openrice

Followers
Following
katiechu55
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (15)
吃喝玩樂集一身 小孩新天地
Grandma's Kitchen
2019-08-19
暑假又係化骨龍出沒好時機,帶囝囝去油塘個超大playhouse玩~知道天台有間銀杏館分店~外面仲有公園~咁既然下午係小朋友嘅happy hour,晚上當然係我地大人享受一下!囝囝一上到去即刻俾個小公園吸引左~我地兩老就揀左戶外位,個view真心唔錯!可能因為今日好天,黃昏時間上去真係震撼眼球!夏天坐戶外位偏熱都正常,但可能開始入夜同埋係天台,不時有陣陣微風吹埋嚟,都幾舒服~哩間係食中菜為主~一樣以無味精同有機菜做主打,叫套餐仲包自助沙律吧,作為父母~我真係幾重視食材品質,始終放入口嘅野都想係安全同有益,所以都幾滿意哩道對食材嘅用心。小朋友口味就揀左有機柑桔醬烤骨、古洞天然醬油雞~前者酸酸甜甜好開胃!侍應話個醬係用返佢地公司自己嘅有機柑桔醬,另一道係醬油雞,雞肉嫩~囝囝竟然好鐘意~可能因為醬油甜甜地!大人就揀個川菜-水煮魚!辣味唔算好勁,魚肉好滑唔腥,我見好多枱客都有叫,不過要注意會有少少細骨!最後仲有個翠塘扒有機豆腐,都係一啲撈飯嘅菜式,整體都幾滿意~最緊要係家人都覺得味道幾好!以環境去睇,哩道真係幾高分,要做半戶外餐廳唔易,打風落雨都幾大鑊!但佢地俾左老人一份工作,讓佢地有安穩生活,真係要支持一下!…Read More
+ 4
2019-08-16
火炭工廈素食 `
O Veggie
2019-07-05
起火炭區工作嘅朋友都知,真係無咩好選擇,來來去去都係茶記最多~不過好彩有間素食餐廳,初一十五可以同同事去食素,無去一排原來佢已經悄悄換新裝!Menu除了招牌菜同小食,仲有五款每日精選~可以隨意揀三款,感覺有啲似hall can~哈哈!不過佢d飯麵同湯都係任食!今日試食三餸飯($48),叫左冬瓜豆卜、椒鹽蓮藕片同甘筍雙耳鮮竹,份量唔算多,不過就可以食多幾款,都幾滿足~因為飯麵個啲都係任食,拉上補下其實一定夠飽~是日素湯就係霸黃花粟米什豆湯~好清甜!椒鹽蓮藕片好香~我本身好中意食炒藕片,所以一定二話不說揀哩款!另外,兩款冬瓜同鮮竹都好入味,不錯!不過點都覺得有啲可惜,因為無咗石鍋飯T_T,不過整體味道仍保持中上,環境可能因為多咗野任食,客人都活躍咗,出出入入拎野食~好似去左食buffet~哈哈!…Read More
Like
自選三餸飯
2019-07-02
相聚銀杏時光 社企餐廳有愛
GINGKO MOMENT
2019-05-31
今天難得有朋自遠方來,找地方填飽肚子時遇上這餐廳,外面是落地玻璃,但看著感覺又有點懷舊,所以我們被吸引了,尤其是掛在玻璃窗旁的波波,很美!好喜歡它的裝潢,簡約整齊!這裡的午餐選擇挺多的,看著餐牌有近二十個選擇,最可悲是我和朋友都有選擇困難症,幾經辛苦決定開心Share。細看四周,才看到這裡的員工很「年輕」,我猜應該是我祖父母輩的年齡!立馬和朋友上網查一下,原來這餐廳大有來頭,是間長者就業的社企餐廳!感覺好神奇,看著一班長者在工作,沒想過香港有一個這樣的餐廳!我們點了南瓜香菌雞柳燴意大利飯,南瓜本來是帶甜味的食材,覺得一個人吃會有點膩,兩個人分著吃就剛剛好,味道如所料是南瓜甜味,意大利飯硬度正常,粒粒金黃色好美。因為有香菌,吃著帶有菇香味,然後再配上約六至七條雞柳。少食多滋味,不會太油膩。另外點了個粟米吞拿魚薄餅,是迷你SIZE,上枱已經切開四件,薄餅是厚批,飽肚度十足,但我個人較喜歡吃薄批底,朋友就覺得挺鬆軟;薄餅味道與坊間大同小異,可說的是餡料足也沒烤過龍,哈哈!最後一提,這裡有自助沙律吧和湯,沙律菜挺新鮮的,選擇大概有六至七款,午餐時間人也多,不時出現小人龍在排隊取沙律,看起來挺受大家歡迎!總括而言,我和朋友都挺喜歡這裡的環境,食物質素中上,服務質素好,員工們都笑臉迎人~所以我們吃了一頓愉快的午餐!…Read More
+ 2
Like
南瓜香菌雞柳燴意大利飯
粟米吞拿魚薄餅
$100 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice