openrice

Follower
Following
wingyin1213
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (2)
Photo (3)
食物OK, 但想賣外就唔建議
暢和麵家
2022-04-05
呢間食過好多次!一直都好鍾意!亦都好支持佢!但經過今日我同我媽媽一齊去買外賣後,就唔想再幫襯!我媽媽都70歲,如果唔係一場黎到,仲等左咁耐,真係頭也不回直接走!我地4點零去到間店,入面有少少人堂食,出面無人排隊,店入見有一個女職員做緊野,咁就係門口等左一陣!等等下,由無人等到有人,後面黎多左7、8個人排隊堂食!個女職員一直都執檯、出餐,於是我媽媽就嗌左個女人一聲,話想嗌外賣,個女人就望一望就算,完全無回應,就繼續執檯!跟住個女職員就開始俾啲堂食既人入去坐!我以為我後面嗰家人因為有手抱住細路仔,所以俾佢地入去坐先,咁都好合理!我地都願意等!點知個女職員安排左細路仔嗰家人入去坐之後,都唔理我地呢啲想嗌外賣既人!佢仲繼續執檯、出餐,想俾後面排隊既人入晒去先,都係繼續無視外賣客!因為個女職員(定唔知老闆娘)繼續無視外賣,於是我入去同廚房個男人(好似係老細) 講想嗌外賣!老細都話要等個女職員!咁我媽媽都70歲,企左係門口都等左好耐了,都攰了,所以佢就自己返去先!終於排隊入去堂食既人入晒去啦!個女職員先出黎落外賣單!仲同我講:「我都要做埋啲野先架!」我都好心平氣和咁回答返個女職員:「唔係喎!我由出面無人排隊,等到有咁多人排隊,再入晒去喎!」我同我媽媽一直都排係隊頭,如果計排隊,都應該要處理左我地先掛?嗌外賣唔係嗌完就走得,都仲要等啲野食出架嘛!落單都只不過幾十秒,點解唔幫忙落左單先執檯呢?何況我地一開始就出面就無人排隊!我媽媽同個女職員講話嗌外賣,佢只係望佢一眼,一啲回應都無!係因為佢係老人家?覺得佢食得唔多?都唔會幫襯好多,所以先無視佢?當時只係4點零,距離6點都仲有個半鐘以上既時間,都唔使趕到幾十秒落一張外賣單都唔得,都要俾堂食客入晒去先?我都唔明白!欺負老人家?覺得老人家唔會出聲?或者唔重視外賣客啦!我都唔明白!我地應該唔會再幫襯,食野為左享受!但今次就受氣,野食OK都無用!好令人失望!…Read More
Ratings
2022-04-05
TakeAway
Type of Meal
Tea
侍應掉垃圾落我隻碗
Ocean Fresh Restaurant
2021-06-15
第二次黎,第一次寫食評,啲野食都正常既!但因為大家宜家都好著重衞生,但呢間酒樓既侍應就無乜衞生常識,所以寫出黎,希望有所改善!我地嗌左龍蝦伊麵,因為師傅都無扑開啲龍蝦既鉗同肩膊位,所以自己用鉗爆開,個殼都好厚同硬,所以都要用啲時間同力水去爆,幾經辛苦咁鉗好,滿心歡喜同期待咁放係隻碗度,諗住鉗多一舊先一次過食,當時有個侍應出於好意黎幫我地換碟,咁我當時左手拎住隻鉗,右手拎住舊龍蝦,係隻碗上面,於是我縮手俾佢換,點知佢竟然將檯面污糟既野用手拿起掉入我隻碗度我話:「我仲食緊架喎!」個侍應就用手指係我隻碗入面,舊龍蝦上面,拿起返果舊野⋯我話:唔使啦!唔該你!我隻碗同舊肉都唔敢要啦⋯咁污糟明白侍應係出於好意,但建議要留意下客人既碗有無食物,換碟/碗前問一問,職員要多加強衞生意識!最後我地食左大約一個鐘左右,可能係星期六啦,岩岩食完野,就有個經理開口話想做多轉客,叫我地埋單咁我地都即刻埋單走了下次假期應該唔考慮呢間,因為食中菜都希望可以有返兩個鐘時間,同親友慢慢食下飯同傾下計,飲杯茶,咁趕時間就唔考慮呢間,加上價錢都唔係好平,但好似食快餐咁! …Read More
Like
tailun.wong 你太好人啫,你付錢食飯,你先係老闆,經理只係一隻蓄生,佢覺得最好,你付錢又唔食走人,咁佢就最開心,因為濕九經理係靠營業額分獎金,下次唔好咁笨!
2021-06-18
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice