Hong Kong | Eng

Follower
Followings
lkylkylkylky
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (5)
旺中世一雞蛋仔
Ice Puff
2022-06-02
終於試到雞蛋仔解裏面嘅細一,就係位於旺角中心同新之城中間一樓個接駁位既ice puff。我之前睇過雞蛋仔關注組嘅介紹,亦都聽過朋友多次推薦(朋友建議買一底雞蛋仔嘅時候叫老闆娘分兩個紙袋入,半份即場食,另外美份返屋企用氣炸鍋焗返熱佢再食,別有一番風味)但係身為食物殺手嘅我,當然覺得一次過食最開心啦。今次我試咗原味雞蛋仔加流心蜂蜜$26,仲有阿華田脆脆雞蛋仔$29。好先講一講雞蛋仔嘅外型,粒粒飽滿,唔會有凹左或者爛咗嘅形狀。全部雞蛋仔即叫即做,絕對唔會做定之後你要就即刻攞俾你。原味雞蛋仔加流心蜂蜜,完全做到外脆內濕潤嘅感覺,每一粒雞蛋仔裏便都最少有三份一係填滿左蜂蜜。咬落去嘅時候外面蛋香濃郁裏便蜜糖味豐富左成個口腔。推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️滿分為5阿華田脆脆雞蛋仔,可能本身細細個早餐嘅時候飲阿華田,飲美祿已成習慣,所以對依兩個味道都有情意結。阿華田味十分濃郁,絕對唔會有溝咗水淡左嘅感覺,果然冇令我失望,兩者相比之下的確冇加餡料嘅可以食到每一粒都脆到咯咯聲。推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️滿分為5…Read More
原味雞蛋仔加流心蜂蜜
阿華田脆脆雞蛋仔
2022-05-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
抵食夾大件既價廉物美之選!
Railway Bento
2022-04-03
今日去朋友屋企,一心就諗住試吓土瓜灣名物「鐵路便當」聽朋友講佢成日好快就會賣晒,所以聰明嘅佢一早落咗單,我哋之後先再去攞。我哋今日叫咗三款,招牌滷肉便當,酥炸排骨便當配蜂蜜芥末,仲有紅燒虎掌便當,即係紅燒豬腳筋(呢個係間唔時先有)每一個便當都會配有五款配菜,佢每個星期唔同嘅配菜都可以喺佢哋嘅社交平台度睇到,今個星期有蒜泥雜菜,沙茶粉絲,辣炒雞丁,滷蛋半隻,同埋醃漬青瓜。講返個便當先,分量大得驚人,基本上餸菜同埋飯嘅比例係一比一,我晏晝2點食咗嗰個便當,到晚上七八點都未肚餓。講返食物,酥炸排骨便當嘅豬扒好大塊,基本上鋪滿成個便當。而且炸咗之後外脆內軟,丁點油益味都冇,所以唔會覺得好油膩,而喺面加咗啲醬汁就令佢冇咁熱氣。至於紅燒虎掌便當,豬腳筋紅燒後肥瘦各半,而且好入味,而且黏性好高,感覺膠質好重,有滿滿嘅骨膠原,所以食咗呢個係絕對可以飽足成日。最後想講埋每個便當都可以免費配阿薩姆紅茶,茉莉綠茶或蕎麥茶,或者以套餐價加配其他台式飲品。絕對係抵食之選,下次如果有機會兩個人會試一份便當再加兩個小食!…Read More
紅燒虎掌便當
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
捉緊嚴寒既尾巴, 打個靚牛雜邊爐先~
Mr. Beef Seafood Restaurant
2022-04-03
由於冷峰突然襲港,你話唔識間嗱嗱臨去打個邊爐邊對得住佢。終於同友人去試咗肥牛既牛雜鍋,由於我哋都唔係太肚餓,所以我哋叫左一份大既牛脊肉加秘製牛雜鍋嘅孖寶。牛脊肉$288加牛雜鍋$108 (原價$188)變相平咗$70😉如果唔叫呢個孖寶係可以任何湯底任何火鍋配料全單八折。如果會叫好多嘢食其實全單八折係會仲抵😆牛雜鍋裏面有牛膀,牛肚,牛肺,牛筋,牛腸,蘿蔔,仲有少量芫荽。全部啲食材喺濃郁嘅湯底之下都好入味,尤其是個蘿蔔😋 目測都有7-8件本人尤其鍾意食牛肚,咬落去啲湯汁滲出來,有滿滿幸福嘅感覺😍嗰碟牛脊肉本身肉味都好濃,而且唔太肥,灼一灼再掛上牛雜鍋嘅湯汁簡直有畫龍點睛之效😍 我地2個人食左碟大既都覺得下次可以encore!總括而言,我哋嗌左一個孖寶,一份唐山菜,兩支大嘅青島,買單$555⋯⋯ (280 一個人打邊爐, 我覺得都十分唔錯)有機會絕對會再嚟😄😁P.s: 可以外賣牛雜鍋湯底返屋企打邊爐$190同埋要注意,餐廳入面可以食煙,所以如果介意者就要留意。…Read More
牛
2022-04-02
$280 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice