Hong Kong | Eng

Followers
Followings
ChopperLM
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (18)
值得推薦的小店,會再光臨😋
KAGURA
2023-12-29
Bookmark 左呢間小店一段時間,之前亦見到許多人介紹,因為什少過港島區食飯,所以一直都未幫襯;終於尋晚可以一嚐晚餐,朋友們和我都覺得值得推薦😌知道小店的坐位不多,兩日前訂座都竟然訂到夜晚7:00,起初擔心會不會名過其實,所以少左人幫襯🫣 抱著試伏的心態,慶幸喜出望外。個人最推薦明太子玉子燒、月見雞肉棒、泡菜牡蠣鍋、鐵盒燒生蠔。 蠔的size都唔細,味道鮮甜,亦唔會縮水😆整體食物質素不錯,服務也挺好的,服務生都很忙碌,但也有求必應(斟水、影相、跟單、提醒鍋物的火力等等)。最重要是當晚食客不多,沒有限時收檯(本來網上訂座寫用餐時間2小時)大讚👍🏻👍🏻👍🏻 離開時,隔離檯比我地早入座嘅日本人仲繼續叫啤酒同甜品😆我地一行3個女仔食左$1400左右(叫左兩杯飲品)。大家都食得好飽,又可以傾餐飽。價錢話平唔平,又唔算太貴。難得食物有質素,服務又不錯,會推薦一下,亦會再幫襯😁P.S.若果人均消費閒閒地$400 (唔飲野)至$600(叫下酒類飲品)仲要限時,都真係幾趕客🥲 難怪而家香港嘅餐廳晚市咁小人,希望好似牡蠣小屋呢啲小店可以守得住💪🏻…Read More
+ 3
明太子芝士玉子燒
牡蠣泡菜鍋
免治雞肉
很趕的周日午餐
TERA (形點 I)
2023-08-27
探舊同事之前,約左朋友去yoho mall搵食,在openrice預訂左11:45(本身想訂12:00,可惜無呢個時間,再下一個時段係12:30)大約11:50 到達,當時有兩張2人檯,一張6人檯,接待的職員忙著送餐(當時只有一個服務員),等左一陣獲安排入座,被告知用餐時間只有60分鐘🫠…網上訂位時冇通知,否則唔會揀…當時朋友仍未到,但唔想再搵另一間餐廳,最後都選擇坐底兩個人,叫左一碟明太子蟹肉意粉,一客梳乎厘pancake,一杯flat white,一杯梳打。整體而言,食物飲品都還可以,最滿意的是意粉,味道不錯,用料充足,份量比預期大碟。雖然呢間cafe以pancake作主打,可是不覺得特別出色😅 因為食完意粉先上pancake,所以最後用餐時間都超出左15分鐘左右。整段用餐時間都冇坐滿(或者因為咁,所以冇特別趕我地還檯),留意到有啲客人想入座,但又離開左(唔知係咪因為被告知得60分鐘用餐時間)明白餐廳想翻多幾次生意,亦明白有最低消費,然而60分鐘真心少同令客人卻步:坐底睇menu到落單都大約8-10分鐘,等齊main的食物飲品又要15-20分鐘,淨返30分鐘倒落個肚?若果想食埋pancake / 窩夫,要趁熱食,又話要預時間整,90分鐘比較合理。俾緊每人大約$200,周末放假想悠閒一下,可唔可以多返啲啲時間?…Read More
明太子蟹肉意粉
2023-08-27
$185 (Lunch)
有海景充滿陽光氣息的吐司店😊
Life Toast (海之戀)
2021-12-05
想幫襯好耐,因為被其景觀吸引,又想試食盒子吐司,終於今日有機會😀星期日的中午,店舖竟然只有三四檯客人;唔知係咪因為太陽太猛烈,窗邊望海的位置全部無人坐😛 雖然係有啲熱,但唔好浪費左咁靚嘅景,暖住咁嘆我嘅悠閑午餐😂餐單比較簡單,一向選擇困難症嘅我好快決定左要「牛油果雞胸溫泉蛋吐司」和海苔薯條,飲品加$6配凍嘅桂花烏龍可以網上下單兼俾錢,非常快捷方便。店員好快先送上薯條同瓶裝飲品。飲品喺雪櫃拎出黎,可以為曬慶左嘅我降一降溫😆有完整茶包喺樽茶入面,真材實料,個樽食客可以拎走飲亦可以環保重用👍🏻 海苔薯條新鮮炸起,比M記的薯條粗身啲,唔乾身👍🏻食住薯條等左10分鐘左右,主角吐司登場😬 用料好足,牛油果、雞胸肉片、生菜…仲有大大隻嘅溫泉蛋. 開頭有啲擔心食隻溫泉蛋時啲蛋汁會流曬出嚟好論盡🤦🏻‍♀️ 隻蛋係流心,但流得好緩慢,亦可以吐司連餡料連蛋汁一齊食到👍🏻👍🏻 麵包好香甜,塗左牛油煎香,好味道整體來講,環境、食物質素都很好. 女店員嘅服務都很好(中途都有食客調位,因為開頭想睇景有陽光,最後太曬而坐返入面,佢都好快執返張檯)可能有人覺得$84食吐司唔抵,但我會再幫襯😊…Read More
凍烏龍桂花茶
牛油果雞胸溫泉蛋吐司
2021-12-05
$84 (Lunch)
有誠意、員工友善的小店😀
Chow Chow Cafe
2021-01-30
和友人行完河背水塘坐返小巴落元朗食下午茶,本身想去二悅,但去到個地址發現變左另一間鋪(唔知係咪搬左/執左),想去另一間台式餐廳又排長龍;結果喺附近搵左呢間cafe 試下.有兩個下午茶menu,選擇困難症嘅我最後揀左推介嘅芝士豬扒包配忌廉紅豆冰😍 只係$38 (另收加一)本身重點只放在紅豆冰,因為好耐冇飲,侍應小姐送上黎嘅時候,見到都幾大杯,上面有滿滿嘅忌廉,好邪惡🤤對於只需$38而配紅豆冰嘅豬扒包,老實講,我唔會抱太大期望,只要咬得開就得😅估唔到送到上黎,不但外表得體,塊豬扒煎到金黃色,幾厚身,食落幾juicy,肉嫩,香口,唔鞋,亦唔會有鬆肉粉醃到過淋嘅口感😋😋😋麵包亦好鬆軟,微溫。 旁邊配埋幾粒生果,成個餐即刻健康左🤣另外,要讚賞一下兩位員工,態度好親切友善,會回應客人要求。本身朋友想坐室外,坐左一陣有煙味,於是想調入室內,員工好欣然安排;見到我地有背包,又主動俾個籃俾我地放好;朋友因為電話冇電,問男侍應有冇充電線,佢俾左一個充電器我哋。真心要讚賞佢哋嘅服務👍🏻👍🏻👍🏻今次嘅下午茶,絕對有驚喜😌😊💯…Read More
2021-01-29
$40 (Tea)
好差的等候入座安排
Outdark (H8)
2015-05-16
前一日打電話去餐廳諗住財下有冇得訂位,接電話的小姐話只接受walk-in...唯有到時先去排隊預左星期六的晚飯時間要多一些等候時間,上到餐廳拎飛,reception的姐姐話要預等1.5-2個鐘,明白的...然而佢接住嗰句「不過最好喺度等,如果前面有人走,就好容易過飛」...於是出現40-50人逼喺一條勁窄的走廊,送菜的人完全不能經過,空氣勁不流通,萬一有火警就真係大件事...reception姐姐有好心地問排隊的人要不要水或糖,亦明白餐廳想把握每一個做生意的機會,但店主應該顧及安全... :( :( …Read More
2015-05-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice