失望:(女友早排想食芝士火鍋,我就提議試下這間”路邊西餐廳”,因為之前聽朋友提及這間”路邊西餐廳”有芝士火鍋,加上睇完以上的食評,大部分食家都對這間西餐廳讚不絕口,女友又不介意坐路邊,就此決定一試”路邊芝士火鍋”訂左8點,早左幾個字到,已經有兩枱客。餐牌上選擇好多,諗左十分鐘先揀定食咩好。首先我地點左個雜菜意粉,等左一陣就有得食喇,味道不錯既,因為太餓唔記得影低佢雪國天使,我覺得係一杯好正既白朱古力特飲
餐牌上有個瑞士山地芝士火鍋,我地好奇想知”瑞士山地”係有d咩料,個店員哥仔就好有耐性咁講左個故仔我地聽,話係遠古時代瑞士獵人將捕獲的獵物攪成肉碎之後再存放(內容大約係咁啦),話”瑞士山地”就係類似的做法既肉,唔係成日有咖。我地見佢有段故咁特別,就點了個瑞士山地芝士火鍋喇個芝士火鍋呢,一開始果陣係ok既,不過食到一半個鍋有d燶味,店員哥仔幫我地熄左個火。熄火之後,驚人既事情發生喇
D芝士開始杰杰地,女友發現肉上的芝士有黑點,咁我就叫女友食過第2塊啦,因為話哂都係坐係街邊,有少少黑點都唔奇既女友唔係好信,佢再係個鍋裡面拎一匙芝士出黎放响隻碟上面再撥開d芝士,點知發現有好多黑點响d芝士入面

一匙都有咁多黑點,之前都唔知食左幾多隻落肚:(我地同個店員哥仔講:「個芝士火鍋入面有好多野啵!」佢就成隻碟拎左去睇,同問下個大廚,之後好有禮貌咁同我地講:「果d其實係西蘭花花蕊黎咖,有時我地都好難分咖」我地望住佢好無奈咁:「哦!」佢之後放番低隻碟行開左.....西蘭花花蕊??

有腳咖啵大佬...畢竟都係路邊,佢個解釋又咁有心思,唯有埋單走人啦其他食物係ok既,不過我真係接受唔倒有咁多"西蘭花花蕊"大家仲想試芝士火鍋既,我建議叫佢走西蘭花
…Read More
Dr. Panini
2012-04-24
Like
2012-04-10
$100 (Dinner)