Hong Kong | Eng

Followers
Following
The Moons
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (29)
味道雖然不錯但食到尾有小昆蟲😖
Madame Hanoi Vietnamese Restaurant
2019-12-22
星期六一點幾黎到都唔係算多人,不過落單同傳餐既都係同一個店員,所以佢都比較忙,等左陣先落到單。其實都算抵,lunch set都係$70左右仲包埋野飲,加小食都係$13/$19。食物係幾好食,札肉同軟殼蟹都唔錯,因為撈濛既醋唔係好夠味所以落多左,食食下差唔多食晒發現有隻小昆蟲。。。😐埋單有同店員反映而佢都有講聲唔好意思😢不過食完之後硬係仍住仍住隻昆蟲係岩岩食果碗野道比我撈黎撈去。。。🤢唉。明解要比我差唔多食晒先睇到佢。。。…Read More
Like
2019-12-21
$100 (Lunch)
相撲大大冷麵~!
2018-04-20
天氣悶熱想食撈麵但又想食得飽, 經過佢門口見到海報有介紹新出既相撲冷麵餐,寫住雙麵大份量, 原來係有兩個麵底既麻醬撈麵!有5款口味, 有辣有唔辣, 好似都幾岩食, 所以就同朋友入左去試下喇~個相撲冷麵餐都幾得意, 用左唔同顏色黎區分唔同味道既麻醬撈麵, 我叫左個 “綠相撲”, 即係中華沙律和風冷麵($52)。個餐本身有送味噌湯或者可樂/茶/奶茶, 咁我見佢drink menu既飲品都幾吸引, 就跟餐要左個味噌湯另外再加杯忌廉蜜瓜梳打($13), 但又想食煎餃子, 所以同朋友2個人夾份叫左份粟米餃($46/12隻)。先黎既係忌廉蜜瓜梳打($13), 都幾靚, 就咁睇落去已經覺得透心涼~ 好好飲!! 蜜瓜陣味唔係好假好重味果d, 係好fresh好清新果隻!! Mix埋d cream之後顏色仲好夢幻! 味道好似蜜瓜milkshake咁樣~跟住個相撲麵就黎喇, 真係都幾大碗@@配料有粟米, 青瓜絲, 甘筍絲, 中華沙律同我最愛既糖心蛋, 將所有野同d芝麻醬mix埋1齊變左碗超大碗既撈麵, 芝麻醬仲好香, 呢個配搭真係唔錯, 仲有隻糖心蛋個蛋黃真係流心好好味~!!朋友食果個“白相撲”都唔錯, 係胡麻粟米冷麵。而呢碟粟米餃子真係排得好靚, 好似花呀~ 煎得脆脆的, 餃子餡鮮甜多肉汁, 又好睇又好食!! 食完之後飽到捧住個肚咁走了^^ 呢間餐廳仲有好多款拉麵烏冬小食揀, 又平又抵食, 下次一定會再黎~!!!…Read More
+ 1
Like
忌廉蜜瓜梳打
忌廉蜜瓜梳打
中華沙律和風冷麵
胡麻粟米冷麵
日式煎餃 (粟米口味)
2018-04-19
$80 (Dinner)
超抵食之選‧胡麻醬溫泉蛋冷烏冬
2017-11-16
是日放假訓醒後冇野做一個人出TST行下,出到黎餓餓地諗住求其搵d野食完再去SOGO睇下有咩特價貨執。諗起附近The ONE都有上星期係海富商場試過果間隨意饌,所以就諗住平平地去食我既一人午餐了。因為上次試左拉麵,今次想試下佢既烏冬所以叫左個胡麻冷烏冬配溫泉蛋定食($54)。個set除左烏冬之外仲有6隻手作餃子(有原味/玉米/蔬菜三款可選)+麵豉湯+熱綠茶,$54有咁多野都幾抵食。叫完餐等左冇耐就有得食了,個烏冬賣相都幾靚,個餃子睇落都好似好脆口咁,隻溫泉蛋上面仲灑左少少紫菜粉作點綴,都幾有心思。我倒左溫泉蛋落個胡麻醬烏冬道撈,隻溫泉蛋蛋黃既顏色好靚,撈埋落個胡麻醬烏冬後個顏色好似蟹粉咁好吸引。烏冬的質地很有韌度而且冰冰涼涼,同金黃色的溫泉蛋胡麻醬撈埋一齊好夾。味道又有芝麻既濃香又有蛋汁的細滑,再配埋撕碎了的蟹棒絲真係一個Perfect Match。蔬菜餃子鮮甜可口,估計應該是菜的比例比較多所以食落口覺得甜味比較重,同時又有肉的鮮味。加上是剛剛煎好的關係,餃子底微脆面不乾,食起來剛剛好。麵豉湯也不差,有少許海帶和豆腐粒,味道濃郁而且有微微酒味。最後呷一杯淡淡的綠茶為這天的假期畫上一個休止符。(坐左陣就去左行街買野行到等埋朋友放工又再食過喇!)總結:本身自己打邊爐時都鍾意點好多芝麻醬,如果鍾意食芝麻醬既你一定會好鍾意呢個胡麻溫泉蛋冷烏冬。…Read More
+ 4
胡麻冷烏冬配溫泉蛋定食
胡麻冷烏冬
手作蔬菜餃子
麵豉湯
溫泉蛋
胡麻冷烏冬配溫泉蛋
2017-11-15
$54 (Lunch)
2017-11-13
2017-11-13
因為工作關係來到海富商場附近,剛剛到lunch time又唔想食太貴但又唔想食附近街既茶餐廳,所以就同同事去左海富商場睇下有咩平靚正野食。商場內有意樂,譚仔,百分百同幾間茶餐廳,行行下見到有叫隨意饌既日式拉面餃子店,就俾佢門口張期間限定既poster吸引左,係玄米綠茶紅豆latte,綠茶紅豆既配搭就成日見,加埋玄米會唔會仲香呢?見佢拉面既相都好似幾好食而且又平平地,所以決定試下呢間隨意饌。餐牌上既野都好吸引同埋真係好平好平。我選左碗長野蒜香味噌叉燒拉面+5隻餃子+玄米綠茶紅豆Latte,等左陣就好快有得食lu!餃子皮好薄好平均,肉又新鮮,有d似係日本食果d餃子咁樣,好味。兩片叉燒厚厚地又夠味幾好食, 因為本身我唔太鍾意肥肉,所以呢兩片唔太多肥但肉又夠嫩,覺得剛剛好。湯底好香濃既蒜味同味噌味,唔太咸,自家製的拉面很彈牙有咬口,湯和面加埋一齊剛剛好。糖心蛋真係好好食,成個蛋黃都係流心既,加上淡淡的豉油香味真係好好好好食!最後嘆埋我為左佢先入黎食野既玄米綠茶紅豆Latte,絕對有驚喜!綠茶味香濃,紅豆粒粒飽滿而且不會死甜,配搭濃郁玄米米香味道真係好正,用飲管試左啖on top既cream,感覺很厚很細密,好好味。一向唔太鍾意飲太甜既野,所以我好鍾意呢杯茶味既特飲。同場加映:同事食既辛味噌泡菜叉燒拉面,佢話個湯底微辣又夠香好好味。店內環境總結:成個餐埋單都唔洗$80,食到咁既質素既拉面同特飲真係好超值(去starbucks買杯咁既野飲都要$4x啦)。不過地點就比較偏,但原來係The ONE都有分店架!見到有個溫泉蛋芝麻醬涼拌烏冬都好似好吸引,等我下次近近地去The ONE試下先。…Read More
+ 9
玄米綠茶紅豆Latte
長野蒜香味噌叉燒拉面
2017-11-09
$70 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice