Hong Kong | Eng

Follower
Following
Chuwskat
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (2)
貼錢買難受,食完仲要肚屙!
Tomato noodles
2023-01-13
有一段時間冇嚟呢間舖頭,估唔到今次真係換來一個極差嘅經驗。一坐低想叫嘢食,個資深職員/店長已經叫個淺歷職員「唔使行過去」,暗示叫我大聲落單。Fine。咁我照大聲落單,其實心入邊已經諗緊「如果有啲人喉嚨唔舒服咁點算?同埋行幾步都咁難?點解要搞到自己間店好似街市咁?」落左單後,15分鐘內有野食,呢個ok。野食同野飲到左後,見到碗麵無湯匙,張枱上面個餐具盒又無湯匙,我張枱又無抽櫃。我諗係佢唔記得左比我?於是,我舉手講返想要杯水同個湯匙。個資深職員/店長望左我一眼,無出過聲就走過左⋯ 都唔緊要,我後尾見佢斟緊水,我就無再留意。杯水黎到之後,都係無湯匙⋯ 我於是截一截佢,同佢講差隻湯匙。佢已經癲左咁大叫「你咁多野要架!又唔一次過講!」,我已經無出聲,廢事嘈交啦,好冷靜咁望住佢。跟住,佢隨即拉開我隔離隔離張枱個抽屜(原來有抽屜,我個位置真係望唔到,天地良心)。佢拎左個湯匙出黎,繼續大叫,「呢到咪有湯匙囉!」,跟住我講緊「唔該」嘅時候,佢就將個湯匙掉落枱面,個湯匙係枱面「咚」後,滑行了一張枱嘅長度,撞到我碟雞扒後停低。佢掉完之後,頭也不回咁走左。呢個經驗真係差到爆。返工有情緒,點解要發落去客人到?真係比錢買難受。天地良心,如果我知道隔離隔離張枱有抽屜,我會叫你拎咩?大家都知你態度差,無咩都唔想煩你啦!同埋,唔知道嗰度有湯匙呢啲蝦6野,都唔會係第一次發生啦,有必要咁嬲咩?直頭好似我爭佢一百萬冇還咁。野食質素都直線下降。雞扒有一堆麵粉,個蕃茄湯冇蕃茄味,連譚仔米線個蕃茄湯都有味過佢。我會附加食前同食後嘅相,我食晒唔代表佢好食。(備註:其實第一次食評打完有啲問題出唔到,我都諗住算數。但係呢一刻,我食完之後肚屙,我真係好俾心機咁再打多一次!)其實幫襯左呢間都五年,望住佢有兩間分店變到得返一間,仲要多咗好多劣評。有一段時間冇嚟,態度照舊,甚至再差啲,連嘢食都差埋,真係好失望!…Read More
Like
Ratings
Type of Meal
Lunch
一般貨色
The Hangout by Under Vacuum
2020-03-10
首先,其實筆者係去the steak食,只係岩岩坐低未落單,成間野就斷電,店員話可以安排去隔離街嘅另一間分店食,所以筆者同朋友就去左the hangout食。(其實並不是隔離街,路程約10分鐘)星期二嘅晚上,都有好多人食呢間。我地叫左肉眼扒、大啡菇、龍蝦汁大蝦意粉、芝士煙肉薯條拼蕃薯條。雖然係慢煮嘅概念,但野食好快就到~ 肉眼扒(12安士)一到,大家都係到互問頭先到底叫左幾多成熟,原來無人記得叫,而店員都無問到⋯ 個扒無任何汁,有兩粒蒜係側邊,大概5成熟?切嘅時候有粉色血水係碟~ 清晰可見~ 如果喜歡食熟成嘅朋友,建議先向店員查詢。畢竟筆者沒有叫到幾多成熟,未清楚是否可以這樣叫~ 大啡菇($30,一個),好食多汁。雖然30$ 只有一個,最後還是忍不住再叫多一個食!呢個推薦~原本是叫帶子意粉,不過店員指出有數項並沒有提供,所以叫左個大蝦意粉。都幾好食~ 有龍蝦汁味,不過份量比想像中少⋯大家若喜歡龍蝦汁,絕對可以一試。最後出場嘅芝士煙肉薯條拼蕃薯條($98),原來係最大碟最飽肚的⋯餐牌上有芝士煙肉薯條,蕃薯條,芝士煙肉薯條拼蕃薯條,所以筆者錯覺以為「拼」會係兩者合併。原來係芝士煙肉醬,鋪在薯條及蕃薯條上⋯??其實芝士煙肉醬與甜甜的蕃薯條並唔夾⋯ 建議真正鍾意食蕃薯條的朋友可以單叫蕃薯條,勿學筆者因為三心兩意而叫「拼」盤。食完都未飽,於是再叫甜品。想叫的甜品大部分都沒有,是但叫左個。食完甜品,正和朋友聊天時,店員已經拎左張單黎叫我地埋單走人⋯ 而我地由坐低到食完甜品,都只係一個鐘到⋯ 我諗店內生意好繁忙,所以先會一句解釋都無,就係客人未叫埋單之前拎左張單黎催客人立即埋單。介意嘅朋友可以三思。食完岩岩好飽⋯ 每人平均消費要250$。味道與價錢及份量都不成正比…Read More
Like
Ratings
大啡菇
2020-03-10
$250 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice