未開張之前係附近食飯, 已經俾佢個掛牆大燈箱吸引住,雖然果陣仲貼住紅紙,不過約隱約現見到個名
本身諗住再早D去食,不過太FULL BOOKING, BOOK唔到位,所以要食9:30, 甘唯有附近HEA到, 9:25先上去,好彩上到去, 唔洗等, 就有D姐姐帶我地去坐低,個MENU都幾講究, 黑色皮, 壓花姐姐提我地湯底要預15分鐘左右,所以我地就叫左個湯先,再慢慢睇食物,叫左個酸菜白肉湯同埋麻辣湯小辣,落完湯底, 姐姐好快就拎左兩樽湯俾我地話陣間可以自己加湯,友人當中有個唔食麻辣都話呢個湯唔係得個辣字,飲落好好飲,唔似得四川果D甘,入面D鴨血同豆腐好入味,鴨血好好食,唔用豬紅,口感好好多,IN IN UN UN,因為得3-4片,所以另外再ORDER多份鴨血,如果可以免費供應既話,我諗我自己會食最少三份
酸菜白肉,好快就俾朋友KO哂D酸菜,同樣都ORDER多一份,點解無得免費供應架
湯底酸酸地, 有D胡椒味, 同埋肉湯味,個湯未落其他野都俾我地飲左一半,好彩有得免費加湯,我地有6個人, 所以可以叫多d,叫左一個刺身拼盤,有三文魚,吞拿魚,牡丹蝦,帶子,海膽, 每樣都有3,4件左右,D野都幾新鮮,鮮甜,牛肉球,粒粒都幾鮮紅色,感覺幾新鮮, 似係即整,不過價錢有D貴,九菜餃, D料都幾足, 九菜味都幾香,老油條,就甘食,會覺得太脆同油左D,但點左湯就覺得岩岩好,響玲,即叫即炸, 食落好鬆化,仲有一碟原味炸魚皮,唔記得影,炸魚皮好脆,好好食,仲跟埋甜酸醬, 好開胃啊唔記得左係咩滑啦,但食落係啖啖墨魚既肉,好有口感,正5色丸, 入面有個係豬肉丸入面包左流心咸蛋黃,食既時候,要小心,因為真係有流心,花枝丸同頭先個滑有D似, 貢丸,唔同平時食開果D,呢隻好香,有好好食,仲有叫左水晶奶皇包,不過朋友好快就放左落湯到煮,所以無影相,其實已經好耐無食過水晶皮同奶皇既野,估唔到呢間火鍋店會有,皮唔會好厚, 個馅又無漏,仲要幾好食,仲有一個梅花豬都係無影相,砌左做三朵花,梅花豬即係豬頸肉,口感幾好, 放落酸菜湯最夾,有2個FD都係牛魔王,勁愛牛肉, 所以叫左兩種唔同既牛肉,安格斯手切手切肥牛朋友話兩種牛,都各有唔同,不過手切果隻就再好味D,件件D紋都好靚,不過唔可以落太耐,落得太耐就會哂左件牛,呢到仲有一個平時無見過既紫准山,平時食開果D係白色, 呢個好似紫薯甘既色,好靚, 同平時D准山一樣都係無咩味, 不過煮完湯之後就吸左D湯既精華, 唔錯唔錯叫左個冬瓜檸檬沙冰,不過無貨,姐姐叫我地飲水蜜桃沙冰,甜甜地,凍冰冰, 好似食緊細個食果D吱吱冰甘,水蜜桃沙冰, 梨味重過桃味,不過都唔錯,仲有D台灣手工啤,同生啤,朋友話青島生啤好飲食完之段,仲每人賜左杯毒酒,係腐竹沙冰,隻杯好特別,不過又唔記得影低,腐竹沙冰都幾好飲,好香腐竹味六個人食左2千幾蚊,價錢中尚, 唔會太貴,食物新鮮, 可以再食過,…Read More
Hot Pot Land (Yim Po Fong Street)
2016-10-28
九菜餃
沙冰
紫准山
2016-10-20
$400 (Dinner)