Hong Kong | Eng

Follower
Following
chungwinghon
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (1)
離譜
HOT-STAR Large Fried Chicken (Grandway Garden)
2012-05-08
其實本身都冇咩期望,因為MK 果間都俾人插得太多,加上我去台灣都已經唔食豪大大(要揀一定揀三姐妹)。但人係犯賤,見到有人排隊又忍唔住走去買0左件。唔買都算,買完就真係把幾火。基本上除0左個袋同D撤粉似台灣之外,根本冇樣似。叫0左雞排,皮肉分離,肉鞋又重雪味(預0左有,但估唔到咁重)。希望未食過台灣果間0既朋友唔好以為呢D 係雞排,基本上香港好多地方0既炸雞(唔係台式)都好味過佢多多聲。可惜0既係唯一一間係紅磡似樣0既台式小食(唔係我愛XX)已經執了。點解香港咁多好0野就執下一間執下一間,有D 冇乜特別0既又係傳媒效應下越做越有。唉睇黎又係時候去台灣一趟了。:(…Read More
2012-05-02
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
不俗~
暖粒粒
2011-07-05
好,台灣第一擊,咁橋見雜誌介紹鹽酥話呢間做得最好,又點可以唔試呢。講起鹽酥,自從第一次在大雞大吃過後其實對這款小吃真的沒什麼好感。直至有一次在台南再吃一次先重新愛上這食物。可惜的是香港做得好的鹽酥雞真的未見過。即使打正旗號做法正宗的也和台灣相差甚遠,我想可能是用料的問題吧,好像有些離題了。這次吃了鹽酥雞拼卡拉脆雞-不錯,鹽酥雞不會好咸,吃到地瓜粉的小小甜味,仲可以加多款不同口味的味粉,推介wasabi ,好得意。 另一款炸雞好似KXX的雞,但去了皮,有肉汁,加D 醬就更好食。朋友食尤魚鬚加排骨-雜誌推介的排骨,真係--------------正正正,甚至覺得比台灣做得更好,因台灣以前食過都比較黑同乾,但呢個肉比較肥,咬落去 有啖啖肉汁,超正~~ 尤魚其實都好好食,可惜比排骨比下去飲品點了朱古力沙冰同珍珠奶茶,後者唔識分點先叫好,因為覺得間間差不多。前者就好得,推介,當然比起GODXXVI 有一大段距離,但睇返個價錢(因買了食物唔知可以平幾蚊)真係超值,好香濃,朋友仲呻笨為0左個幾蚊要0左杯奶茶。食完呢餐我好肯定呢間鋪D 料應該真係台灣黎,所以計落都叫價錢合理。但可惜0既係唔似係用真正台灣的肉雞以致雞肉味道偏淡,所以反而推介唔係招牌0既排骨同沙冰多D。PS.又顧住食冇影相仲有見到D 漢堡同蛋餅都好吸引,可惜仲要去食飯,唯有下次先試順便影相。下一站-阿昇~…Read More
排骨,朱古力沙冰
2011-07-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
泰國菜最後一擊
泰壹泰
2011-06-28
其實同朋友斷斷續續咁仲試0左幾間泰國0野,但大都好壞參半,冇乜衝動寫食評。以這間為終結係因為呢間係我食過咁多間裡面最---------------差!!!不過可能係希望越大,失望越大掛。事緣同朋友早兩日見OR這間店都好似過得去,在紅磡睇完戲後想去試試,誰不知入到去諗住叫0既海南雞反同鴨肉金邊粉都冇,大失所望下決定第日下午黎食LUNCH。老實講,可能三十零蚊我唔應該有咩要求,但要我特登出黎食D 咁0既菜式我真係接受唔到。先講個湯,我唔識分咩先叫味精湯但我估呢個係,因為好咸同飲完之後個口好唔舒服。再到個飯就..............首先,D 雞真係鞋到無朋友,再到個飯,一D 都唔香,真係好多茶餐廳都好過佢,係個汁叫到見特下人。同朋友勉強(無誇大)用D 汁送完個飯拿拿臨埋單走人。:(上OR見D 食評都唔係咁,唔知係我唔好彩定點,亦係呢個飯搞到我同我朋友決定放棄呢個泰國菜之旅(應該叫海南飯之旅)。總結黎講,七十蚊以內食到0既海南飯其實同係俾百幾二百食到0既唔差得遠,我諗大部份都係D 明星效應居多。下一站,台灣小食~~~~…Read More
2011-06-23
$30 (Lunch)
第二擊
Bangkok Thai Restaurant
2011-06-11
其實係上次食另一間泰國0野個陣,因為個fd 話呢間海南雞飯又平又正已經決定黎ka la點知黎到先知冇0左個下午茶,原來or都有講,早知睇完先去食la~~~ha不過都係食海南雞決定一食,唔錯。比上次好好多第一,d 雞夠嫩夠滑又無骨已經加晒加。其次,個飯又香又綿,雖然唔係我食過裡面最好,但呢個價錢都十分抵食了。最後亦都係最重要0既係泰式海南雞個汁,正正正,有得買0既話,我日日都食十碗飯都得。其實仲有個生菜包同炒金邊粉,不過不失,不提也罷~~ …Read More
海南雞飯
2011-06-09
$100 (Dinner)
泰國菜第一撃
冬潮
2011-06-07
同朋友突然間好想食泰國菜,趁慶祝生日就黎0左呢間。3個人叫0左個炒金邊粉,冬陰公,海南雞飯炒金邊粉-穩陣之選,我諗呢個都好難話難食,無特別。冬陰公粉-驚喜,因為本人一向唔太好冬陰公,覺得間間都係個D 料,雖然呢間都唔見有咩特別,都係D香矛香葉個類。 但真係好飲WOR,唔太辣。三個人一人一碗之後第一樣想添就係呢樣,唔錯唔錯。(大家食完第一碗先醒起影相,但已太遲,所以決 定 乜都唔影。)海南雞飯-原本係此行的主要目的,但俾個冬陰公搶晒鏡,又唔可以話佢唔好食,油飯夠綿唔夠香,雞肉冇骨但唔夠味。 總結:十分推薦冬陰公,同埋都幾抵食,3個人每人都唔使一百蚊,其他0野都唔差其實,不過我已經愛上呢度0既冬陰公啦。下一站-馬鞍山…Read More
冬陰公沙
2011-06-01
$80 (Dinner)
Celebration
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice