進撃的越南菜 De Viet House 2013-08-03 星期五晚在尖沙咀搵食,話易唔易話難唔難,選擇多人又多!搵下搵下搵到天文台圍,見到有間新開的越南菜。原來呢間店的元朗本店有㸃名氣,好,我地就進擊入去啦!此店格局分室內室外,當日室內比較嘈雜,所以我地就坐室外!跟住老板就出黎介紹菜式,我地就點左四樣菜!!!!!椰汁酸湯粉絲鍋配咖哩雞+蒜蓉包:酸味好夠,好醒胃。但成個鍋比D咖哩雞整到變左咖哩鍋。粉絲好味 :) 蒜蓉包有點燶,失望 :( 芝士蝦多士:本人對於此道菜咬落的質感好滿意,又脆囗又彈牙,如果D芝士味濃厚D進撃D就好啦!煙三文魚檬紙卷: 這個沒有太大感覺,三文魚還可以的蜜糖蕃茄: 是送的,味道都幾清新!總括:全部食左hkd$360左右,其實menu入面幾多菜式都好吸引,但肚子空間有限,不能再多進撃,唯有下次再會啦!〜good 無揀錯!…Read MoreThe above review is the personal opinion of a user which does not represent OpenRice's point of view.1Share進撃的越南菜 De Viet House https://s.openrice.com/QrKT0CaSZ00Report Post Ratings4Taste3Decor4Service4Hygiene3ValueDate of Visit2013-07-26Dining MethodDine InSpending Per Head$180 (Dinner)
團購生蠔只此一次 Zummer 2013-01-05如果唔係因為有團購,都唔會有機會發現到lee間生蠔餐廳。Coupon HKD$348+10%服務費~每人十隻生蠔,包括法國、澳洲、蘇格蘭同埋一杯紅/白酒。我同HONEY幾日前BOOK左位, 係星期五晚上,餐廳都有八成滿。眼見多數人都係團購食家來的。坐低十分鐘,即開生蠔送到,其實都還可以, 我同HONEY都冇抱太大期望~不過O個6隻法國蠔都比較瘦削....味道就,唔...唔會同出面oyster bar 五六十蚊一隻o個d比lor...haha 食完每人十隻蠔,我同HONEY係度猶豫叫唔叫熟食好。最後,好, 比次機會佢! 決定叫左個香蒜蘑菇意粉 ($148)再加牛扒鵝肝($398)點知......Lee個係一個非常錯誤既決定!!!!! 個意粉份量少得可憐,味道仲,我夠膽講係我近幾年以黎最難食既意粉!!!點解一個甘簡單既意粉可以煮成甘~D蘑菇係生既~D蒜味淡到無倫~我覺得佢連HKD$48都唔值,係lee一刻令我超級掛住~快樂時刻pizza hut~t的蒜香意粉!!!跟住輪到個牛扒鵝肝~牛扒我地叫5成熟,點知出黎個件牛扒好似煲完湯既瘦肉甘,無論味道同質感都距離合格差好遠!鵝肝呢~食落好似肥豬肉既質感~唔好話外脆內軟啦~直頭都分唔到個舊係肥豬肉定係鵝肝!就係我硬著頭皮食左個意粉醫肚既時候~熱辣辣既麵包先送黎~好在D麵包都幾好食~簡直係成餐晚飯既亮點!在此總結~lee間餐廳環境okay~service還可以啦! 但係D食物就.......(唔知係唔係我唔好彩叫左全個menu最難食既野啦!)我同Honey都一致裁定~~~~唔會再有下次la!:(…Read MoreThe above review is the personal opinion of a user which does not represent OpenRice's point of view.LikeShare團購生蠔只此一次 Zummer https://s.openrice.com/QrKT0mS4Y00Report Post Ratings2Taste4Decor3Service3Hygiene2ValueDate of Visit2013-01-04Dining MethodDine In
雞煲巴閉~牛肉閉翳 Big Power Chicken Pot 2013-01-03今日終於同honey食咗人生第一次既雞煲,睇左各大前輩既食評,係云云雞煲之中,我地選擇左lee間大力棒棒雞煲~原因有三,第一個原因: 是地點方便; 第二個原因: 食評不是太多; 第三個原因: 個名型!!好啦~口水野講左不少~吹水唔吹住~!我地講番間鋪食物既食後感啦!全餐我地叫o左半隻雞煲~少麻少辣~跟住再打邊爐!落左單,首先餐廳提供左前菜~拍青瓜及雞腳(無影相),都Okay!大約等左10分鐘~熱辣辣既雞煲火熱送到~未講味道先講外觀,外觀:紅紅既辣油係表面~顏色引發舌尖上的味蕾~色澤Okay!但奇怪~無煙既?!原來湯面既油封住了內裡澎湃的熱氣~筷子夾起雞煲裡的雞~熱辣辣的~好野味~雞塊鮮嫩~但HONEY就覺得太咸LAW!食完雞煲~就到打邊爐啦!加上熱湯~由於雞煲都足料~我地叫左不是太多邊爐食物~叫左本地手切肥牛、午餐肉塔、雜菇(但無金菇架)及薯仔片其他邊爐野食都還可以~但我見到碟牛黎左~我轉頭就要睇下個餐牌啦。。...其實之前個老細都講過加拿大肥牛食會比較肥D軟身D,但我同honey都想食比較牛味濃D所以就選擇左本地手切肥牛~我要再強調係肥牛~但黎左一碟既只係牛肉~係一碟手切牛肉~同餐牌上的"本地手切肥牛"貨不對板呢~本人已聽餐廳的人講本地手切肥牛比較厚只需要碌一碌就好~但好可惜~牛肉only就只是牛肉only~沒有少量脂肪的配搭~不香也沒有太多口感~最可惜是沒有牛肉味~最後食完~餐廳提供雪糕作為完結總結來說~第一次食雞煲既感覺良好~這間店舖尖沙咀方便~服務態度幾好~都幾主動問我地食物如何~對食雞煲既方法也很詳盡怪只怪食雞的地方始終食雞好~不要對牛肉太大期望~只求牛肉不要太差便好了。至於雞方面~味道不錯~肉質軟滑~選用比較肥的肥雞~對於雞煲這種熱辣辣的食物~爆起黎確是不錯~可見店主心思!牛肉~下次會睇下其他牛肉選擇會否好一點~本地手切牛肉希望有待改進啦!最後一句~就係飲品方面如果可以平一點會更好~因為餐牌上的汽水一罐已要十多元了~對於食辣的店鋪~我相信有不少人都會飲多幾罐止一止辣~如果價格可以調一調整~相信食既人會更加暢快!…Read More+ 1The above review is the personal opinion of a user which does not represent OpenRice's point of view.LikeShare雞煲巴閉~牛肉閉翳 Big Power Chicken Pot https://s.openrice.com/QrKT0CC0Y00Report Post Ratings3Taste3Decor4Service4Hygiene3ValueDate of Visit2012-12-28Dining MethodDine InSpending Per Head$250 (Dinner)