Hong Kong | Eng

Follower
Following
PorcerB
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (2)
Photo (6)
第一次,亦係最後一次幫襯
Oomaki (K11 Musea)
2024-05-30
員工服務差,我地表明左堂食,佢地叫我地係收銀處俾左錢先再就座。佢地提供既用餐位置有8個座位,但埋邊4個位既地下係有一大灘水漬,員工眼見都有6個以上,但我地點完餐坐低左,無一個員工話我地知係坐低等野食送上,定係要出去收銀處旁既出餐區拎。最後我地等左10分鐘,眼見遠處既出餐區好似係放左我地點既野食,再問問前面既女職員我地叫左既野食係送上唻定係要自己拎,佢塊面係隔住個口罩都感覺到佢黑緊我面,佢話係要自己出去拎。之後佢地啲員工係只會自己係咁傾計,係唔會理你有客人坐係度,完全唔會同你交流,唔會同你打招呼。食物方面,壽司係整定,你叫既時候就執俾你食,放壽司個盒係無冷凍的(附圖),其間有廚房員工係備餐枱下面個雪櫃,拎左兜野出唻聞,好似睇下係咪臭左咁樣。…Read More
Like
Ratings
2024-05-30
$175 (Lunch)
普普通通
MEN-YA TAKEICHI
2019-05-24
看了報導知道有這間新日本過江龍拉麵,今天就跟女朋友來了試試。到店後發現門外有大約10人在排隊,不過發現店面只是半滿,感覺佢地好似好在意出品,唔想大家入到去做唔切或者做得唔好咁。等左大約15分鐘我們終於可以進內就坐,三名店員沒有太多笑容或者解說下,遞上一張過膠既餐牌,枱面沒有點心紙提供俾客人點餐,同之前報導介紹既方式唔一樣,餐牌亦沒有飲品及小食選擇。在我們看看有什麼好吃之際,聽到隔離枱點餐時,店員同客人講左句:「你講冧把得啦。」去糾正客人說出拉都全名。到我地點餐既時候,我都好識做咁講冧把就算,怕攪到啲員工唔耐煩或者唔開心。自己都做服務性行業,都明白既。等左不超過10分鐘,拉麵上枱了,先試試自己點的濃厚鹽味拉麵$88,湯底暖暖地唔係熱的,味道亦只是淡淡的雞味,湯身都夠creamy既,普普通通的。飲啖水,清清味蕾,再試試女朋友點既清雞湯鹽味拉麵$78,明顯地雞味比較重少少,唔算話好多。麵身普通硬度,麵量還可以,因為湯是暖的關係,以及我坐冷氣出風位,麵身唔會話食到最尾會林身太多。聲稱是日本進口的雞肉丸及慢煮雞叉燒,丸就真係無雞味又無乜調味,叉燒就嫩滑,都有啲雞味既。成碗麵除左湯、麵、雞肉丸同埋雞叉燒,仲有生洋蔥粒同埋生蔥花。最大件事真係啲生洋蔥粒,因為是生洋蔥粒係無煮過既,應該係想上枱前用湯既熱力去等佢可以煮一煮到咁,但因為個湯係暖既,根本煮唔到啲洋蔥粒,令你食麵飲湯時會食到好生既洋蔥,生洋蔥既強烈味道,完全蓋過晒雞湯同雞叉燒嗰啲淡淡既雞味,食到個人醒左一醒。最後環境方面,客人用餐位置整潔度還算可以,但最近出餐處同收銀位既枱面,hea左一堆凌亂既餐牌同埋在收銀機面有員工個人物品包捨香煙,呢個位感覺佢地有失專業。食畢後,我同女朋友既食後感都一致,都係一般滿意,不會再來光顧了。PS. 口味既野每個人都不一樣,小弟既口味不能代表所有人,以上都只是分享小弟既食後感而已,謝謝。…Read More
Like
Ratings
2019-05-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice