Hong Kong | Eng

Followers
Following
kankan713
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (6)
Photo (56)
太平館快餐廳
Tai Ping Koon Restaurant
2023-06-22
“太平館”,以前所謂嘅小高檔西餐廳,而家入到去好似食快餐咁,未坐定已經拿住支筆同簿楝係度問你食乜,唔使5分鐘上餐湯餐包,湯都未飲曬同擺咗半個餐係碟上就拿拿聲過嚟收碟,侍應問我嗰半個餐包仲要唔要⁉️(我都未食完😪)全晚唔知食咗乜,我真心覺得我煮得好味啲,所以連佢哋最出名嘅“梳乎厘”都費事叫(因為覺得唔方好食,本身叫侍應預留之後叫起,佢話都係你自己預番時間叫,我驚我唔記得咗,呢個十分好笑)。❌豬肶薄片飯❌湯喳雜菜2️⃣碟❌“非洲”瑞士汁炒牛河❌“非洲”炸乾乳鴿❌“非洲”瑞士汁雞翼❌“有色無味”乾炒牛河❌賣相嚇人嘅厚切牛舌❌“縮”嘅椰子奶凍+“縮水”雪糕球❌最好笑我訂咗20:00,六點幾嗰陣餐廳打嚟問我哋可唔可以早啲到,因為嗰時有位,我本身留咗七位(如果可以早我就卜6、7點唔係8:00啦),唔通佢想我立即打6個電話比我啲朋友叫即刻嚟!?我仲問餐廳今日係咪會早收,我20:00去驚我趕唔切食嘢,對方答:唔係,哈哈!食到一半其實我都係食咗少少嘢,侍應就輪流過嚟收餐牌(已經講咗仲有一位朋友未到),佢哋咁趕收工,我哋已經無心機再叫食物,食呢餐飯真係好大壓力。…Read More
2023-06-21
$240 (Dinner)
一流服務員姨姨
Ornate Palace
2017-04-24
商場2樓新開麗宮接近一個月才到上址光顧下午茶,雖然等了好幾個字才有位入座,但不得不讚招呼我們枱的服務員姨姨,基本問開咩茶、遞上辣椒油問我們要不要、再遞上只有晚餐先會送上的濕紙巾、之後見到我被儲物室的門撞到彈起問我需要調位嗎?(問了2次,因為撞了2次,而撞我的職員居然毫無歉意)、見我們食到尾聲仲送上2大碗糖水,值得大讚食物方面我們叫了一個點心拼盤和、XO炒腸粉鹵水掌翼(份量少了點),全部都好味、好夠熱,希望他們保持食物和服務水準,下星期會去試晚市火鍋。…Read More
2017-04-23
Type of Meal
Tea
韓式小店
韓一窩
2017-03-18
2老終於去試食這間韓式小店,坐位只有十多個,迫迫的要小心坐下,否則就會撞到隔離枱人客,我們叫了半份原味炸雞(原來不是雞件,而是雞槌和中翼),本人覺得雞件會好d,因為熱辣辣食雞件會方便很多!另外叫了牛肉伴飯(唔夠熱和味道淡淡的),紫菜包飯(第一次食用午餐肉面餡料的紫菜包飯。…Read More
Ratings
$75 (Dinner)
以為自己係乞兒
天天茶餐廳
2016-09-01
我耐唔耐就會响呢間垃圾茶餐廳幫襯,忍佢好多次先上黎閙醒佢,通常我會在隔離食上海麵, 但夏天熱我就想坐冷氣地方入去室內食, 老實講食物水準不是十分差的,起碼可以入口,但果D大嬸服務員簡直系負評, 唔講以為我入去乞佢黎食, 坐低我通常要杯熱水灘凍等食飽可以飲, 㸃知十次有十次叫佢倒杯熱水來都話水未滾(有無咁啱呀?), 你出面水未滾水吧果個煲滾啦呱,你唔想俾一系楝個牌出黎(不供應飲用水), 何況我用黎飲唔系用黎洗筷子, 另外, 辣椒醬、醋果D又收埋叫佢哋拎又好似煩親佢咁大大力放落枱,見我用完就拿拿聲收埋佢,咁慳又度叔,拿拿聲摺埋佢啦!唉…我同自己講唔會再去幫襯。正所謂上樑不正下樑歪, 應該好好檢討下對客人的態度。作為人客我們來到小店不求有五星酒店服務,將心比己你也不想人家有同等對待你。…Read More
View previous comments(2)
Jenee Luk 佢地真係好*乞人憎,都唔期望態度好,正正常常都冇
2019-07-24
jasonlam298 其實一向都唔好態度,我亦唔預期佢好,坐低叫野,食完走人,我無預期佢會講聲多謝,但我照樣會唔該個隻。但呢次係唔尊重,你安排人地搭落我枱完完全全無問題,但都知會一下,放低塊膠片係我眼面都可以 講 聲: 搭一搭枱但完全無……間野係招呼班熟客 ,的士司機係度打等之類,同佢吹水,對住佢地就好態度好招呼。
2022-09-21
jasonlam298 個老闆娘安排個女人搬枱又識講唔好意思,好客氣,黎到我呢邊搭枱 ,我都唔洗你好好態度,比返對個女人既2成態度我 已經好ok,一句野都唔講,就咁一野放塊板落黎,真係好無禮貌,一個強烈既對比……其實我都唔係計較既人,食得入口,正常服務已足夠……或者你都係做返熟客啦,唔會再去(我都簡單寫左篇野,但未出到)
2022-09-21
kankan713 👍🏼
2022-09-22
朋友生日飯👎👎👎
BBQ美食店
2016-08-30
八月中請朋友食生日飯, 佢揀咗呢間bbq, 其實幾年前有朋友呢間味道非常差, 自問唔係咀刁嘅我, 食完呢餐真心覺得難食, 佢D菜式唔系樣樣都系燒嘅,我們每樣都叫咗D,講講最深刻幾款, 燒菜~唔明㸃解食到我成口油, 鐡板牛舌~我相信系翻熱的,但到枱我食到只是暖暖的,最好可以講是燒雞軟骨因為夠乾身, 朋友最喜歡是菊花茶。另外服務員都其實都要注下, 好鍾意拎住碟餸+講野(附送口水)送上枱,其實我系最憎。…Read More
服務同佢嘅收費爭好遠
Megan's Kitchen
2011-03-19
上網團購買咗2張coupon去試一試, 因一早訂咗位好快就有位, 食物都好多種類, 但我哋張枱好似"搭"出黎咁, 咩都唔齊每樣都要開口問服務員攞, 我都諗唔番叫咗個服務員幾多次, 基本湯匙, 牙簽, 碗....都無, 呢d唔緊要食飽埋單走時, 我見到前後分別有2張大約8人的大枱都同時埋單, 見到服務員問果2枱客人要唔要糖水, 之後都有拎俾佢哋, 淨不到2分鐘到我叫埋單時問服務員:係咪有糖水送? 佢話"係無糖水送的", 我同朋友講唔知點解人哋啱..先有送上糖水, 我哋問就"無", 當張單送到我哋面前時我朋友再問佢居然答:"啱啱賣晒", 唔想送咪算囉,駛乜講咁多大話呀?當我哋係盲架咩? 唔通團購買coupon用& 唔係熟客就咁嗎? 做生意唔係咁架, 我哋2個人食張單都要 $7xx架.(打邊爐黎講都唔係平囉)…Read More
Like
s.m.y. 上星期想起打邊爐,去了一間叫美味廚嘗試!原來有很多選擇,由其湯底選擇有很多款,食物方便丸子、餃子都很有創意,今次試了個冬陰功湯底都幾好味,仲有牛肉類有很多款.如有朋友問起打邊爐也間好,我都會叫他們試吓!
2011-10-21
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice