openrice

Follower
Followings
GigiCheung1715
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (17)
新店速遞 - 氷燒Iceyaki
ICEYAKI
2025-05-17
今天行過北角,發現有一間日式刨冰銅鑼燒舖新開張,我和朋友決定入去試試!這間名為「氷燒」的店外觀非常吸引,玻璃上的Logo是一個大隻佬正在製作刨冰,令人不禁幻想這位老闆的廬山真面目。老闆真人真係好大隻靚仔,而且對甜品有著一股執著的熱誠,原來她之前在日本讀了3年和菓子的課程。環境😌店內環境以日式簡約風為主,木質元素和柔和的燈光營造出輕鬆舒適的氛圍。唔講真係以為自己去咗日本,簡約的裝飾讓人感到放鬆,適合與朋友聚會或獨自享受美味甜品。菜單🗒️「氷燒」的菜單上有多款日式刨冰,包括:- 黑芝麻紅豆🫘⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️- 西尾抹茶🍵- 蜂蜜豆腐🐝- 期間限定「榛子朱古力開心果」(開心果控必試⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)食評本人是開心果控,我點了期間限定的榛子朱古力開心果刨冰,開心果加榛子醬味係絕配,再加上開心果粒粒,好好味😋,非常有驚喜。而朋友係一個黑芝麻控,佢選擇了黑芝麻紅豆刨冰則是經典選擇,香濃的黑芝麻和甜美的紅豆融合,味道十分美妙,食完之後佢話‘好得’,下次會再嚟食。銅鑼燒係每日新鮮製造,所以我哋都點咗兩個不同口味試試。紅豆抹茶和紅豆牛油,鬆軟的外皮包裹著香甜的紅豆抹茶,口感絕佳,吃完讓人意猶未盡。紅豆牛油也很好味。如果你在北角附近,不妨親自去體驗一下…Read More
期間限定
紅豆牛油銅鑼燒
榛子朱古力開心果刨冰
黑芝麻紅豆刨冰
紅豆抹茶銅鑼燒
又多一間適合生銅朋友去的cafe
The Site
2023-08-12
太子地鐵站附近的生銅早餐店是一家具有獨特魅力的咖啡店,以其美味的早餐和令人愉悅的簡約帶一點文青風格的佈置而聞名。當您踏入這家舒適的店鋪時,您不僅可以品嚐到出色的咖啡,還可以一邊閱讀基督徒刊物,享受與朋友一起的寶貴時光。咖啡和飲品:The site 嘅咖啡非常唔錯,今次我哋點咗 Americano, 咖啡豆帶有一點酸是我們喜歡的味道。咖啡機係用咗最出名嘅 LA MARZOCCO咖啡機,相信其他口味嘅咖啡亦都不錯。佈置和氛圍:The site cafe的佈置簡約而具有文青風格,為用餐環境帶來了一種舒適和輕鬆的感覺。店內的裝潢採用了溫暖的色調和天然材料,營造出一種溫馨的氛圍。木質的桌子和椅子與白色的牆面營造出清新自然的感覺。此外,店內的書架上擺滿了基督徒刊物,這為顧客提供了一個放鬆的空間,可以閱讀和思考。食物:🥪all day breakfast有驚喜, 生銅麵包好好味。 雖然而家好興生銅飲食,但係唔係好多地方有生銅食物嘅選擇。價錢:💰生銅all day + americano = $ 150 …Read More
+ 1
生銅all  day  breakfast
與唐閣PK 嘅食評感想
Ming Court (Cordis Hong Kong)
2021-09-19
試過咁多次唐閣,今次慶祝中秋節我揀咗明閣試一試佢哋嘅菜式,睇吓同唐閣相比邊間好。好味指數五做👍🏻為滿分(以下嘅評分純粹個人意見)~~~~~~~~酥炸釀鮮蟹蓋 ($218/位)食落去嘅口感唐閣有少少唔同,唐閣嘅蟹肉味比較濃,而明閣的忌廉味出啲。裏面兩者都是滿滿的蟹肉,各有千秋兩者都非常出色😋難怪每個人嚟到都係必食嘅菜式。好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~荔茸香酥鸭 ($298 )Duck fillet, Taro Purée, Deep fried 這款彩色有三種口感,上面是脆脆的,中間是一層是軟綿綿的芋泥,以底下是肥嫩香口嘅鴨肉。不過今次我哋係兩個人試,所以份量太多。如果鍾意食芋頭嘅人就非常好,個人來講如果芋泥少番啲位冇咁濟。睇得出這道菜式下了不少功夫。好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~西班牙黑毛豬東坡肉 ($138/位)Iberico pork belly, homemade supreme sauce, Braised其實東坡肉好肥但係一間米芝蓮星級嘅餐廳嘅東坡肉應該係好好味。所以我就豁出去試一試。呢一款東坡肉比我預期中好味,食落去完全唔覺得漏。肥豬肉同肉嘅層次做得好平均,同屋企住自己整嘅東坡肉真係撐得太遠。首先自己做個東坡肉一定冇呢種肥豬肉同肉咁分明,第二就係自己冇辦法做到咁淋,而且佢做嘅汁冇呀好甜嗰種,味道可以話係完美。所以呢啲餸菜真係值得嚟到一間米芝蓮餐廳试。 好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~最後嘅感想:整體服務:雖然冇唐閣咁好,可能佢哋星期六日比較忙。但係我感覺都滿意整體食物質素:真心覺真係值得攞米芝蓮一星,整體食物質素好平均,每一個餸菜都做得好好。整體環境:餐廳地方好大,枱與枱之間有足夠嘅距離,食客都唔需要擔心。衛生程度極佳👍🏻#明閣 #米芝蓮一星 #foodblogger #hkfoodie #hkiger…Read More
+ 3
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice