Hong Kong | Eng

Followers
Following
Stepwgn117
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (8)
潛伏喺小型商場入面的高質素手搖飲品
樹熊喫茶
2022-12-03
一間潛伏喺小型商場入面的高質素手搖飲品。😋😋😋舖面位置頗為隱蔽,若非我第一次經app (附近餐廳推介)見到這間飲品店,膽粗粗買嚟試下,才有幸發現新大陸.....之後才再專誠去搵佢買,我相信一般人行過都未必有機會發掘到佢。已經幫襯咗好幾次,特別推介黑糖奶蓋鮮奶茶加珍珠、芋頭芋圓鮮奶 & 芝士奶蓋芒果茶。好行貨咁講「芋頭有芋頭味、芋圓夠Q」😂😂😂眼見祇有一人(一位姐姐)工作,但出飲品速度依然滿意。👍👍👍就係因為眼見佢太隱蔽,冇乜人發現;所以先刻意幫佢喺呢度寫一次食評😜😜😜上次原本想出Post,不過唔記得影相,Openrice 要有相先俾我出......😛😛😛今次記得影返相先出🤣🤣🤣…Read More
Ratings
黑糖奶蓋鮮奶茶加珍珠、芋頭芋圓鮮奶 & 芝士奶蓋芒果茶
2022-12-03
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
食物質素高,服務卻只屬平平
Cosmos House Pancake Cafe
2018-07-07
如題,食物質素無庸置疑絕對講得上係高品質,尤其招牌的 Pancake。但可惜,服務真的一般。首先,準備光顧時,站在服務櫃位,等待帶位入坐。當時,見到有兩位侍應生正在店內整理餐具,其餘的在招呼客人,而我們與整理餐具的侍應生是有眼神交流的,並已向她們揮手示意, 可惜他們對我們完全沒有任何表示,連揮一揮手都沒有..... 直至我們站了大概一分鐘左右,才有其中一位正在整理餐具的侍應斯斯然放下手上餐具,走過來跟我們查詢人數......之後, 點餐時,有一位待應在我身旁走過,(當時她手上並沒有任何工作),我向她表示想落單,然後她答了我一句:「等等」,之後,便一直同店外走出去, 仲係 行去店舖對面嘅電梯,搭電梯走咗......我覺得,雖然佢可能要去洗手間或去食飯,但是否可以跟其他侍應說一聲,我要點餐.....可是卻完全漠視我嘅點餐要求而離開了。尚有其他服務上的小問題,不過,我唔打算詳談。只是覺得如果食品質素這樣好的餐廳,如果能提供更好的服務,我相信會更加受歡迎。…Read More
Pancake
可能係服務最差嘅一間分店
The Dining Room
2018-02-25
剛搬到附近未夠三個月,大年初六,終於與家人到呢間(因為自己仍在放農曆年假尚未啟市),所以罕有地Lunch Hour幫襯。以往間中都有光顧銅鑼灣分店,食品和服務質素都不錯,所以今次未至於用寄予厚望的心情,但亦絕對懷住不低的期望去試;可惜,得到的卻是失望,極度失望!今次分别點咗:小籠包蟹粉小籠包生煎包醉雞(它菜牌內並非用呢個叫法,但我唔記得)上海粗炒牛展湯蝦仁旦炒飯除了生煎包、上海粗炒和醉雞,味道較為正常,(正確啲嚟講應該係話較接近銅鑼灣分店嘅水準)之外, 其餘嘅嘢簡直可以用難食去形容......小籠包,鮮美不足,餡料嘅豬肉「鞋」到不得了蟹粉小籠包,除咗腥味之外,完全冇其他嘅味道可言牛展湯,只係一碗滾水煮牛肉蝦仁蛋炒飯,可能係唔記得落調味,完全淡茂茂無味食品質素還未夠「極品」,服務之差,更可以說得上是差到「無械可擊」例子1 : 從來冇人主動幫忙加茶, 直至主動要求侍應生加茶,有一位身型略肥的小女孩拿帳單來結帳,我們對佢講不是埋單,係要求加茶,佢用一把非常愕然的大聲回覆:「吓?加茶?」...... 若干分鐘後,就黑著面返嚟幫我哋加茶......例子二:用餐期間,冇人清理枱面,食完嘅空碟,直到埋單都係放喺枱上面,無人清理例子三: 今次真係要埋單,再遇返之前嗰位略肥的小女孩,於是就同佢講埋單,佢答我一句:「等一陣」,之後過咗十分鐘都冇人嚟埋單, 之後發現呢個小女孩原來忙於企喺一張已經埋單走咗冇客人坐, 但係又未清理 嘅枱前面,攞住個手提電話喺度玩.....於是我唯有叫另外一位白恤衫嘅男侍應幫忙,才可埋單。過去我寫過嘅食平唔多,但我全部寫嘅食評,都係因為欣賞間餐廳,想鼓勵佢而去寫。今次終於有一間餐廳,令我的起心肝,因為佢嘅差,而幫佢寫食評。…Read More
Ratings
$120 (Lunch)
隱世好餐廳
Banza Restaurante
2016-11-06
上ㄧ次來係7年前,因為當時朋友的屋喺附近,因而誤打誤撞光顧咗呢間餐廳,當時已有無限驚喜。但卻未有衝動寫食評。後來朋友搬走咗,亦無再來過....直到7年後的今天,再度來到澳門,專程再來幫襯,依然無令我失望,特別係個燒乳豬、蒜煮蜆,簡直一流,我夠胆講,比黑沙的"F"餐廳還要好 。但有一樣要彈的係燒馬介休味道比較淡。不過整體上來說,絕對能滿足我同我居企人對享受一頓美味萄菜的要求…Read More
Ratings
萄式燒乳豬,原粒蒜煮蜆
2016-11-05
$300 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice