Hong Kong | Eng

Followers
Followings
烏瑛
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (6)
豪一蠔先!
Oyster C
2014-02-07
每次嚟到都由經驗豐富同事為我揀食咩,由生蠔,湯,starter到恴粉通通懶得諗,但又樣樣都好啱心水!starter 係garlic bread加黑松露醬。garlic好香好多,但夾埋一齊有啲蓋過truffle 香味!但朋友好鍾意食garlic,佢就讚不停!我就一般啫。跟住到主角oystersssss!一如以往,隻隻又大又靚仔,如果細心啲睇,會見隻蠔重郁緊,味道亦好容易分別出嚟,由淡到濃,creamy或crispy, 海水味定金屬味,我條利咁渣都食得出。同平時order返屋企開party果啲真係真係有好大分別。要quantity就係屋企自已開,quality就嚟oyster c!(我唔係打手,亦無discount比我!)之後就到海膽。每片都好原整,新鮮海膽係咩都唔洗落嘅。我對面隻鼓油怪都係直送入口,無添加的!最後點咗鵝肝大蝦天使麵。唔好意思,賣相實在太吸引,唔記得咗影相就食咗件foie gras!件鵝肝煎得好香,吸睛度好強。大蝦有兩隻,唔洗孔融讓梨,你讓我,我讓你!食咗幾錢已忘記,大概$600一個人,無飲酒。*哩編食評雖然過咗成大半個月先寫,但見到相又令我流口水了!但成餐都係膽固醇,都係有事慶祝先可以嚟一次!…Read More
oyster
seafood
2014-01-22
$600 (Dinner)
靚太afternoon Tea
Harbourside
2014-02-07
難得幾位靓太唔洗返工,終於可以一齊high 下tea。揀咗位罝唔太方便但靚景嘅intercon,而HarbourSide 就有2個鐘免費泊車,所以就揀哩度唔揀lobby lounge. 電話訂位已經full咗,唯有早少少去攞枱,其實坐咗成個下午都無咩人!四個人叫咗2個set,成個set好colourful, 外表好吸引! 本人最其待係英式鬆餅,但warm scones上枱時已唔warm,clotted cream 好實,成舊雪糕咁,唔creamy又無味,佢唯一優點係大隻,食一隻飽晒。可能係咁,隔離枱4人share一個set!咸點類都係一般,食完都無咩記憶。甜點比較上出色好多,最鍾意crispy chocolate cakes, 愛甜嘅人就唔會覺得過甜!ˆˆ 5:30pm要還枱清場做buffet,走時見lobby就重有大把人食緊tea,下次都係唔貪parking!2人set $548, hsbc 白金卡八五折優惠。…Read More
2014-02-06
$260 (Tea)
Dining Offer
Credit Card Offers
差到暈!!
Gourmet Burger Union
2010-04-09
係英國時, 很享受跟同學一起到GOURMET BURGER~! 一個free range checken burger 加上杯又香又滑的strawberry MilkSHAKE, 就完完全全忘記功課的壓力! 返hk後, 經常經過中環gbu, 心思思想試一次, 今天終於有機會光顧. 上到去, 完來好細, 不像外圍看到時的感覺 看menu時覺得與英國的有點點不同, 心想不同地區, 口味及menu唔同不出為奇, 不過沒有售英國肥肥的chips, 所以有點失望等了大約十多分鐘, 愈坐愈熱, 也愈來愈大油煙味. BANGKOK BANG 包的質數差, 不夠鬆軟, 還有點點怪味, 好像曾放進雪櫃裡, 以一個bread person 嚟講, 我都食唔落, 對其他有要求的人就一定唔會合格. 有兩片雞肉, 煎得很乾, 雖然此包索價不菲, 但實在食不下..... WEDGE CUT CHIPS with onion & cheddar cheese 無芝士香味, 本人從未見過如此油膩的薯角....很失望, 美國餐廳也炸薯仔炸得這樣差勁, 實在.... 唉....完成這'無言以對'的午餐, 在網上找找從前一點快樂回憶, 才發覺在英國的那家叫 GOURMET BURGER KITCHEN, (gbk) 香港的叫 GOURMET BURGER UNION (gbu)!! 我也不怪人家什么了, 但一定不會再再花上一佰大元幫襯!…Read More
無
2010-04-09
$98 (Tea)
名過其實
The Chairman
2010-04-06
完完全全忘記了跟友人的約會, 本想就此爽約, 但對期待已久的大班樓就不萬萬不能. 在此向各友人說句'對不起'!! 到達時已遲到一小時, 有兩, 三個餸菜經已上枱, 因剛剛跑完步及減肥中, 表面看來肥膩也即'OUT', 筷子絶對不碰今晚食咗~酥炸獅頭魚 炸得香口 唔見油, 由頭食到尾, 頭同身也沒有苦味~ 加埋醋就更加添香氣檸檬葉蝦餅 新鮮彈牙, 好好味馬友咸魚煎肉餅 圓圓哋細細塊, 上枱時有咸魚香味, 不過我自己無試, 因為唔太特別鹵水豬下巴蜂巢豆腐 啲肉片切得好薄一片片放喺炸豆腐上, 因為啲肉望落好油, 而且有小黑點(好似鑊撈的物體) 所以我都係無食, 不過我諗都係一般, 因為其他人只食咗一件, 剩下的無人要冬菇羊肚菌炆腐皮 上枱時個樣好吸引, 但食落無咩驚喜, 唔香時菜班球 一嚟到己覺揾笨, 好多好多菜心. 肉就....食得出班球新鮮, 但少到唔夠我哋七個人份 十八味雞 朋友話哩個餸最好食, 但我只以為係一般切得細件的豉油雞. 亦係因為咁, 有好多碎骨 (睇返其他食評先知道是應該有藥材味的, 但今晚我哩隻無...)薑汁芥蘭 炒得好靚, 好甜, 但同時菜斑球好相似, 一樣係青菜, 侍應好應該提醒一下原本烏瑛唔諗住出大班樓的食評, 不過, 在 '請'我食飯的友人要求下, 不能不做, 他說要'伸張正義', 實在太多人說其食物有多特別出眾! 令我哋非常非常失望!!事實上, 當反看其他食評後, 也想過是我們點錯餸, 如果有機會再光顧, 會一試蒸蟹,蒸蛋等…Read More
2010-04-05
$230 (Dinner)
正正海鮮餐
Kam Dau Kee Seafood Restaurant
2010-04-05
Open rice 內揾到哩間所有食評一致'好' (雖然只有6個) 的海鮮餐館, 跟友人相量后立即訂位!因長假期中, 條街好少人, 但八点幾金兜已坐得七七八八. 喺Open rice 食評中已有心水菜式, 但當見到個MENU就忍唔住想試多兩樣嘢~~ 咗揀右揀, 見隔離枱的炸蠔好靚, 但又想要薑蔥蠔, 當決定兩樣都要齊時, 點知到落單桶蠔已賣清光, 非常失望. 最後揀咗~麻油海蜇~ 又香又爽手拍青瓜~ 唔係’手拍’, 本人覺得唔緊要, 而且伴上好多酸辣汁, 做得唔差蟶子王~ 超大隻, 開邊後都仲啖啖肉, 豉汁很惹味咕嚕肉~ 唔夠酸又唔夠甜, 無咩特別蓮藕餅~ 賣相幾吸引, 好搶手~我搶輸燒乳豬~ 要咗一隻, 但食唔晒. 味道不過不失清蒸紅瓜子~ 時夜主角!! 肉滑鮮嫰, 豉油汁又好味, 可惜唔夠熟!! 可能條魚都幾大同厚身, 較難蒸! 其實朋友想要價錢一樣的老鼠班, 不過無貨!菜圃蠔仔蛋~ 雖然係平價嘢, 不過煎得好香. 我好鐘意食, 下次去都會再叫啫啫生菜煲~ 用沙煲上, 遠遠聞到好香, 食落有蝦醬味, 唔錯唔錯火腿上湯娃娃菜~ 個名其實唔係咁, 不過唔係好記得. 都係唔錯, 上湯好濃, 菜唔會好腍豉油皇炒花竹蝦~ 又係超大隻! 佢哋好得意, 係頭同尾份開切, 背脊再切多刀!我得咁樣仲好味 啲, 因為多啲鼓油味, 加埋啲蝦膏, 讚!豉油皇炒麵~ 其中一樣招牌菜, 我自己無食, 朋友讚好! 加大咗份量, 都清得晒~送西瓜及杞子桂花榚提醒大家, 唔熟灣仔都難揾 ! 因門口唔太起眼!…Read More
豉油皇大蝦
蒸魚
2010-04-03
$360 (Dinner)
Celebration
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice