有蒼蠅在我們座位不停來回!! 不知道廚房的衛生又如何呢?! 最不安是餐廳冷氣滴水問題, 冷氣水直滴到友人的頭上, 後來坐近玻璃窗口才逃過滴水的問題, 總結係令人覺得衛生很差! 總之本來好好心情去食野, 變左好差心情, 可以用貼錢買難受來形容! 難頂程度係永不回頭!
…Read More
2013-05-06
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)