Hong Kong | Eng

Followers
Following
MonetWong9881
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (30)
新派潮菜
心夜來潮
2017-07-19
呢條街好多潮州菜,一直想搵間試下,見到呢間有少見嘅菜茶,就來試下😄菜茶第一次食菜茶,感覺好得意,有脆脆米同花生嘅脆口野,又有魷魚肉粒好趙口,加上好多唔同嘅菜,口感好豐富。勝瓜鮮甜蜆煲唔太鐘意食勝瓜所以問可唔可以轉生菜,冇問題!蜆雖然唔大隻但勝在好多!湯有d似胡椒豬肚湯咁好好味!家鄉粉線兜亂好惹味!好多料!肉粒好似燒肉粒咁好香口!d薯粉好彈牙!意料之外咁好食!小米餃:)幾得意,好似魚皮餃咁煙韌,但皮有d厚,個醬汁唔太夾 下次要試下d滷水野同海鮮粥😄…Read More
Thai Man Chan 衞生防護中心提醒市民小心預防由食物傳播的疾病:7名市民在「心夜來潮」用膳後感到不適,出現嘔吐、腹瀉、噁心、發燒等病徵,懷疑食物中毒,已交由食環署跟進。(由星島日報提供)
2017-11-24
家鄉粉線兜亂
味道唔錯嘅小店!
御點軒點心專門店
2017-06-01
夜晚倆口子唔知食咩好,行過見到不如飲個夜茶😂 有別於區內茶樓,點心唔錯又坐得舒服!落單後 點心未到先尼茗茶!每台會有一包獨立茶葉,自己沖泡,我地揀咗鐵觀音,茶葉先放入壺,待一會後用隔篩掉茶葉後用透明壺裝茶 ,再倒入杯中飲。幾特別嘅體驗😂鵪春蛋燒賣大大粒 好味道!咖哩牛筋好入味 好軟腍 唔錯唔錯!北菇滑雞飯好多雞,冬菇又大塊! 份量夠兩個人食!非常推介!叉燒包:)驚唔夠飽仲叫咗叉燒包😂點知個飯咁大碗 食唔落個包😂 叉燒包不過不失,叉燒唔太多,味道一般…Read More
+ 1
北菇雞飯
2017-04-26
$60 (Dinner)
麥片蝦😍
PUTIEN (Tsuen Wan Plaza)
2017-06-01
多年前去新加坡旅行食過當地麥片蝦之後,一直念念不忘,今次補足母親節飯決定去莆田試下!訂位時已經同staff預訂定一碟麥片蝦,咁尼到食嘅時候就唔洗等太耐!佢地仲問我會唔會想訂埋炒蟹,都係想去到睇下有咩食先決定。 去到有兩碟小食提供,$9碟,分別係紫菜花生同辣菜莆,如果唔食可以同佢地講,喺單度減番。 茶係菊花茶,唔錯!莆田有自己特製嘅辣醬,辣得尼帶酸幾特別!酥炒芋頭酥酥脆脆,食到芋頭自己嘅甜味,好特別😋黃金荷葉包:)個肉有少少似乾炒牛河嘅味😂 荷葉包香口鬆脆,幾得意嘅配搭大白菜燉軟豆腐:)真人同餐牌比好大分別下....不過個湯幾鮮甜,豆腐好食!莆田滷麵再次同餐牌比差好遠....仲話最出名...麵身糊口湯亦糊口,好少配料.....可能我唔識欣賞啦......最期待嘅麥片蝦!一上台我即刻唔理個麵,先來一匙麥片!香甜脆口又辣辣地!就係呢隻味!正!蝦幾大隻又爽口! 我地只係叫細碟,4個人平均每人都有2隻!我地成碟清哂食哂所有麥片😂 必食推介!莆田印糕:(喺新加坡食過好似叫「嘟嘟糕」嘅甜品,見到呢度有類似嘅嘢就叫尼試下,結果好失望😓粉厚餡少.......唉酥炸冰心榴連如果可以大舊d就好喇😂 但佢做到皮脆,裡面榴連餡好似雪糕咁又有一絲絲榴連,算唔錯,不過份量就.....…Read More
+ 5
酥炒芋頭
麥片蝦
2017-05-20
$180 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
絕對好味正宗葡國菜!
AF-AG, G/F, Avenida Sir Anders Ljung Stedt, Alameda Dutor Carlos d'Assumpção
2017-06-01
見到其他食評都好幾年前,而且講到好唔抵食咁,今次食完決定寫番篇尼平反! 好幾年冇去澳門玩,見到其他餐廳都加哂價而且質素下降,覺得好失望,慶肯公雞令我澳門之旅搵番驚喜😍之前喺香港海港城果邊都食過葡國菜,但印象中價錢貴而且份量少。今次尼澳門,朋友們話公雞幾出名,於是我地一行十人決定尼試下。第一味 炸馬介休球咬開見到一絲絲魚肉絲,絕對唔係另一篇講薯仔多過魚!熱辣辣脆皮又香口!必食!蝦多士:)食完馬介休球再食佢有d失色,但都香脆可口!忌廉蜆蜆肉大粒爽口,個汁不得了!蜆嘅鮮味同忌廉好襯!怪唔知得有麵包跟埋,因為麵包點個汁先係重點!食完都唔捨得叫佢收碟!繼續海鮮海鮮!葡汁大蝦(上)辣汁大蝦(下):)個人推介葡汁大蝦!繼續唔停用麵包點汁尼食!大蝦爽口鮮味,開邊好方便食唔怕整污糟手! 葡汁上有好多蔥同洋蔥,加埋蝦嘅鮮味夾埋一齊味道好特別!必食推介!葡汁🦀 澳門🦀係真係鮮味d!!!!又係好味到食完都唔捨得俾佢收碟🙈重頭戲!三文魚焗飯以為只有上面幾塊三文魚?錯喇,裡面d飯有滿滿嘅三文魚碎喺度,用咗紅米更有咬口,嘩明明好飽都忍唔住食完一啖又一啖!另一個必食推介!葡國炸豬手(上)牛肋骨(下) 葡國炸豬手,肉厚實嫩口唔乾身,因為聽講正宗葡式豬手係唔係太脆皮,味道唔錯!牛肋骨冇試到但朋友們話唔錯!又一個必食!海鮮通粉休息下再戰通粉!只係飲下個湯已經知係真材實料!食過香港ucx個海鮮湯意粉,冇得比!通粉有蝦🦀青口蜆尤魚,非常足料,我已經好飽都要飲d湯🙈特大疏乎里嘩!一放上台個個一齊嘩出尼!😂 新鮮熱辣辣蛋味好香唔太甜!為呢餐葡國菜劃上完美句號~下次尼澳門一定一定要再去食🤘🏻…Read More
+ 8
忌廉蜆
葡汁大蝦
海鮮通粉
三文魚焗飯
炸馬介休球
2017-05-30
$250 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice