Hong Kong | Eng
更新餐厅资料 商户专区
找餐厅
旅游.订座
OpenJobs
餐厅 + 地区/地址, 菜式/食品…
地图

Level 1Hong Kong
概要
食记 (3)
相片 (43)
洲際酒店自助晚餐性價比高嗎?
Harbourside
2018-10-17
到底$898 洲際酒店自助餐有咩食?一齊黎睇下啦~總體來說食物質素並不是粗制灠造,西班牙火腿,鹽焗雞,西冷質素都唔錯,同場仲有鹿兒島和牛同即煎鵝肝,刺身,壽司冇驚喜,有三文魚,吞拿,甜蝦,象蛂蚌,質素一般,其他熱盤質素係眾多的自助餐中,佢的質素都算係甘,最回本莫過于鮑魚和燕窩湯,不過都係一般自助餐質素。如果鐘意食甜品,呢到有好多選擇,必食有拿破侖,焦糖布丁🍮呢個價位黎講,係同級酒店屬於偏貴,如果要食生蠔要另外order,整體環境偏窄,收碟速度不快,service 麻麻,有welcome drink。…查看更多
+ 8
赞好
鵝肝多士
甜品區
2018-10-16
$987 (Dinner)
第一次食蒸汽鍋
Boat Dweller Steam Hot Pot Specialist
2017-11-29
友人之前吃過,一直說很好吃,想要再吃,其實起初我也有點𣎴解,因為我總覺得蒸汽鍋𥚃的食物不是都沒有調味嗎?這樣有什麼吸引力呢?今日來到尖沙咀,適逢天氣轉冷,便前來一試~呢到的食物主要係食海鮮為主,價位走中高價路線,除了海鮮外,也有少量肉類,丸類等可供選擇。吃套餐比散點划算得多,有A, B, C 餐可供選擇,還有限時供應的大閘蟹set。我們最後點了B 餐。一開始便放了一些南瓜,豬骨和米入煲內準備煲粥海鮮看上去非常新鮮,而且份量也好像不錯。每樣食物都會Pre set 左個timer,時間預得不多也不少,岩岩好。有三種蜆在內,包括鑽石蜆,海黃蜆和海白沙。我地問個呀姐應該點分辨佢地,由於佢廣東話唔太靈光,結果我都係大概估估下得出結論,最大個隻係鑽石蜆,肉質比較有彈性,而最細個隻係海白沙,佢亦都係最軟最滑嘅,個人就最唔喜歡海黃蜆,肉質比較鞋,鮮味亦冇甘出。蠔味十足,又夠新鮮肥美,估唔到就甘點鼓油都甘好味。細細隻的象拔蚌已經切成一條條,方便進食,有點咬口,但唔會韌,味道同樣係非常新鮮。終於貴妃蚌係有返少少調味,蒜容味唔算濃,唔會遮左本身的味道,貴妃蚌本身肉質比較彈口,食落似大蜆,所以個人較喜歡象拔蚌多d有成隻手甘大的瀬尿蝦,又係超級鮮美,肉質又唔鬆散,唔怪得單點要百幾蚊隻仲有大蝦最後壓軸係食龍蝦,橙紅色的波士頓龍蝦色澤十分鮮明亮麗,龍蝦頭帶有點蝦膏,蝦膏質感軟滑,香甜甘味,蝦肉白滑冇離殻,肉質爽彈,而且同樣超級新鮮,真係好好食,龍蝦鉗的殻亦夠薄,很輕易便可以打開,反而鉗肉的肉是帶有點點鹹味和海水味。呢個蟲草雞冇乜特別,舊雞仲有少少鞋套餐內可以係menu 自選一款菜,我地揀左瑤柱蒸白玉,即是娃娃菜最後食埋個豬骨粥,個豬骨粥充滿住海鮮的鮮味,平時唔鐘意食粥的我,都食左2碗仲有甜品,全部的食物真心係好食嘅,所有海鮮都勁新鮮,不過價位有點貴。…查看更多
+ 21
赞好
2017-11-22
米芝連麵店沾仔記
Tsim Chai Kee Noodle (Wellington Street)
2017-11-04
前幾日同事食完沾仔記後覺得唔錯,話呢到的鯪魚球好大粒,麵亦做得唔錯,所以就帶左我黎試。恕我孤陋寡聞,原來呢間麵店係甘出名架,有好多米芝連推介貼曬係個窗前面~因為我一向好少食雲吞麵,所以就算之前經過呢到,一直都冇留意到。呢到食物的選擇並唔多,只有牛肉,雲呑及鯪魚球,幾時都話貴精不貴多,一間做得精只有幾款食物又如何,不過今時今日係香港人人做什麼吃什麼都要有選擇的時候,係依度竟然敢只得3款選擇,又唔怕冇生意,真係膽色過人。呢到一碗麵的價錢只係$29,雙拼只係$35,係中環呢個價簡直係良心價,相信老闆一定係個好有人情味的人。既然同事大讃呢到的鯪魚球麵,就一於點黎試下~其實我覺得碗麵唔算細,雖然個碗係比平時小,但入面的份量我覺得好足,食完我都會覺得飽。鯪魚球真係好大好大粒,足足同我個拳頭一樣,味道新鮮有魚味,唔會有太多陳皮,蔥花,胡椒粉的醃料味遮蓋左魚的味,而且食落仲非常彈牙。麵質食落其實也夠爽滑,不過味道食落去還有點鹼水味,但其實並不算重,只是個人口味不太喜歡巳而。如果說這家店是米芝蓮推介,抱著這個心態來,吃完後應該會感到好像沒什麼特別,但這個價位在中環區是難求的,其實並沒什麼可以挑剔!…查看更多
+ 2
检举
samurai 同意! 這個價錢, 這種品質, 份量, 真是無得彈.
2017-11-08
Azaleadiaryy 對啊,性價比是高的
2017-11-12
鯪魚球麵
2017-11-02
$29 (Lunch)
城市
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice