Hong Kong | Eng

Follower
Following
禾火
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (8)
一大班人聚餐的好地方
The Francesco
2025-04-08
一向知道這裡食物質素和環境唔錯,今天公司請食飯,我們一行接近20人,預先book了枱,預定了食物,一去到就有得食了。感激餐廳職員細心的招待,我們在這裡渡過了一個愉快的午餐時間。…Read More
服務態度極差
鐵板世家
2024-09-13
見到隔離紅茶排長龍,天氣又熱,本想簡單地安安樂樂食個午餐,我哋入咗嚟呢間,點知中伏!嗰個高大但冇乜頭髮嘅男士應,我眼見,佢全程唔當每個客人係客人,我心諗我哋唔係入嚟食免費午餐,佢可唔可以有返啲專業態度,至少對客人有啲禮貌呢。食客落order時,佢就好似審犯咁樣嘅態度,問多一句,佢都黑面唔耐煩。佢對其他職員更變本加厲,大聲呼呼喝喝,搞到我哋食個餐,都心驚膽跳,全場人都好似欠咗佢咁。食物質素尚算可以的,但係响呢個氣氛之下,更加好食嘅食物在你面前,你都想快啲食完快啲走。可能這就是呢個這男侍應嘅目的吧。佢趕客嘅態度,相信令到好多客人,唔會再來幫襯。香港嘅飲食業,真係多得佢唔少。…Read More
食完一肚氣
Soi Lou Weng Hot Pot Restaurant
2018-04-02
和朋友聚舊, 諗住一齊去試新嘢 ,我哋一行四人, 之前同事介紹我去呢個地方打邊爐, 話個食法有啲特別, 所以我book咗七點,襯復活節假期,同朋友去滾一滾,吹吓水,熱鬧吓。我哋第一次去, 本來好有禮貌咁同個男侍應話,我哋想要個清湯底先,其他要諗多一陣。點知個外表魯粗的他,一句「得」埋嚟話:「你睇完,揀咗食乜先一次過話我知啦。」 ,這樣,我哋之前嘅開心情緒一下子就畀佢打熄咗, 佢果嘅副態度, 似係佢係客人多D, 其實我哋坐落都係七點正, 四周圍得兩三台客 ,佢根本就唔忙, 為乜事咁粗聲粗氣對待客人呢!未食嘢我哋已經一肚氣了。 Order完食物, 我哋叫支白酒, 點知拎嚟嘅係另一款白酒, 同menu上面嘅唔同, 問個女侍應兩支酒有乜分別, 佢支吾以對,只係好想我哋肯收貨就算, 佢對自己餐廳嘅食品唔了解,又令我們嬲嬲地。講番食物本身,所有海鮮一鑊熟,根本就有問題,咁樣一些必定Overcooked, 最大問題係啲蟹, 我的朋友自己本身有做過餐廳, 對食材都有啲研究, 佢一食啲蟹落口, 就話啲蟹唔新鮮,肉質好「梅」, 其實我哋有驚食到肚痛㗎。個湯底更加不知所謂, 味精重到呢,連湯底都咁差,唔該厨房大佬可唔可以在打邊爐的基本嘢上做好啲呀。我哋一路食,一路傾吓偈,飲完白酒,飲米酒,仲有叫啤酒和前後幾支意米水,剩係酒水價錢, 已經超過成張單的價錢一半,但個魯粗男侍多次想熄我哋爐,其實明明仲有些烏冬和菜未食完的, 我哋真係覺得好冇癮, 於是乎埋單, 決定以後唔會再嚟。 另外要一提嘅就係, 成間餐廳得一個殘厠 有冇搞錯呀,真係好方便又唔衛生囉。食物, 服務,環境, 三樣都唔合格呀, 希望你哋可以有啲改善啦。…Read More
Ratings
慢工出細貨,肚餓打底先 :)
Tanraku
2017-11-07
第二次來這裡,因為第一次來時很多食品也售罄,而且我和他也喜歡食日式串燒和飲兩杯,所以昨晚(星期日)我哋早少少0715就來到了。今次小店又差不多爆滿,只剩兩個吧枱位,但其實我哋很喜歡坐吧枱的,因為可以看到師夫準備食物。由於厨房人手少,而且日式串燒是手作仔嘢,侍應建議我哋一次過叫,而且有心理準備會耐少少。我哋耐心等,因為眼見師夫得一個,爐又得一個,心機嘢,明白係要慢工出細貨。第一樣食品廿五分鐘後才送上,因為我哋有酒飲,看看師夫燒烤,傾吓偈,唔覺耐。師夫叫阿東,熟落咗先知他收埋好多好嘢,下次你哋來記得問侍應什麼menu 冇的好介紹。今晚我們推介:厚牛舌,燒鳗魚,燒新鮮雞心,新鮮雞皮和燒雞肝。如果有老人家或小朋友,叫一大鍋烏冬,也是樂事,因為真係好大隻碗,成個細型洗手盤般大,我見小朋友食得好興奮呢,下次我也要試吓。…Read More
2017-11-05
一定不會再去
Yuki House Ramen
2017-10-06
由於工作地點改了,我大半年冇返來灣仔了。昨日帶同朋友去食我以前很喜歡的日本拉麵店「幸亭」,但可能由於我太攰,條街又太黑,我找不到。之後行咗去隔離街,見到呢間叫「幸屋」的拉麵店,朋友説:「是否搬咗過嚟呀?」因為大家太肚餓了,未看真就入咗去。入到去,我問侍應:「你哋係咪由隔離街的走廊舖仔搬過來㗎?」她說「係呀,以前在聯發街。」我聽到後,好開心噉揀嘢食物。但看到枱上自選拉麵的紙,牆上食品的介紹,覺得改變了很多,我立即問店員:「你地以前個餐有拉麵,有一口炸雞同一支啤酒果個餐冇咗嘅呢?」她答我:「而家要分開叫呀。」我再問:「你哋而家冇咗啤酒嘅?冇咗個酒牌咩?」她答我:「申請緊。」我越諗越覺唔對路,但既然大家坐底咗,就四個人叫了四碗麵醫肚。第一碗五分鐘內就到,但其餘三碗就等咗十五分鐘都未有,隔離情侶遲過我地落單,也有得快過我地食,所以吹單。來到的第一碗本來叫粗麵的,但在没有比較之下,又怕麵浸得太林,所以食先。食了第一啖,我就肯定自己中了招,麵質差,糖心蛋做得好求奇,個湯就直頭係行貨嘢溝出來果d嘢,好失望呢。其餘三碗也唔好得過第一碗好多,仲要清一式全部俾錯幼麵,張電腦單明明打我哋兩碗粗兩碗幼麵的,但個厨房整錯咗,因為肚餓,怕又要等十五分鐘以上,大家決定食了就唔換了。以上經歷,真係好激氣,首先侍應唔老實,食物質素差,仲可能係走漏單,厨房仲要出錯麵。我平時都好少咁長篇大論畀評價,但今次唔寫唔得!返到屋企再看資料,發現原來聯發街「幸亭」已結業了,這晚我好明顯被騙囉。…Read More
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice