Hong Kong | Eng

Follower
Following
davetsang
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (1)
不過不失啦
泗益
2018-09-19
星期六行山,順便到赤柱食lunch, D fd 介紹呢間茶記,由一對老夫婦打理,而當中做樓面嘅老太嘅吋嘴應該算係該店特色,我叫野食果陣都無可避免俾佢潤左幾句,不過D fd事前有提醒,我早已有晒心理準備,所以頂得住。食物方面,我叫左沙嗲牛肉米粉,蛋牛治同凍檸茶。唔知點解成碗沙嗲牛米都好淡味,完全要靠辣椒油先食得晒,蛋牛治凍檸茶就係一般茶記水準,可能我食嘅唔係咖央西多士果D .招牌菜,所以有少少失望。最後埋單57蚊,略貴。…Read More
2018-09-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$57 (Lunch)
好難食o既車仔麵
新記車仔麵
2018-05-22
今日唔使番工去銅鑼灣上堂, 十二點放lunch, d朋友推薦我去呢間新記試下d辣汁車仔麵. 一入去坐低就填紙仔, 40蚊一麵配三餸唔包野飲. 我點左中辣、油麵、豬大腸、土魷同埋貢丸. 十二點幾人客未算多, 五分鐘左右, 有個用內地口音一直傾計o既阿姐拎住碗麵過黎, 突然pat低碗麵係我面前就行左去, 我就望住碗麵同d彈到成枱都係o既湯汁.算啦, 反正d湯汁冇彈到我, 食完又唔使我抹枱, 嗱嗱聲試下碗麵好唔好味先. D油麵就係一般街市買到o既油麵, 而個辣汁湯底就真係一試難忘, 鹹到盲都開眼, 而所謂o既辣汁真係冇乜特色, 係呢一刻我已知道中左伏. 諗住嗱嗱聲食埋就閃, 點知一啖咬落去D貢丸先知唔熱o既, 外暖內凍, d豬大腸又好深色收晒水仲有一陣味, 而d土魷就係一般土魷冇乜好講.直到而家, 我都諗唔明, 點解呢間麵舖可以生存到而家?…Read More
Like
冇
2018-05-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
改名為煩心鍋吧,一點也不悅心
Yue Xin Pot
2017-12-24
上星期以購團方式買了兩張任食羊腩煲coupon(晚上九至一時,每位99元再加現場醬料費49元,即每位148),然後立即致電預留了位子。昨晚本來打算高興的跟朋友吃頓羊腩煲,誰知一頓火鍋可以吃得這麼煩心。跟友人九時到餐廳,拿出coupon跟職員説是來吃團購羊腩煲,但職員表現出好像不知情的樣子,邊看coupon邊帶我們到位子。我們坐下後,來了個經理跟我們確認了一下coupon,然後以一種很勉強的語氣吩咐職員:“跟廚房説,煮給他們吧。“,然後完全沒理會我們便走了。之後我們乾等了半個小時,其間職員沒有理會我們,完全零服務,我們忍不住找了一位職員問一下,她先是説羊腩是要時間煮的,然後又改説要找經理問一下。。。一等再等後,久等的羊腩煲終於來了~菜既然來了便高興的吃一頓吧~誰知打開鍋蓋後,我們只看見幾塊寂寞的帶骨羊肉靜靜的漂浮在水樣的湯裡。。。不管了,肚子餓先吃吃看吧~零香氣、味道淡、羊肉硬。。。算了算了,吃火鍋配料吧~任食火鍋配料的選擇不多,每次來的份量也很小,而其中的“是日海鮮“反而有點驚喜,一份是日海鮮有四隻鮮蝦和四隻活蜆。餐廳的環境是不錯的,座位寬敞燈光柔和,但上至經理下至員工的服務態度真的不敢恭維,我只是在網上以團購方式買了coupon來吃個羊腩煲而已,整頓飯我都在想我究竟是做錯了什麼,究竟是我沒錢結賬,還是這家餐廳在施捨飯菜給我。整頓飯,餐廳職員沒跟我說過一句客套説話,嚴格來說是職員沒跟我們談過話,跟我們的互動只有兩次:1)在吃的過程中,一位女部長突然從後用手背拍了我手臂兩下,然後問我會不會再點菜,我回答還不確定,女部長轉身便走了,我在想她是不是很不滿意我的回答。2)在吃的過程中,一位職員突然將賬單放在我面前並要求我先結賬,我在放下錢後,職員轉身便走了,我在想我剛是在付錢還是在是付債。從我們入座直到我們離去,完全零招待零服務也可算是全新體驗,不到兩小時的時間,我們好像是透明似的,對這家餐廳來説我們根本就是一個零,甚至可能是負數。如果你想試試什麼是冷漠冷淡不受尊重,甚至是鄙視,請你以團購方式來這悅心鍋吃頓飯,我可以很負責任的告訴你,你百分之二百會感到悅心而來,煩心而去。…Read More
2017-12-23
$150 (Last Night Supper)
Dining Offer
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice