Hong Kong | Eng

Followers
Followings
WorkDog
Level 3Hong Kong
Overview
Reviews (50)
Photo (192)
米芝蓮推介泰國菜❗️
Thai Pai Dong
2025-10-10
中環近排新開咗間泰菜餐廳,係正bakehouse 對面,扶手電梯上去就係💃餐廳大大個招牌,夠晒搶眼 🤭原來係米芝蓮餐廳團隊出品,難怪一開張就成日見人排隊!我同朋友中秋節嚟食晚飯,早早就book定位先有位坐。餐廳主打泰國直送食材,菜式選擇多又地道,成間餐廳都瀰漫住濃濃泰國風味,氣氛好輕鬆。 💃和牛香辣炒河 用咗高質和牛炒出嚟,香氣濃郁,少辣啱啱好,不會搶味。牛肉嫩滑入味,河粉煙韌Q彈,Q彈口感真係好正,喺我係中環食過最正嘅泰式炒河❗️💃沙嗲雞串 雞肉厚實多汁,燒得啱火候,外微焦內嫩,配埋花生醬香濃惹味,不錯。💃新鮮椰青 🥥即開上枱,冰凍清甜,飲落超解辣,好大個又有椰肉,店員話係泰國直送嘅,真係特別甜❗️💃芒果糯米飯 芒果香甜滑溜,糯米飯煙韌軟糯,配上椰汁香氣,好完美嘅甜品收尾。 整體嚟講,真心推薦!無論味道同用料都好有誠意,食完真係有種好似去咗泰國嘅感覺~🇹🇭…Read More
芝士牛肉漢堡😋好正啊❗️
Burger Joys (君悅居)
2025-09-11
Happy Friday 放工同朋友約埋去灣仔食burger 💃 難得星期五,我地好需要食d comfort food 放縱下 🤭Burger Joys 門口嘅霓虹燈好搶眼,店入面座位唔多,特色小店的感覺 🌟 Burger 係可以加餐變做套餐ga 👍 🔥 爆漿芝士牛肉漢堡 手工厚切牛肉排煎得外焦內嫩,肉汁鎖得恰到好處❗️濃郁芝士如熔岩般傾瀉,搭配烤到微脆的麵包,每一口都是卡路里與幸福的完美平衡 🤩 真係好正 😋🍟黑松露薯條現炸粗薯條撒滿黑松露碎,一上桌就聞到奢華香氣😍 松露醬給得毫不手軟,鹹香酥脆中帶蕈菇濃郁,冷掉依然脆口,絕對是香港數一數二的松露薯條!✨🥤曲奇奶昔 邪惡甜點級飲品 😍 冰涼綿密的奶昔融入 Oreo 餅乾碎,濃稠度爆表卻不膩口,彷彿在喝液體曲奇,幸福感滿格❤️🍹Coke Zero 有冇人同我一樣,每次都叫可樂,都想碰吓運氣揾到自己個名?🤣 可惜今晚都係抽唔中既 😅總計 💰$404 二人用餐 (唔使收10%服務費)。高質burger 來講,性價比很可以吧 😊…Read More
+ 6
芝士牛肉漢堡
好出色❗️中環鐵牛既泡菜牛肉鍋好好食❗️
Iron Cow Taiwanese Beef Noodles (Jade Centre)
2025-08-02
朋友轉咗去中環返工,所以揀咗間喺中環嘅台灣餐廳。呢間餐廳,成日經過扶手電梯嘅時候,都見到,一直未有機會試,今日終於嚟咗啦 🪇💃🤩個Menu選擇勁多,座位亦都好舒服,嘢食都好食呀🫶🏻🌟台式泡菜豆腐鍋配安格斯牛肉片🌟個鍋一上既時候,已經聞到好香嘅泡菜味。入面既料超多,燒多一陣,全個鍋既泡菜味更加出👍 色香味俱全❗️🌟鐵牛手沖涮涮牛肉麵🌟打卡一流,可以自己沖啲滾咗嘅湯落去。麵條口感爽滑,配上特製嘅湯底同新鮮嘅牛肉片,冇得輸呀🫶🏻🌟鹽酥小拼盤🌟呢個前菜嘅小食口感酥脆,有幾款ga,鹽酥雞,花枝丸,同埋脆薯,全部都好食㗎 👍🌟櫻花蝦粉絲娃娃菜🌟呢個要讚,個鍋好重櫻花蝦味,令到啲粉絲同埋娃娃菜吸晒啲香嘅湯汁,簡單但係做得好出色 ✨野飲我地叫左🌟百香果QQ 同埋 🌟愛玉Lemon。最貼心係,可以少甜,啱晒要keep fit嘅閨蜜💃💃我哋一行二人,食到捧住個肚走,每人都唔使$250,中環區嚟講,仲要晚飯,好抵食 ❗️❗️…Read More
Pizza 新鮮出爐🌟 好好味❗️
Mano (海濱匯)
2025-07-19
朋友係依度返工,週未都要OT,就約左佢食個brunch 🫶 Mano 唔近地鐵站,不過附近好多office,近海濱,環境幾好既✨餐廳座位好多,一大班人去,或者有小朋友既,都會好適合 ❤️Lunch Menu 選擇唔少,夠大眾化,一定啱食 😋🍻蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉蟹肉的新鮮度與巴馬臣芝士的濃郁好match,為整道菜帶來了豐富的層次感 ✨🌟 蕃茄淡淡的酸味,恰到好處地平衡了芝士的鹹香。通粉的口感很到位,煮得恰如其分🫶🏻🫶🏻🍻夏威夷薄餅 👍👍👍非常出色❗️上菜嘅時候, Pizza係冒煙嘅❗️菠蘿好大塊,菠蘿的甜味與火腿的鹹味相互交融,為薄餅增添了一抹清新 👍 薄餅的餅底烤得金黃酥脆,咬下去時的口感令人滿足 😋🍻自家製甜品:Tiramisu (+$35)我覺得依個甜品,係非常之出色❗️甚至可以媲美酒店質素❗️佢的甜度,可可粉嘅口感,全部嘢都夾得非常之好👍 係值得加錢嘅甜品 👍👍主菜,甜品,都展現了廚師的用心和創意。跟餐仲有野飲,讚👍食得好滿足,又唔貴。如果咁啱過去海濱果頭,真係可以來依間餐廳 👍👍…Read More
+ 7
Tiramisu
ALOHA PIZZA
抵食半自助餐❗️
The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)
2025-07-13
星期日去開銅鑼灣,爬左文想來試下the Grill $98既半自助餐🍽️ 我第一次來the Grill,餐廳裝修得好靚,環境舒服既🫶🏻Semi-buffet lunch 主打Salad Bar再加自選主菜,餐湯同埋飲品都包左ga la,性價比係高既🌟🥗 Salad Bar:今餐MVP❗️選擇多,沙律都有大約7-8款,誠意滿滿 ❤️ 仲有炸薯條,麥樂雞 ✨ 另外仲有甜品,蛋糕仔,同埋canele ✅ 最吸引既係,有蜜瓜沙律,好fresh 好啱夏天,會令你唔覺意係咁攞🤭🍣 Salmon Risotto (+$148)三文魚意大利飯 😋👍 三文魚煎得外脆內嫩,Risotto質地偏濕,Risotto 既忌廉味同三文魚鮮味好夾 👍🥩 10oz Ribeye Steak (+$198)肉眼扒叫咗medium rare,上枱熟度算準(切開粉紅色),配菜薯條好出色。相比之下,三文魚意大利飯好似出色d 🍽跟餐有埋野飲,salad bar 已經有埋甜品既,完美收尾🫶🏻 …Read More
性價比超高❗️法式有心意小店🌟
Odelice! (蘭杜街)
2025-07-06
週未去開灣仔做yoga,做完就同閏蜜係附近揾食,去左Odelice ! 雖然係第一次去,不過個lunch 展現到廚師對食材的細膩處理👍👍👍前菜已經有誠意,煙三文魚拼盤好足料,炸蟹肉ball ball 外脆內軟,處理得好出色🥰🍽️ 蟹肉香草醬他他 ✨ 蟹肉鮮甜細嫩,混合香草醬的清新與檸檬汁的微酸,口感輕盈卻層次豐富。成碟都係蟹肉,好足料啊 ❗️🍽️ 阿根延安格斯肉眼牛扒✨安格斯牛扒煎得恰到好處,外層焦香,仲要有格仔紋ga 👍👍 內裡呈現誘人的粉紅色,肉汁豐盈。簡單以海鹽和黑胡椒調味,突顯牛肉本身的濃郁風味。🍽️ 法國鴨肝鴨肉漢堡 配黑松露薯條✨奢華與滿足的結合🥰🤭這道漢堡絕對是今晚的亮點!鴨肝煎得外脆內軟,入口即化,油脂香氣濃郁;鴨肉漢堡排多汁鮮嫩,搭配蕃茄同埋生菜,平衡了整體的豐腴感。旁邊的黑松露薯條更是邪惡的美味,松露香氣撲鼻,加埋黑松露醬,停唔到口啦 😋😋🍽️ 榛子朱古力醬,煎香蕉可麗餅✨甜蜜的完美收尾🥰🥰可麗餅薄而柔軟,溫熱的煎香蕉上面仲有脆脆的焦糖 👍👍 甜而不膩。Lunch set 仲包埋野飲,性價比好高啊 ❤️…Read More
+ 6
會encore 的omakase
SAKAKIBARA (CAI Tower)
2025-06-30
約左女神食飯,我已經爬哂文,知道呢間廚師發辦好高質。果然,成餐飯係好正,我揀咗20品的Hotarugari 🌟🌟 上半場,餐廳俾d 清新既菜色:🌟愛知縣水果蕃茄配岩鹽🌟白見貝🌟炸帶子配馬糞海膽🌟深海池魚山芋蛋黃醬🌟北寄貝🌟赤貝🌟金鯛魚🌟日本兵庫縣室津生蠔🌟新鮮蟹肉🌟刺身蝦當我仲諗緊會唔會唔夠飽既時候,餐廳繼續送左好多道菜來,每一道都正ga 😋 🌟魔鬼魚面珠墩肉,紫菜高湯汁:呢款菜式嘅魔鬼魚肉質鮮美,配上紫菜高湯汁,味道獨特又好夾,出色 🌟 米紙銀鱈魚海膽:呢款菜式嘅銀鱈魚肉質鮮美,配上馬糞海膽,味道獨特🌟A5鹿兒島和牛,腦天 (吞拿魚稀有部位),大拖羅:唔係講笑,真係每件都係滿分既 😋🌟燉牛腩:牛腩肉腍到呢,係入口既溶,同埋d 汁已經滲咗入牛腩入邊 🌟馬糞海膽,三文魚子,吞拿魚蓉:呢個菜式絕對睇得出廚師既心思,馬糞海膽、三文魚子同埋吞拿魚蓉都非常新鮮,夾埋一起,提升左個鮮味啊 🫶🏻尾段,仲有 🌟甜品蒸蛋 🌟魚湯烏冬 🌟焦糖燉蛋。大大大滿足,埋單$3256 (2人用餐,包10% 服務費)。女神食得好開心,今次掂哂 🤭🤭…Read More
尖東海旁打卡餐廳
MAMTOM
2025-06-26
我最近去咗呢間位於尖東海旁嘅東南亞餐廳,絕對係一間打卡一流既餐廳。口味啱外國人,menu 都貼心地做左中英對照。🍽️BEEF MALAYSIAN SATAY:牛肉串燒得恰到好處,配上特製嘅沙爹醬,味道特別。🍽️GRILLED GA NUONG:呢款烤雞肉質鮮美,口感豐富。佢哋用咗獨特嘅香料醃製,令到每一口都充滿咗香料味。🍽️PAD SEE EW:呢款泰式炒河粉口感爽滑,配上新鮮嘅蔬菜同肉類,目測都好受外國朋友歡迎。🍽️KANGKONG BELACAN:呢款炒空心菜配上特製嘅辣椒醬,味道鮮辣,非常開胃。🍧Pineapple Sorbet in Pineapple Shell:呢款甜品將菠蘿雪葩裝喺菠蘿殼入面,造型獨特,味道清新,配埋上面既煉奶,好正👍👍👍👍 朋友話係是晚MVP 🎉🍹COCONUT SMOOTHIE:呢杯椰子冰沙口感順滑,甜度適中,非常解渴。如果想揾間打卡餐廳,依間會係一個好既選擇啊 ❤️…Read More
校園風Cafe 蕨餅超級好食
Hibi Cafe
2025-06-16
最近,我舊同學帶咗我去位於觀塘嘅日作食堂食飯。呢間餐廳位於鴻運工業大廈地下,環境舒適,裝修風格簡約,行校園風,那些年的感覺返哂來啊 ❤️❤️餐廳係電子下單,但黑板menu 靚到咁樣,好有heart 啊 ❤️❤️ 我試咗佢哋嘅兩個招牌菜——日式西京燒比目魚定食同波士頓龍蝦溏心蛋野菜稻庭烏冬定食。兩款定食都令我地印象深刻 👍首先,日式西京燒比目魚定食嘅比目魚烤得恰到好處,外皮金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。搭配嘅白飯香軟可口,味噌湯亦都好鮮美。整體來講,呢個定食嘅味道平衡得好好,每一口都充滿咗驚喜🥳其次,波士頓龍蝦溏心蛋野菜稻庭烏冬定食(特濃芝士龍蝦湯)更係令人難忘。龍蝦肉質鮮甜,溏心蛋煮得剛剛好,烏冬麵彈牙有嚼勁,再加上特濃芝士龍蝦湯嘅濃鬱口感,簡直係完美嘅組合。呢個定食唔單止滿足咗我對海鮮嘅熱愛,仲帶嚟咗豐富嘅口感體驗🥰除咗主菜之外,我仲試咗佢哋嘅推廣優惠——黑蜜黃豆蕨餅同凍抹茶牛奶。黑蜜黃豆蕨餅甜度適中,口感軟糯;凍抹茶牛奶則清新解膩,係夏日嘅絕佳選擇🌟最後,我仲品嘗咗佢哋嘅北海道帶子同沖繩海鹽雪糕。北海道帶子新鮮美味,沖繩海鹽雪糕則鹹甜適中,為呢頓美食之旅畫上咗圓滿嘅句號🥰如果你鍾意日本料理,又想揾間坐得耐啲,chill d 既餐廳,依間校園風滿滿嘅餐廳,絕對係一個唔錯嘅選擇。我地2 個人食到捧住個肚走,都係$500 幾埋單❤️…Read More
靚景天台餐廳 手工啤酒出色
RICHKAT PIZZA & BAR
2025-05-26

新餐廳 ㊙️ 貓員外酒吧餐廳 4 月先開張 ㊙️ 係一個好啱同朋友一齊嚟嘅地方。呢度嘅環境舒適,又有型格嘅裝修,好啱放工之後嚟放鬆下 💃我地揀套餐,性價比好高 👍👍
🍺手工啤酒品鑑:呢度嘅手工啤酒品鑑套餐真係一流,有好多唔同嘅風味揀,每一款都有獨特嘅特色,真係要試吓。啤酒愛好者一定會鍾意。小編同閏蜜最鐘意荔枝烏龍味 👍👍
🍕Pizza:我揀咗黑松露雜菌pizza,黑松露嘅香味真係好濃,同埋啲菌一齊食,味道好夾。
🍝卡邦尼意粉:呢個意粉好正,奶香好濃,同埋入面有超多煙肉粒,每一啖都好滿足。
🍟蕃薯薯條:蕃薯薯條外脆內軟,甜度適中,做小食真係一流。
依間餐廳無論係食物定係環境都好出色嘅地方,好啱同朋友一齊嚟食飯傾計。 下次小編會揀日落嚟,應該再靚啲 🤭…Read More
+ 3
茶漬飯套餐好食
Couch CLUB
2025-05-19
🤔🤔 究竟$250可以食到啲咩?最近我迷上了食茶漬飯爬左文見這間cafe 有茶漬飯set就專登weekend 去食個lunch 餐廳係Top 地面估佢唔到,有個好啱成班人既角落下次真係可以約成班friend 來 👍👍我就係為左這個土鍋茶漬飯來 🌟🌟慢煮三文魚配三文魚籽茶漬飯:慢煮三文魚好滑好滑,三文魚籽爆鮮味,加左茶之後,飯粒就會清新好多 👍👍👍🌟🌟吞拿魚蓉山藥茶漬飯:吞拿魚蓉好食,山藥蓉令口感Creamy,都好食 ,仲包埋細細件蛋做前菜 👍👍👍夏天太熱,叫咗兩杯飲品:🌟🌟牛油果髒咖啡:濃郁咖啡配上 creamy 牛油果,味道獨特,口感豐富 👍👍
🌟🌟士多啤梨益力多抹茶:啱鐘意益力多嘅朋友
🌟🌟白白浪漫雪球(Tiramisu):輕盈慕絲,咖啡香濃,浪漫甜品首選AA 制,每人都係$250 內,滿足滿足…Read More
+ 7
🌟太子好 chill 既 cafe
Chill Pill
2025-05-14
今日去完太子按摩,就係隔離既Chill Pill 同朋友撐枱腳。餐廳有一種温暖同舒適嘅氛圍。成個環境都係現代同輕鬆嘅設計,好啱朋友聚會或者放工後嘅休閒晚餐。唔想諗,今次我地直接揀咗個“2 good 2 chill”套餐,入面包哂餐湯,野飲,小食,主菜,甜品 ✅🌟餐湯:上來嘅時候,我哋都嘩一聲,presentation 好有心思好特別 🥰🌟士多啤梨抺茶 白桃芒果冰茶:好飲,特別抺茶果杯not very sweet ga ja ,作為餐飲一流啊 👍👍👍🌟柚子蜜糖雞翼:柚子同蜜糖嘅味道完美結合,作為餐前小食,絕對合格嘅 👍🌟壽喜燒牛烏冬:烏冬嘅麵條煮得啱啱好,好彈牙,上面有少少三文魚子,仲有流心蛋㗎 👍👍🌟炸雞楓糖漿班戟:呢個pancake味道豐富,食落去好滿足,其實唔需要另外點楓糖醬都夠味 🌟宇治綠茶牛角窩夫:最後嘅甜品我揀咗greentea牛角窩夫,窩夫外脆內軟,配上greentea嘅清香,真係好啱做飯後甜品。呢個二人餐唔使諗,咩都包晒,唔算太貴,2 個人總數都$478, 餐廳好有心思,用心整好d 野食果種,係值得推介嘅小店 👍👍👍…Read More
+ 4
值得再去的餐廳
The Alchemist Café (Hong Kong Velodrome)
2025-05-14

今次去坑口揾朋友,順便去左單車館呢間餐廳,係會令我回頭的餐廳 👍👍👍餐廳裝修好新好靚,坐得好舒服ga ❤️❤️ 我哋叫咗一個二人套餐 $428 ,每一道菜都令人印象深刻,真係好好食。
🌟🌟 日式唐揚一口炸雞配芥末蛋黃醬,炸雞外皮脆口,熱辣辣,入面嘅肉質鮮嫩多汁,配上嗰個芥末蛋黃醬,味道剛剛好,好開胃 👍👍👍👍
🌟🌟龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉,每一條意粉都掛住嗰個汁,鳳尾蝦大大粒,新鮮彈牙,好掂 👍👍👍👍👍
🌟🌟慢煮BBQ醬美國豬肋骨,配埋蕃薯條同普羅旺斯燉菜,食完會好滿足 👍🌟🌟冰梨無花果白桃烏龍芝士奶蓋(凍),這個係好出色的,層次感好豐富,奶蓋同茶底配合得啱啱好,個味正到 😋😋😋👍👍👍👍👍
🌟🌟甜品係Haagen-Dazs雪糕杯,仲要係我至愛嘅開心果味,完美咁結束咗呢一餐
我同朋友來,大家要AA ga ma, 張單計埋人均消費 🤭 每人二百幾蚊,食得好滿足 🥳 下次會再來 🫶🏻🫶🏻…Read More
好正既用餐體驗 無野可以挑剔
Chinesology
2025-05-10
究竟$1500以內,可以食到幾好既中餐?唐述既世味人生set 好okay 啊 👍👍👍📍慢煮九層塔蟶子皇這道菜精緻而富有層次,九層塔的香氣與蟶子的鮮美完美融合,讓人垂涎欲滴📍櫻桃蘿蔔•三絲海蜇 •風乾醬香鵝翼色彩繽紛的搭配,口感清脆,三絲海蜇的爽口與醬香鵝翼的濃郁相得益彰,令人驚喜📍金腿雪燕烏雞羹湯品醇厚,金腿的鮮香與雪燕的滑潤交織,帶來滋補又美味的享受,讓人一試成主顧📍脆皮海參•鵝掌外脆內嫩的海參搭配多汁的鵝掌,口感層次分明,讓人感受到海味與陸味的完美結合👍👍👍📍珍寶珠這道甜品如同藝術品,口感細膩,甜而不膩,仿佛在舌尖上融化,帶來無與倫比的享受📍潮式老菜脯蒸鱈魚鮮嫩的鱈魚與醃製菜脯的鹹香相互映襯,蒸煮的方式保留了魚的原汁原味,令人回味無窮📍胡椒香蔥生煎雞餐廳會喺你附近,煎返熱啲雞,飄散的胡椒香氣讓人食指大動,生煎雞的外皮酥脆,內裡多汁,口感讓人忍不住一口接一口 😋😋😋📍花膠蝦湯稻庭麵湯頭鮮美,花膠的彈牙與蝦的鮮甜交織,稻庭麵滑順,讓每一口都充滿幸福感📍雲石奶凍如雲朵般輕盈的奶凍,口感滑順,淡淡的奶香與絲滑的質感為餐後締造完美的句號 🫶🫶🫶P.S. 入餐廳時,留意到有束好大既花,有位幸福的女孩子要收花了 🤭🤭 係咁靚既餐廳,示愛,甚至求婚,一定會成功吧 🤭🤭…Read More
梳乎厘控表示很滿意😋
INN - I’m Not Nothing (裕民坊YM²)
2025-04-29
同閨蜜約咗傾心事,就去左觀塘依間花花餐廳,餐廳裝修係花花少女風,一入到去就覺得好似入咗一個夢幻世界咁,好啱打卡🥰餐廳嘅空間感好足,搞party都好適合,咁啱果晚見到餐廳有搞偶像生日會 🥳
我地唔太肚餓,所以散嗌:🌟牛油果凱撒沙律慢煮雞胸 ($128):呢個沙律好清新,慢煮雞胸好嫩滑,同埋牛油果係花花形ga 🥰
🌟手工黑松露雲吞配野菌黑松露 ($148):黑松露味好香,個汁同雲吞好夾。

🌟開心果梳乎厘 ($108):我哋係為咗梳乎厘而嚟,呢個甜品真係驚喜既,梳乎厘好軟熟,甜度啱啱好,我同閏蜜都係開心果控,這個是一定可以encore 的👍👍👍👍
🌟雜莓smoothie : 不太甜,解油膩的好選擇 💯最後埋單每人都係少過$250,好抵食,可以再來的餐廳 💃💃💃💃…Read More
+ 3
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice