Hong Kong | Eng

Following
sakoxblu.foodie
Level 1Hong Kong
🦈 Sako | 🐳 Blu
Overview
Reviews (3)
Photo (6)
少伏
Ichirin Hikiniku (Ichimoncho)
2025-06-26
行過見到呢間專食漢堡扒嘅餐廳,抱住「試吓新嘢」嘅心態就坐低咗。餐廳嘅座位分開兩邊,每邊都係一張圓枱圍住個爐,有少少似鐵板燒,不過個煮食位離得比較遠,冇咩互動感。 餐牌方面,主食嘅和牛漢堡套餐都有兩塊100g嘅漢堡扒,跟白飯、麵豉湯、泡菜同日本蛋。唔同套餐嘅醬汁唔一樣,所以價錢都有分別。最近做緊期間限定嘅豚雞漢堡,不過我哋專登為咗牛而來,就冇試到啦~除咗主食,仲有幾款小食同飲品可以單點。 ———————— 🐮原味 x 微辛蕃茄汁🍅🌶️北海道和牛漢堡套餐 $93評分:3/5 原味可以試到塊扒最原始嘅味道~偏鹹 牛味唔突出,又唔夠juicy,肉質比起平時食開嘅burger嗰啲鬆散啲蕃茄汁辣得嚟帶酸,同平時食開嘅辣蕃茄汁好唔同 🦈覺得有啲怪怪哋 🍄‍🟫黑松露忌廉汁 x 甜洋蔥燒汁🧅北海道和牛漢堡套餐 $118 評分:3.5/5 黑松露汁淋面仲加咗少少黑松露油,算係有心思~咁多款醬汁入面最欣賞呢個,🐳🦈都覺得唔錯~ 不過燒汁嘅甜度完全蓋過咗肉味,雖然塊肉本身都冇咩肉味可言......撈飯係幾好食嘅,但成塊扒浸住啲汁就真係too much喇🥲 📝**鯨鯊後記** 明明見到好多like,又有其他foodie推介,點知今次中伏🥲🥲 究竟係我唔好彩定係......🙈 寫明用北海道和牛,但個味道真係有啲失望,醬汁好過塊肉呢下真係嘥咗😕 中伏指數:🚁🚁…Read More
+ 2
Ratings
$100 (Dinner)
好啱慶祝生日/紀念日去的餐廳🤤🇮🇹🍝
PASTEAKO
2025-06-11
一入餐廳要先揀餐刀再入座,8款刀各有特色,今次🦈揀咗1號🐳就揀咗8號。晚餐只有一個menu包4個course:前菜、牛扒、意粉同甜品。牛扒方面可以揀前腰脊、肉眼,亦可以加錢轉和牛。意粉方面則提供5款意粉同6款醬汁自由配搭。大約每20分鐘就會有店員敲鐘叫「Pasta Time~」然後捧住新鮮出爐的意粉問你試唔試,出嚟嘅組合,未必喺menu度有,有驚喜呀🤤大食的我地當然無放過任何一款~計埋自選個2款,足足食咗7款意粉。最後個甜品係tiramisu,店員會𢳂一羹放喺碟上,再即場刨朱古力碎上去🤤🤤不過甜品重cream,味道不過不失啦~晚餐 $388———🥗前菜:2.5/5🐳表示唔識欣賞幾款蕃茄放埋一齊的前菜,除咗話清新都唔知講咩好,🦈表示有菜食就好開心,幾乎食哂兩碟前菜😙———🥩牛扒:5/5我地都揀咗肉眼,5成熟,簡單用鹽同黑椒調味,肉質好嫩又多汁,不過把刀儀式感大過實際用途,下次可能要試吓其他款?———🍝意粉:4/5Freeflow係開心嘅,好少機會一餐食咁多澱粉質🤣🦈揀咗Mezzi Rigatoni w/ Quattro Formaggi Sauce ,但上菜時唔夠熱,芝士變到好稠身,仲有啲偏鹹。🐳揀咗Pappardelle w/ Spicy Arrabbiata Sauce,比想像中辣但辣得好過癮好開胃😆———🍰甜品:4/5Tiramisu唔會太甜,但cream太多有少少膩。現刨朱古力碎比普通灑上可可粉特別,視覺同味覺上都加分😆———————————————📝鯨鯊後記呢間餐廳好適合慶祝特別日子,我地食緊個陣見到有3枱人慶生🤣店員會捧住個蛋糕過黎同你唱生日歌,幾有氣氛~而我地慶祝紀念日的就有杯裝Tiramisu🦈認為呢杯tiramisu好食過佢𢳂個個😂出左門口才發現原來lunch menu的意粉有其他配搭,搵日放假黎試😆回頭指數:😋😋😋😋😋…Read More
Ratings
$400 (Dinner)
牛舌愛好者必試
Gyu Town
2025-06-09
身為牛舌愛好者,去深水埗食晚飯的話,自然會想起這間牛舌專門店。餐廳以牛舌為主打,更細分三個部位:牛舌芯,牛舌尖同牛舌筋,不同部位的烹調手法略有不同。如果想一次過食盡三個部位,首推三重牛舌御重盒😋,若想淺嚐牛舌風味,亦可選擇搭配以牛舌尖配搭其他肉類,如牛肉、豬肉或雞肉。菜式均為單點形式,若選擇鐵板系列則不附白飯,需加$28升級套餐才有。至於其他品項,則可加$18升級套餐,有沙律🥗、湯品🥣及罐裝飲品🥤。值得一提的是,湯品並非日式味噌湯,而是「牛舌洋蔥湯」,湯清甜且洋蔥份量十足,大推!😍 --- 鐵板系列 🐮安格斯牛板腱配牛舌尖 套餐$146 評分:4/5 牛板腱肉質多汁軟嫩,牛味濃郁。鐵板以洋蔥鋪底,充分吸收肉汁精華,鍾意洋蔥的朋友必試。 --- 御·重盒系列 🐷 伊比利亞梅頭配牛舌尖 $103 評分:4/5 豬梅頭厚度十足且鮮嫩多汁,唯略嫌調味稍鹹。牛舌尖表面看似乾燥,但入口極為軟嫩,好入味!———————————————📝鯨鯊後記原本🦈想食「薄燒牛舌溫泉蛋丼」,可惜已售罄⋯⋯轉而選擇「御·重盒系列」時,連「惠比壽雞扒配牛舌尖」也賣晒了(🥹下次要早啲黎喇)。最終點了「伊比利亞梅頭配牛舌尖」。 回頭指數:😋😋😋😋#sakoxblu_foodie #foodie #hongkong #foodblogger #深水埗 #GYUTOWN #牛舌 #牛舌尖 #牛舌芯 …Read More
安格斯牛板腱配牛舌尖
牛舌洋蔥湯
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice