Hong Kong | Eng

Follower
Following
VenniaWai
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (11)
日式拉麵, 一事無妨, 再試無謂!
Ramen Dou
2017-10-30
最近發現馬鐵石門站附近,開咗唔少嘅食肆,有酒樓、車仔麵店、又有日式豬扒專門店, 一出車站,行兩三分鐘就到,非常就腳! 對正車站A出口位置,有間拉麵店,店面裝潢風格日式,給人一種到咗東京吃麵的感受。每日限定賣麵數量,賣曬就收鋪,質量應該有保證! 今次抱著貪新鮮嘅心態試下啦,結論係一試無妨,再試就無謂啦! 餐點內容很簡單,就是三種湯底口味( 醬油豚骨, 雞骨, 麻辣) ,仲有一些炸物小食可選擇,價位適。另外,麵軟硬度、湯底濃度、 配料多少,也可以按個人喜好做調整。我揀咗最基本嘅 "叉燒糖心蛋醬油豚骨湯拉麵", 麵條無論質感同外觀都跟"味千拉麵" 好相似,麵身直而幼,依種麵唔係我杯茶…我比較鍾喜歡曲麵的口感,麵條Q有嚼勁,可有效地吸收湯汁。這個湯底係濃郁有味的,但唔係淆出嚟嘅鮮味,豚骨味欠奉,只有鹹味! 湯頭係拉麵嘅精髓,亦都係最難做得好嘅地方,需要心機長時間淆製,我諗只係喺日本先食得到最正宗嘅!豬肉片較薄,口感一般,但用火槍燒過關係,頗香口;而醣心蛋則不錯,但能再入味一些會更好! 小食方面,選擇咗雞翼同埋餃子,兩樣都係基本嘢但就真係較失望,味道做得不到位!酥炸雞翼,唔滑唔脆又冇乜味。如果唔係面頭加了些七味粉增味,應該完全食唔到味! 至於餃子,本來賣相不錯,但食落去味道好一般,煎得又不夠香,皮太厚,沒有想再食落去食嘅衝動。值得一讚嘅係,店員親切有禮貌! 係香港今時今日嘅香港,食肆嘅服務態度每況愈下,都算難得!…Read More
+ 4
Like
Ratings
大圍推介潮式點心,服務質素有待改善
Golden Chiu Hin
2017-09-24
最近行經大圍積福街,發現這家主打潮洲菜酒樓,提供茶市及晚市。本人頗喜歡潮式功夫點心,但有質素的,係香港選擇不多。今天星期日專登過黎試下,約中午12点到達,門外有5、6人等侯,等候時間10分鐘,比預期中快。內面均一係大枱,我們2人,需要搭桌,在所難免。點心選擇都幾多,除基本款式,還有一些較有特式的。我們叫了6樣點心,即叫即蒸,質素唔錯,食得出係自家做的,非由外面買返黎蒸的,上菜時間也算快蝦餃,燒賣: 一盅2件,熱辣辣送上! 皮薄餡多,蝦算幾大粒、爽口. 韮菜煎餅: 賣相吸引,煎得幾香,唔錯! 芋絲春卷: 內餡係芋絲肉鬆,味道配合得宜! 雪山流沙包: 包身非常鬆軟,奶黄真係好 `流心',滿意! 芒果布甸: 內有芒果肉,味道正路,但份量略嫌太少, 幾啖食完. 有讚也有彈! 可能係人手不足關係, 服務及衛生方面的確有待改善:(。有幾個侍應態度一般,叫他拎醬料,加單等,總是不太理睬,又冇回應,真係唔知佢收唔收到! 驚嚇嘅係,有位侍應為我們每人遞上一個碟,碟上竟然有明顯清潔劑泡沫,濕立立的,未清洗乾淨就端上客人面前,有點不能接受. 希望酒樓方面應正視一下,人手不足帶來嘅負面影響。 期待下一次再光顧時有所改善,否則再好食嘅食物也枉然! …Read More
Like
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
伏味勁濃嘅酒店甜品自助餐
MoMo Café
2017-07-26
小妹第一次係openrice寫食評,原因只得一個,就係唔希望有人同我一樣因為睇完一篇又一篇寫得非常 "引人入勝" 以 "超抵食酒店級甜品buffet" 為題嘅專業食評, 而一心諗住去品嘗一下精緻抵食嘅甜品, 喺酒店舒適環境hea下, 享受一個遊閒嘅下午! 話說2星期前嘅一個星期六下午, 專程同老公搭乘馬鐵去石門站, 去我預早訂好位嘅Momo cafe食甜品自助餐, 3:30pm - 5:00pm, $98/位, 價錢相當吸引! :)一到埗, 首先講講環境, 真的好一般, 沒有其他食評中講到咁舒適, 光線有點不足, 縱然有落地玻璃, 但只有大廈, 馬路景, 沒有什麼觀景可言! 服務方面, 令人失望! 不用說酒店级水平,普通餐廳水準也不及,大部分服務生很生手,應該是炒散吧! 我倆坐下很久,水也沒有一杯,有點被忽視的感覺。 不打緊,食物好吃最重要! 我先去繞一圈, 看看有什麼甜品供應,誰知20秒內行完,只有一個小圈,種類選擇有幾多? 可想而知! 我眼見的款式有朱古力cupcake, 布朗尼蛋糕, 藍莓芝士杯, 泰式西米糕, 窩夫, 豆腐花, 但賣相都不怎麼吸引。我們隨意取幾件蛋糕試下,質地硬硬的、口感粗鞋...每食幾口, 要飲兩啖水,先可勉強吞下! :(我十分懷疑這些真係一間4星酒店嘅出品! 當時已經冇意欲再食落去, 因為真係同沙田另一間河畔酒店質素有都揮, 十分失望! 臨走之前, 試埋食評中推介嘅豆腐花, 泰式西米糕, 同樣失望而回! 最後每人可選一杯飲品,我們揀熱咖啡,沖調都不錯,濃度適中,入口尚算香滑,這是唯一可讚嘅地方! 講真,以每人$98價錢 (留意番,要上載食物相片上酒店Facebook, 加個讚, 先可享優惠!) 下午茶有好多選擇,今次真係中晒伏,好後悔,我寧可去茶記食過豐富下午茶! 我明白, 依個世界邊有咁大隻蛤乸隨街跳呀, 下次唔好輕信人地講嘅野! 影相片不多, 因為真係冇mood影! …Read More
E.I 冇景觀係好正常嘅事,因為酒店附近,一邊係工廠區,我病左入院前都係喺*返工,另一邊係濱景花園屏風樓,如果冇濱景花園可能仲好,有*景
2017-07-27
2017-07-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice