Hong Kong | Eng

Follower
Following
astortang
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (10)
驚喜
jour jour cafe
2024-12-13
平時無寫開食評,但每次嚟食完都好想幫佢寫,因為次次都有啲食物令人好有驚喜(最愛麵包和甜品🤩)!今次第三次嚟終於的起心肝寫,因為我覺得呢間鋪值得擁有更多客人。之前呢個舖位係一間好出色的素食店。好彩轉手之後一啲都唔遜色。講真,其實第一、二次嚟都覺得有啲貴,尤其是嗰時係無餐嗌,飲品都要單點。但係第一次嚟食的黃油雞。。。入面跟埋嘅兩片酸種包,係好食到令我印象好深刻,所以就有了下一次。第二次嚟食的開心果天使蛋糕,超鬆軟,簡直驚為天人,將平時至愛嘅朱古力蛋糕都比下去。其實佢哋個朱古力蛋糕已經係好好食,有不同口感,味道豐富⋯但係個天使蛋糕真係搶晒focus,因為完全冇expect過一個普通海綿蛋糕🍰可以咁出色。嗰次走嘅時候忍唔住要去讚下佢哋,先知道原來老闆之前係喺大角嘴開餅房(唔怪之得😏🤤),再加上佢用嘅開心果係特選的意大利食材,難怪咁好食😋!到今次嚟食,見到menu改進咗,飲品可以跟餐,加$10就有一杯熱薑檸茶😋,+$20咖啡,同埋仲有其他飲品。臨近聖誕,見到好多鉤織公仔,好可愛😍,又可以影相,好靚呀!最後仲發現原來係有得賣架!可見老闆除咗對食物有要求,仲不斷咁改進緊餐廳的服務和環境,抵讚!👍我係過咗lunch hour嚟,可以慢慢坐,好舒服😌不過今日人流少到我好驚佢哋做唔住,所以必須要幫佢哋寫一寫食評😂 我覺得佢哋食物味道、背後用嘅食材,絕對收得起呢個價錢。聽老闆講而家仲可以上網訂佢哋嘅原個蛋糕🎂有機會一定會幫襯!🤩芝士牛肉lasagna😋 焗盤唔算好大,但食完啱啱好,唔溜,好多芝士!(偷食咗一塊salami先記得影相😜)紅酒燴牛肉配薯蓉,肉質好淋,不過今日嘅酸種包爭小小 薑檸茶😋 而家天氣開始凍,有薑茶飲真係好正🥹Earl grey朱古力蛋糕😋 濃濃的朱古力,淡淡的伯爵茶味,濃滑之間夾雜頂層(可能係咖啡豆之類)的粒粒,再加埋清新的薄荷葉、鮮果。。。就係好夾囉🤩焦糖布丁🍮😋 食落唔係好覺得有酒味,原來係加左喺糖漿度…Read More
+ 5
2024-12-13
$200 (Lunch)
講大話!
Tong Pak Fu
2011-07-22
之前買左團購coupon, 係deadline前就黎到試下.食完一餐好差的飯, 打算黎食d好d的野... 點知仲嬲!9點幾, 都幾多人等, 等了大概半個鐘. 期間睇到貼在門外的雜誌訪問, 推介芝麻糊, 話雖然唔係好滑, 但係老闆特登咁做, 因為咁d客先分到係磨出黎, 而唔係即沖劑咁話... 見佢咁寫得出黎, 仲貼埋係門口, 梗信佢啦!入到去一食, xyz#@... !! 同「多多」一樣o既!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 味道一樣, 口感一樣, 見到的texture都一樣架 - 係有一舊舊唔撈均o既野!!! 同行朋友食的心太軟 / creme blulee 亦唔見得特別, 不過不失咁囉...永不再去!!! …Read More
Like
astortang 補充:食到底仲係稀到好似水咁,所以覺得係沖劑囉!影左相,但唔記得post... 而家post唔到啦!:(
2011-07-27
有質素的餐廳!
Shui Fung Restaurant
2010-12-11
呢間餐廳係我公司附近, 見佢開左幾個月, 都無諗過幫襯, 因為地點唔多就腳! 同埋感覺唔方平....呢個禮拜初, 忽然想食扒, 但因為附近都無咩其他選擇, 而這個門面好似較prof, 所以就想到呢間餐廳.估唔到幫襯左一次之後, 會在同一個星期再黎多兩次 正!!第一次幫襯, 3pm, 行到門口, 見到竟然無人, 心裡一涼... 入到去先發現原來幾枱人都坐晒卡位, 都安心d...叫了下午茶扒餐, $48 雙拼, 有牛、羊、豬、雞、龍利柳選擇. 唔使加一, 凍飲唔使加錢, 仲可以選擇跟鐵板架!! 最意外係, waiter竟然問我幾成熟. 茶餐廳下午茶餐竟然有咁o既服務?! 讚*1000!!! 好怕呢間咁好食的餐廳一個唔覺意會摺埋, 所以點都要上黎幫佢promo一下!! SUPPORT! SUPPORT~!!以下係我食咁多次以來的食物:咖啡:) - 唔"kip", feel到係靚咖啡, 讚! 寧水 - 一般...奶茶 - 係用靚紅茶, 同平時的感覺不同!! 不過, 可能為左突出茶味, 唔夠奶味... 應該要叫多奶... 羅宋湯 - ok啦... 足料, 味淡, 唔夠濃. (今日再去過, 又好番d喎!)牛扒 - 簡直有扒房的水準!! 必叫!! 5成熟 (但似係6-7成), 好淋, 無渣! (平時有渣我一定會lur架!) 豬扒 - 淋! 好食~ 絶對唔係茶餐廳的料!! (但今日我最後先食呢塊豬扒, 唔知係咪熟得濟, 差左... 但都比平時茶餐廳好好多~)雞扒 - excellant! 滑~ 唔使點用力已經可以切開啦!!羊架 - 唔知叫唔叫羶... 有羊肉味... 個味同我O係吉之島買番去自己煮的羊肉粒係差唔多的. 我覺得係好味!! 龍利 - 我唔知係咪雪藏, 但皮入面的魚肉, 好似新鮮魚咁滑架!! 如果要佢同一般茶餐廳比較, 我覺得係羞辱左佢囉!薯角 - 每次都係熱辣辣, 正!!蒜蓉多士 - 好味呀~~~~ 唔燶, crispy, 味道超正! 推介薯蓉法國田螺:( - 薯蓉好味, 但田螺好細粒, 仲係無殼架... 應該係雪藏呱... 不過$22/6粒, 算係咁啦!我只係試過下午茶扒餐, 無試過其他咖哩, 碟頭飯咁... 但感覺是超正!! o個d咩扒皇delux喎... 行埋一邊啦!…Read More
物超所值的下午茶扒餐
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice