openrice
更新餐廳資料 商戶專區
搵餐廳
旅遊.訂座
OpenJobs
餐廳 + 地區/地址, 菜式/食品…
地圖

相片
豪一次
Fu Ho Restaurant
2009-12-17
唔好誤會,我唔係咩食家,因為見好少呢間餐館的食評,我諗其他會員都會好似我咁,希望去之前了解多 D 所以寫咗少少嘢上嚟同大家分享一下:對呢度硬件嘅感想係,所有餐聽職員都面帶笑容同好客氣咁款待我地坐低,同一般餐廳的禮貌差不多,唔使驚有人會白你眼,放心! 現場分兩層,見大部份 WALKIN 嘅香港客人都係被分配到地下果層,我估,樓上應該係招待 VIP 或者國內豪客喇地下一層大概有10-15張檯,但只有我地一檯加另一檯客,靜過鬼! 前菜有一碟仔脆扑扑嘅花生,餐具,檯布,檯凳,室內裝飾全部同一般有咗十幾年歷史的酒樓完全無乜分別,真係唔講無人知入嚟食親都最少幾錢蚊落樓呀。 講吓佢哋餐牌,其實檯面已經插住個乜乜餐嘅牌,上面有三個餐,分別八百幾,千頭,同千尾嘅價錢,而家先知原來一錢蚊以下都有交易嘅! 另外,果一本正式餐牌裏面當然有更多高價菜式同餐啦,我蠟下眼見都個每人6000蚊嘅,好似係13頭鮑魚,真係流哂口水! 值得一提的,係現場真係見到老闆阿翁,佢重坐落個熟客張檯傾咗好耐,見佢好 NICE 呀!我一心想同家人嚟食魚翅燕窩鮑魚嘅,BUDGET 都係每人二千蚊,個保長見我下不定主意食 18頭 定 22頭 果個餐,於是就好好人咁,從廚房拎哂兩隻已經發起咗嘅出嚟我地面前比我地比較啦,唔。。 我見兩隻其實大小唔係差好遠,而果個$1480 嘅餐已經有齊哂我地想食嘅嘢,於是乎我就決定咗要呢個餐每人一個喇。首先出場嘅,係蟹肉金山勾翅,個個湯盅都係滿滿的,而裏面的翅係條條,唔係,應該係一排排,足足有半碗咁多,小弟墨水有限,唔識用文字形容,總知無論去飲宴或者澳門又或者曼谷的咩咩靚翅,呢一盅真係贏一條彌敦道,無嘢好挑剔!緊隨其後嘅,就係主角 "18頭吉品鮑" 喇,而用嚟食鮑魚嘅刀叉係用法國銀器名牌 Christofle,盛載鮑魚過隻碟當然就係大家平時在電視廣告上見到果隻印住 "阿翁鮑魚" 的碟啦。 18 頭有幾大? 唔好以為好大呀,都係同隻平時酒樓果隻茶杯咁上下大架咋,拎起刀差切落去,一拖,刀背係黐住咗另一半嘅鮑魚,糖心鮑魚,未食都已經享受緊啦,緊住再設細件鮑魚,HI 吓D呀翁秘制嘅鮑汁,嘩,一入口即刻食到果種濃郁嘅鮑魚香味,再合埋雙眼細意品賞,同一時間,部長將另一碟菜送上檯上,原來係好靚嘅鮑汁唐生菜,用來伴隨隻鮑魚一妻食,將所以碟上嘅鮑汁一滴不留咁送到我的肚子裏去。 這刻,真係覺得無嚟錯,辛苦搵來自在食,真係無錯嘅!西蘭花炒蝦球,我覺得都係水準之作,不過相比起佢,我較為欣賞用嚟點佢嘅蝦醬,簡直係令D蝦球嘅味道帶哂出嚟,劃龍點精之作! 同場加影,如果叫我地個餐,兩人以上,佢地會送一客脆皮燒雞,呢碟因為係送嘅,我哋都無咩 EXPECTATION,點知唔係不特止,我地每人都一致賺好,真正做到皮脆肉嫩,我老婆唔食雞皮嘅佢話淨食雞肉都無諗過可以做到D肉咁滑,正! 再來就係一個好細個嘅荷葉飯,當然係一人一個啦,SIZE 就好似兩隻珍珠雞點心咁上下大,不過其實當時我地都差唔多包哂啦,呢個荷葉飯絕對唔會構成 乜咁少架 嘅問題,相反我地覺得係岩岩好,講返個荷葉飯,中規中舉啦,D 飯有好豐富嘅鮑汁同荷葉香,食埋佢就飽哂, yummy!個個都差唔多啦,噢,差D唔記得,重有另一個主角,杏汁燉官燕,我自己唔食燕窩所以唔可浪費,比埋我老婆食,佢食開燕窩就即時食得出,佢嘅評語係 嘅飽都要食埋佢,佢話D杏仁味好清香,官燕嘅味道係比起一般我地自己燉果D燕窩為有口感同,其實唔使佢講我都睇到,成碗燕窩好明顯係燕窩多果杏汁,咁口感當然比起佢自己燉嘅為豐富啦! 同時,部長亦送上椰汁糕同合桃酥,都不錯的耶!一路進餐我地都只係將注意力集中在我地自己嘅菜上面,點知當我地食完甜品,抬頭一望四周,嘩,其他檯都已經坐得七七八八了,不其然心想,香港真的是個好地方,有能力吃千多圓一個餐的人都那麼多! 其實點解我選擇來呀翁食鮑魚呢,都只係想試吓豪一次,不過,當我地賞試過呢D矜貴菜式,千多圓一位的收費其實真係覺得一D都唔貴,去歐洲旅行好多時食餐好D嘅都要二百幾歐羅啦,只不過在本港消費好多人只不過係唔捨得或者會話使唔使呀之類諗法,總之我覺得不枉此行啦,呀翁我會再來的!(順便提提大家,加一服務費,我三個餐加埋四千幾蚊,加一都比咗四百幾蚊,等如好多人食一餐晚飯價錢,所以大家要有心理準備,比得起幾千蚊食飯就唔可吝嗇果四百嘅啦。)…查看更多
2009-12-14
$1700 (Dinner)
慶祝紀念
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice