openrice

Followers
Following
cici441
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (26)
支持小店:食物足料+服務唔錯
Yun Mun Dumplings
2025-09-08
今次叫咗鮮茄菠菜牛肉米線、鮮茄肉碎勝瓜鱸魚片米線,同埋8隻雙拼湯餃,全部用魚湯底。原本諗住跟平時食譚仔咁,要加餃加小食先夠飽,點知呢度單食米線都已經飽到夠晒,份量比想像中多。- 蕃茄菠菜牛肉米線(魚湯):蕃茄清甜,菠菜落得多;牛肉用鮮牛,口感順,湯底走清爽路線,飲落無味精感。- 鮮茄肉碎勝瓜鱸魚片米線(魚湯):勝瓜爽甜吸湯,鱸魚片嫩滑;肉碎唔油,問過老闆娘先知係每日去街市買梅頭返嚟自己手剁,食落有肉香。- 雙拼湯餃(8隻,魚湯):餃子脹卜卜、大大隻,皮薄有咬口;以份量嚟講幾抵食。整體口味比較清淡無味精,湯底有啲似媽媽煲既湯,有生菜、紅蘿蔔、粉葛等等;如果鍾意濃味可以考慮自己加枱面既辣菜譜。服務幾有印象:家庭式經營,老闆一家人都好有禮貌,老闆娘仲會主動傾兩句;就算係掛8號風球前夕,都冇趕客,等我哋慢慢食完先收舖。而家經濟唔好,肯用心經營,食物足料有質素嘅食肆已經買少見少,之後都會繼續幫襯,希望支持吓呢啲小店。由於太肚餓冇影低食物,淨係影咗餐牌🤣…Read More
鮮茄菠菜牛肉米線
鮮茄肉碎勝瓜鱸魚片米線
雙拼湯餃
久仰大名但原來態度、味道大伏
Sai Kung Cafe & Bakery
2022-01-30
聽說這間大名已久,行完山慕名而來,買了鮮奶撻、菠蘿包、片裝包裝蛋糕、腸仔包及麥包各一。價錢來說真的比外面貴太多,鮮奶撻15元、包裝蛋糕一片20元...如果好味的話,價錢貴一些也不算甚麼,點知...相信大家屋企樓下求其一間麵包舖都好食過佢...唔明點解有成200個好評,原來其他劣評講既野都係真最令人氣忿係店員語氣,明明她問要點裝埋d麵包,我們回覆:其中那個腸仔包分開裝,其他麵包裝都在一齊。這麼簡單的話,只換來店員冷冷一句,即係全部分開裝🤷🏻‍♀️但此舉太浪費膠袋了,我們之後拎返去,同佢講只係需要一個膠袋裝麵包,唔係要咁多個獨立裝起來,點知佢同事,將我們的包大大力逐個倒入膠袋中,就好似大家平日倒垃圾咁,菠蘿包上面的脆皮都碎左...另外,買完野時我們想企過dd,俾後面排隊既人下單,個阿姐又語氣好差咁叫我們企返去原位,明明條路無人行,好心讓路你唔洗咁吖嘛我只想說,明買明賣,無人奉旨要受你氣,加上味道真係一般,好失望,成肚氣都飽…Read More
沒有
2022-01-30
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
不過不失
Tajimaya (Millennium City 5 (apm))
2018-05-22
在日本吃過同名的shabu shabu,雖然知道不是同一集團,但也懷著一絲期望來打邊爐,不過感覺有點失望。雖然是假日光顧,但六點未到繁忙時間,所以基本上不用等位,六點後等枱的人開始湧現。店內的空間不算大,或能容納約60人,由於是APM這種大商場,所以可以用The Gulu 訂座,也是很方便。這裏是任食九十分鐘,由入座起計,而且晚上很多人等位,所以一夠時間會不斷催人走。不過一人一鍋做賣點都頗吸引。我們選了最便宜的餐,每位179加一,其實牛肉肉質已經很好,不像其他任食火鍋般,肥牛以肥膏佔多數,無太多肉食。由於我們有六個人,人數太多及位置所限,不能一人一鍋,只能用兩個大鍋。我對湯底都較失望,千夜鍋和甘露鍋,其實是醬油湯底及鰹魚湯底。醬油湯味太濃和甜,所有食物放下去都是同一種甜味,而鰹魚湯就太清淡,跟普通清湯沒分別。美人鍋是雞湯,相對味道新奇一點,但不算太大驚喜。比之前食過的火鍋店,如劉一手、養心殿的美人鍋,這湯底只有3粒星。麻辣鍋辣味不大,貫徹台式麻辣鍋應有風味,但也不太有驚喜。講一講食物,牛肉不是外面任取,但只要向店員order就會送來,牛肉味道尚算不錯,雖然只是最便宜的那款,但油脂分怖平均,涮十秒內已很好吃。醬料區有不少選擇旁邊是蔬菜、丸類、雞肉、魚肉、麵食等區域,也是任取的。後面有員工用機器不斷切牛肉,密密切無停手。食物都算新鮮,而且員工不段refill食物區內的菜式。不過整體來說,食物無驚喜,想不出哪一款食物味道令我驚歎,可能因為湯底平平。最開心是有Haagen Daz雪糕可以任取,是回本食物之一。可能近來打邊爐打得多。對火鍋要求亦提高。但馬屋性價比不算高。整體評分只有3,牛肉最值得encore,但其他菜式或飲品,跟一般任食火鍋或酒樓分別不大,最後埋單每人約200蚊,這個價錢來說不過不失,但下次未必選這間。…Read More
+ 8
牛肉
醬料及飲品
自助區
牛肉
Häagen-Dazs雪糕
2018-05-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
愛上大圍的小店
Hin Keng Cart Noodle
2018-05-19
下午跟朋友路經大圍,口癢癢想吃車仔麵,見下午茶時間比較少人,不需要等位於是就衝入去試一試。坐下後點餐要剔點菜紙,小店來說菜式選擇也算不少,連粉腸都有><很多東西都想吃,但只有兩個人,十分苦惱揀咩食。可能大多做街坊生意,價錢都算平民,35蚊有三餸+飲品門口牆身全是餐牌,要花些眼力才行。看走了眼可能就錯過了很多美食。聽街坊說咖喱辣汁好惹味,於是挑戰特辣咖喱肥牛撈粗,再另加魚蛋及雲吞。咖喱辣汁真係好香濃,有兒時街邊咖喱魚蛋辣醬,那種回億的味道,不過這個撈麵偏辣,不能看輕它的辣度。程度大約是譚仔中辣,嗜辣者必點!!!幸好有點豆漿解解辣。另外是朋友點的車仔麵::豬頸肉+蘿白+魚皮餃粗麵(加腩汁)喝一口湯底,偏濃郁但不鹹,感覺沒有味精。粗麵也彈牙滑溜。吃了一塊秘製豬頸肉,不知甚麼醬汁醃製,炆得很入味,肉質爽脆但又軟糯,咬下去D油脂及肉汁在口腔內盪漾,有種濃濃的邪惡感。必點即炸魷魚鬚!!!!上枱時熱騰騰,咬下去皮很薄但香脆,魷魚面頭有椒鹽香而且多汁,而且都很大條,忍唔住食多好多。香口野真是忍不住口。另外都叫了一個皮蛋,份量不算多,麻辣香氣後勁較強,入口幾秒才散發在口腔中。給這間車仔麵整體分數:4.5分,食物味道不錯,必點炸魷魚鬚及秘製辣醬撈麵。員工都頗友善,廚房姨姨仲主動問我們,會否不夠辣要加辣。店內裝修都算企理,不過店舖位置唔算方便,距離東鐵大圍站要坐一程小巴,如果唔係路經個邊,都難D發現呢間隱世小店。下次會再來!!!!…Read More
+ 6
Ratings
特辣咖喱肥牛撈粗(加魚蛋、雲吞)
特辣咖喱肥牛撈粗
豬頸肉+蘿白+魚皮餃粗麵(加腩汁)
凍奶茶
即炸魷魚鬚
麻辣皮蛋
豬頸肉+蘿白+魚皮餃粗面(加腩汁)
2018-05-19
$50 (Tea)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice