Hong Kong | Eng

Following
MartiniWong93
Level 1Hong Kong
愛吃🀄️年漢👨🏻
Overview
Reviews (3)
Photo (1)
隱世牛腩
德龍清湯腩
2020-02-01
星期6⃣️送咗女友去尖沙咀見朋友,自己1⃣️支公去長沙灣洗🚘,呢啲抗疫季節,人清潔之餘🚘都要清潔吓。放低架🚘話要等2⃣️粒鐘先🈶️🉐️拎🤦🏻‍♂️,咁就周圍貢吓喇,行過見到呢間話「金牌清湯腩」咁緊張,就👀吓🈶️幾掂。女友係抗疫先鋒,淨係比吔外賣同自己煮嘢食,趁佢唔喺身邊,偷偷吔。其實🈶️啲懷疑自己上世係1⃣️條草嚟,比🐮吔🉐️多,今世報仇所以好喜歡吔🐮,所以周圍揾🐮腩吔。嗌咗個肥腩米走蒽加炸🐠皮配凍啡多奶少冰,未吔過試肥腩去減低伏嘅機會,起碼柴極🈶️個譜,點知阿姐話:我哋全部係坑腩嚟,盡量肥比你喇。我心諗全部坑腩咁荀?👀吓價💰,3⃣️6⃣️🦟,🈶️坑腩?真定假吖?先嚟🐠皮,哇咁大兜1⃣️8⃣️🦟,我唔奉行大件夾抵食呢個概念,好食就算細兜都抵,難食你比🔟人份量我都係垃圾。🐠皮好淺色好薄,唔係話極香嗰隻,浸1⃣️吓湯拎上嚟,吱哩咋喇咁聲,正,薄而脆,口感不俗,唔太重口味。當然下1⃣️步試🐮腩,咦?又真係坑腩啵,揾舊肥啲嘅開⚽️先,🉐️!𣺉,香,0⃣️柴,又🈶️𡁻口,🈶️啲淡淡嘅胡椒香,心諗之前喺灣仔名店吔成7⃣️0⃣️🦟1⃣️碗坑腩米,重要半柴,揸🚘嚟呢度吔連油💰隧道都抵。特登擺耐啲先食啲瘦啲嘅,1⃣️樣掂,𣺉、香➕0⃣️柴,好⚽️。咁當然都🈶️膠嘢嘅,茶記難飲咖啡係正常,呢度1⃣️樣,最緊要係,所🈶️店員連煮嘢食嘅都🈚️帶😷,呢吓比女友見到實唔比我入去,希望唔好惹武肺換好味🐮腩喇😅時代抗疫💪🏻😷💪🏻…Read More
2020-02-01
$64 (Tea)
無錢交電費的三哥
TamJai SamGor Mixian (Kornhill)
2019-05-18
星期六,熱辣辣,送女友去康怡補習英文,搭扶手電梯由地鐵站上地面時,見到好多三哥廣告,心諗肯定有新檔口喺附近開張,市場策略,正常不過,女友見到話:好餓啊!心諗卅幾度喎,麻辣米線此刻妨如反送中遊行嘅感覺,想去馬但又卻步,不過女友嗌到又何妨令佢開心一吓,我話有「冷氣」就得嘞。成間舖大落地玻璃,望入去六成滿,咦?無勿蜆姐嘅?玩自助乎?入去睇吓乜料。哇,大佬,見到班為數十幾件嘅勿蜆部隊,全部暗藏喺門口右邊嘅出餐處打牙較,心諗三哥唔睇舖都唔使咁猖狂吖化?再行兩步知死,「零冷氣,噴風only?」,女友話試吓坐唔近街,後面啲位,行嚟行去,哇,一滴冷氣都無??有個四眼肥哥望吓我,我又望吓佢,口噏噏,卅幾度,曬埋入舖,可想而知無冷氣咩境況,重喺度唔走,唔通相信流汗進食減肥法?面前又有位四眼哥,面紅耳赤,雙鏡泛霧,汗如雨下,乜料吖?我話走喇,入返去Aeon買個八月堂咬吓合乎人道啲,女友都投降,撇之際終明白勿蜆部隊何以長期註守出餐處,唯一無壞嘅冷氣機正送出陣陣涼風供其享用,天啊,壞冷氣咪揾人整,你可以話我,唔鍾意咪走囉,講咁多做乜春,唔該,我想講幾十蚊一碗米線,一般人負擔得到,但係相對嚟講,負責任嘅商戶,係咪應該提供合適嘅環境比堂食客人呢?壞冷氣唔整,不如全單八折吖,反正電費肯定平一大截,不如回贈客人。…Read More
2019-05-18
$1 (Tea)
Celebration
Anniversary
先唔講食物,點解個冷氣凍到可以凍病人
La Kaffa
2018-06-20
我其實從來都唔寫食評的,通常睇多,不過今次唔寫係對唔住自己,亦希望其他食客可以從中汲取教訓。星期日同另一半趕功課仔,佢話呢間Cafe靜靜哋環境,做嘢唔錯。咁就轆落去試吓吖,北角我唔熟,一舊雞咁。見到個門面裝修同menu,幾好喎,價錢又合理,睇過吓openrice feedback幾好評,心諗飲杯咖啡砌功課先,之後吔埋飯都得喎。當時大約1830,得小貓幾隻,坐張四人枱,嘩,個冷氣乜事,以為自己死咗,入咗殮房,大佬得幾個人,開咁大冷氣為乜?一嚟唔環保,二嚟趕客都無客比你趕喇。之後陸續有啲客入嚟,大約半滿左右,X,個冷氣又再開大啲,痴線㗎?我杯熱焦糖咖啡,用咗三分鐘變凍咖啡,可想而知,個室溫我估得十五、六度或更低。喇喇聲做完嘢,嘢我哋都無飲哂就撇,之後過隔離街食越南嘢。我奉勸各位千奇唔好去,本身我好人好者,之後一病就成個星期發燒重感冒,痴線的。…Read More
2018-06-18
$40 (Tea)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice