openrice

Follower
Following
thierrywong727
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (2)
Photo (12)
筆墨難以形容的一餐omakase
SUSHI TSUKI
2025-07-01
好耐都冇寫食評喇!前幾日同好朋友慶祝生日,終於有機會試吓銅鑼灣一間隱世日本餐廳嘅omakase,真係驚喜連連!因為工作關係,好耐冇出銅鑼灣,原來銅鑼灣有間咁高質嘅日本餐廳 !!!一坐低,侍應先送上配酒前菜小食, 應該係用魚肉魚漿壓成薄薄一片焗成嘅薄脆,入口勁香脆,海鮮同魚肉香氣四溢,點啲沙律醬,鮮味更突出,配香檳及白酒簡直絕配, 超夾,開胃到不得了! 來自北海道嘅白粟米,生食好清甜爽脆及多汁,帶天然玉米香,完全無渣,好像吃水果一樣,鮮味突出,咬落去有微微奶香。配埋磯燒大花螺,螺肉彈牙,帶淡淡鹹香,肉質厚實,鮮味濃郁,已經打開味蕾。 而緊接係小帶子配三文魚子海帶,帶子鮮甜彈牙,三文魚子鹹香爆汁,海帶爽口清新,層次豐富。 超大隻日本生蠔:蠔身肥美,入口爽脆,蠔味濃郁但無腥味,帶少少奶香,鮮味持久。 加入日式醬汁,實在回味無窮!再嚟係松葉蟹肉蟹膏冷盤,蟹肉絲絲分明,鮮甜細膩,蟹膏甘香濃厚,配點蟹醋,令味道更清新。 鰹魚刺身厚切, 魚肉切得夠厚,外皮微焦,魚味濃郁,鮮度十足,入口滑溜,帶少少煙熏香,爽!!汁煮大鮑魚厚切真係不得了,鮑魚煮得非常軟熟又入味,鮑魚汁係用鮑魚肝臟熬製出來的,鮮味極致,鮮味提升咗幾個層次,回味無窮。北海道帶子壽司, 巨型帶子大過手掌,片成薄片,入口滑嫩又爽脆,甜美無比,帶有淡淡奶香,口感一流。沢蟹(炸小蟹)炸得酥脆,連殼都食得,香口又唔油膩,鹹香味濃。三文魚筋位炭燒後出奇鬆軟,魚油香氣撲鼻,入口即溶。炭燒後外層微脆,內裡鬆軟多汁,油脂分布平均,吃一口你就會知道什麼是齒頰留香!大拖羅壽司,入口即化,油脂豐盈,魚肉入口即溶,甘香濃郁,餘韻悠長,真係壽司之王。瀨尿蝦壽司鮮甜彈牙,非常矜貴,肉質細嫩,鮮味濃郁,帶有海水鹹香,口感特別。北海道余市海膽壽司,入口即溶,海膽甘甜濃厚,入口即化,帶有淡淡海水濃香,回甘特別明顯,滿口幸福感!北寄貝壽司爽脆鮮甜,貝肉彈牙,鮮味突出,咬落去鮮甜味爆滿。牡丹蝦壽司非常出色,牡丹蝦鮮甜到爆,蝦肉爽彈,帶有靚蝦應有的鮮甜味,真係一試難忘。蝦肉晶瑩剔透,超級鮮甜,蝦膏黏稠帶香,層次感非常強烈。最後,師傅更親自為我哋加添炮製了日本斧飯(乳鴿煲仔飯):乳鴿皮脆肉嫩,肉汁滲入米飯,配搭多種菇類,飯粒吸盡精華,層次豐富,香氣四溢。師父先用慢火煎香新鮮乳鴿再放入煲內,米飯吸盡鴿肉香及雜菇香,每一啖都令人回味。 整體而言,呢間餐廳無論食材、刀工、火候、環境,都係超級一流,師傅手藝真係冇得頂,係喺香港難得一遇嘅omakase體驗,絕對絕對值得推介!希望大家都可以去試下,喺香港乜嘢叫做一餐大滿足!!特別多謝擁有超級廚藝的文師傅及其他師傅的熱情獻藝!!鮨月Sushi tsuki 銅鑼灣渣甸街66號 AURA 亨環6樓☎️+852 6798 4438https://www.facebook.com/share/1C5HrYWDWW/…Read More
+ 8
Like
Ratings
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
服務態度奇差 你當是餵豬嗎
Yuan Is Here (Hung To Road)
2023-07-08
我都未見過一間餐廳咁多規矩,而家你係客定我係客? 又要等齊人又呢又路, 已經講咗朋友三分鐘內到都要我企喺度等,明明有枱都唔畀我坐先, 又話得四十五分鐘食,現在是餵豬嗎?? 想要來的千祈吾好嚟, 啲嘢又唔係好食,份量又細,又要受氣, 感覺像軍訓飯堂, 嘥氣!…Read More
LingLing o_o 佢哋成日都黑面,好似無糧出咁,我已經唔會再食,希望佢老闆睇到
2023-07-13
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice