Hong Kong | Eng

Followers
Followings
annabelle.tinko
Level 4Hong Kong
食得是福🌳🍎 Annabelle.tinko@hotmail.com
Overview
Reviews (791)
Photo (7634)
龍蝦湯麵超正,脆鱔都Nice
Gold Garden Shanghai Cuisine
2025-08-05
除咗有京滬好常見嘅龍井之外,人蔘烏龍茶係好少見!要!小食有毛豆、白蘿蔔同花生小魚乾,開胃唔錯!朋友係衝着佢嘅金湯水晶獅子頭Double-boiled pork & fish ball in pumpkin bird’s nest soup嚟 $188用咗燕窩、長江鮰魚、黑豚肉、蟹粉製成!佢另外都有傳統嘅獅子頭,不過嚟到一定係食個更特色嘅!蟹粉係夾心係入面,咸香又鮮!有豚肉都唔會令口感有硬厚!燕窩比例算多,金湯濃!另外,宋嫂鮮魚羹 Braised shredded fish soup $88 都係我好想揀飲嘅湯!料多,特別木耳好爽口,增加口感!魚鮮都唔腥!龍蝦鮑魚下午茶 $398/2位前菜 Appetizer鎮江肴肉 Chilled crystal ham served Zhenjiang vinegar 一口肉加骨膠原啫喱😆煙燻溏心蛋 Smoked soft-boiled eggs with black fish roes有煙燻鹽香配溏心蛋,相當唔錯!蜜汁脆鱔 Crispy eei in honey sauce脆口唔油!四喜烤麩 Roasted gluten puff with mushroom有埋黃花菜幾特別,烤麩都唔會一口油!配菜 side dish鮑汁扣鮑魚 Braised abalone in abalone鮑魚汁濃甜,鮑魚口感實淨😁點心 Dim Sum個園素菜餃 Steamed vegetarian dumpling皮有Q感,素菜都香青味。招牌煎小籠包 Signature pan-fried pork dumpling Ciao Long Bao煎香個底,多湯汁!豬肉唔豬蘇味,如果可以遲少少嚟熱啲更好。桂花糖蓮藕 Osmanthus lotus root stuffed glutinous rice 不過不失,唔太甜炸芝麻湯圓 Deep-fried sesame glutinous dumpling 內外都多芝麻,爽!麵 Noodle開邊龍蝦湯麵 Lobster in soup noodles - 標明有四兩重,每位有半隻!呢度已經值回票價😆 龍蝦湯勁濃勁蝦油,我哋都飲哂,超正!大驚喜!龍蝦肉都香軟!飲品 Drink飲品都好貼心有兩杯熱飲兩杯凍飲選擇,我哋就揀咗熱生薑蜜 Honey ginger同埋熱柚子蜜 Honey pomelo。話晒今日黑雨又紅又黃雨,去下濕氣😗…Read More
+ 7
龍蝦湯麵
Tea
年糕餐廳之青年大邦
YOUNG DABANG
2025-07-08
青年大邦打落沙田,終於有一間韓國菜!!見好多人排隊,就排埋哈哈!妹妹話佢係韓國專門食年糕火鍋嘅餐廳,真係冇留意。雖然我好鍾意食年糕😛,今次Trytry!餐廳好重韓國音樂,好熱鬧。海鮮煎餅 Seafood pancake $168重蔥同粗魷魚,另外有蜆肉同埋蝦!平比日食過嘅海鮮煎餅厚身兩倍。平日食嘅款式可能以麵粉蛋漿薄身,青年大邦依個係比較厚底多蔥同多魷魚,反而覺得蜆肉同埋蝦係點綴😋所以口感好豐厚!Cheese Fried Chicken Teokbokki Pot 炸雞芝士瀑布年糕鍋 $258依個食左唔後悔!記得加多$50要埋蟹籽紫菜飯,正!正!正!勁似幾年前係韓國食嘅漢拿山炒飯!有齊韓式薄皮既無骨炸雞!如果多幾舊就好啦😆都嫩滑 Mozzarella Cheese馬蘇里拉芝士靈魂點綴!估唔到炸餃子加芝士同埋青年大邦醬汁,雖然有啲林申,不過又幾夾。另外可以加錢要其他唔同款式嘅醬!仲有鵪鶉蛋、魚糕、白椰菜、大蔥、拉麵、年糕,特別一提,佢嘅年糕係煙靭加Q彈,有一絲絲嘅分別,果然係年糕餐廳🙊…Read More
Kris70 感謝
2025-07-31
炸雞芝士瀑布年糕鍋
Dinner
有濃有香既檸檬茶
Ningji Lemon & Fruit Tea (New Town Plaza Phase III)
2025-04-24
新城市翻新左第三期一層,多左野食同飲品店😬 天氣開始轉熱又濕,唔想咁肥飲杯檸茶都唔錯 - 檸季鴨屎香檸檬茶Tasha flavor oolong lemon tea招牌檸檬茶要左三分糖都好夠甜!有陣濃香既鴨屎style唔錯,想濃啲要走糖應該都唔會太甘!話梅茉莉檸檬茶Signature preserved plum jasmine lemon tea依個幾特別,話係自創款!話梅好開胃解熱,咸酸咸酸好醒神。茉莉香再多層次左,溫柔左無咁濃烈,好飲!…Read More
+ 2
TakeAway
長旅行後的飲茶
Dim Sum Here (Hung Hsing Building)
2024-08-22
點心到茶位每位$10 無加一係每次選擇佢既一大亮點,去完歐洲就係掛住中式食物。懷舊鵪鶉蛋燒賣 $28 而家唔多地方有依啲懷舊嘅鵪鶉蛋燒賣。因為好鍾意食鵪鶉蛋,次次見到都會想叫!今次就同樣鍾意食鵪鶉蛋嘅朋友一齊食😬 鵪鶉蛋蛋黃蒸到好軟綿綿,燒賣嘅肉係少許彈口😘蝦餃 $12兩個嚟飲茶係蝦餃燒賣有得兩粒咁叫,對2人同行好友好。蝦餃就係大蝦肉,都算係皮薄爽口靚餡!黑松露菜苗餃 $28因為佢有少少香菜,所以香口過蝦餃😘

燒汁釀虎皮椒 $26 虎皮椒切小件但好辣啊,小心🤣 鯪魚肉好飽滿,又辣又煎香好惹味!

豉椒蒸排骨 $25 排骨份量好多,好抵食!底下仲有一層芋頭,豬肉淡淡都係肉,而且軟腍腍唔會話好難咬開!不錯不錯!

卡通流心芋蓉包 $24 第一次食芋蓉包,你想像中冇咁甜,而且都幾軟綿!不過就冇黑流沙包咁流沙,可能始終芋頭比較密。
懷舊混醬腸粉 $25好好食!布拉腸粉必呀呀!多芝麻醬同甜醬配腸粉好Q口好飽滿,好飽肚!濃湯杞子浸時蔬 $22 匙羹造型 - 今期係菜芯,嫩既唔會老硬。…Read More
懷舊混醬腸粉
懷舊鵪鶉蛋燒賣
Lunch
古法脆皮手工雞卷有料到
Kaya Singapore Casual Dining
2024-04-08
好運中心大裝修之後,多咗好多食肆。今次就嚟食星馬菜 - 咖吔環境好寬敞,仲有亞帶嘅裝飾。座位充足,大量卡位😉古法脆皮手工雞卷 $68平時食花雕雞扎就多,炸嘅脆皮雞卷少見少食。如果成家一齊嚟食,我會食嗰個排骨山!!睇吓泰國同埋星馬有咩分別🤭雞皮好脆呀!熱雞肉多汁又嫩,依個有驚喜呢!新加坡喇沙 $88蝦、雞蛋、魚蛋、魚片、豆卜、芽菜、青菜、紫洋蔥溏心蛋🤪椰汁辣辣香濃!蝦肉開邊幾好吸湯😆 檳城和牛蝦麵 $118和牛、蝦、櫻花蝦、牛丸、豆卜、蛋、青菜、芽菜好味道呢!第一次食!和牛4塊,大大片😳牛丸係爆汁嘅,估佢唔到!幾多櫻花蝦,配滲滲食幾香口!豆卜比起喇沙更加及湯,辣中帶點甜!…Read More
台灣沙茶鍋🫢
PEI BISTRO
2024-03-14
嚟咗幾次圓方都冇試過行到咁高行街,今日唔經唔覺行到5樓見有野食 - 台北倆伴就食起身第一餐😎環境闊落舒服有卡位紅燒牛肉麵配古早滷肉飯 $58Braised beef noodle soup with braised pork rice份量實飽飽,滿一碗飯!紅燒牛肉近牛展口感,唔會太硬既!古早滷肉飯就多肉,肥瘦剛好😏咸蛋黃芋泥酥 $46Salted egg yolk & taro mash cake睇緊蛋餅同埋佢芋泥酥之間諗咗陣,不過覺得烏麗酥喺食肆好少見,通常係當手信咁買!睇吓佢有咩特別😜 好特別,有係芋泥加少少糯米,好糯几几😝 好炸口🙂‍↔️!沙茶牛肉鍋 $138Satay beef hotpot津白、冬菇、金菇、米雪糕、甜不辣、芋頭貢丸、福州魚丸、蛋餃、鵪鶉蛋同埋蜂巢豆腐。蛋餃好有肉料同夾沙茶煲!牛有四款,有牛筋、牛肚、牛丸同埋牛板腱。除咗牛丸同埋牛板腱,牛筋同牛丸都好香軟,入口膠膠質nice!可以配珍珠米飯或者粉絲,甚至乎可以加$10改成王子麵或者滷肉飯。我就揀咗粉絲,因為同黃子軒一樣樣,佢都會好吸湯。下午茶最開心係可以順勢配埋嘢飲!熱飲同凍飲都有六款唔使加錢嘅,都已經有啱飲嘅!不過想飲珍珠奶茶就加$8 ,水果茶$18等等。桂圓紅棗茶好足料既餐飲🥳 仲有玫瑰香香唔太甜!古早冬瓜茶清熱比桂圓紅棗茶甜!蟹黃秋葵 $58Okra with crab roe 本身見到滷肉菜已經好吸引,但係蟹黃更加吸引🤪佢同飲品一樣好足料,不得了。…Read More
蟹黃秋葵
沙茶牛肉鍋
Tea
欖仁榴槤酥又嚟啦😍
2024-03-04
點心到係幾常再返嚟食既飲茶點~ 茶位$5位坐得舒服,多人流!蝦餃 (2粒)$16 繼續係對2人同行好友好既兩粒點心😆 爽口蝦,皮唔會厚之之~黑松露菜苗餃$27 鳳眼中式樣,但係黑松露西式fusion~
燒汁釀茄子 $23 煎炸過既鯪魚肉香口,三兄弟大中小😳 喂haha好在夠飽滿!茄子有燒汁配知左草青味,有日式感覺。
豉椒蒸排骨 $22芋頭條係base~ 豬肉都好有肉地,少少肥肉岩岩好😚
濃湯杞子浸時蔬 $20 今日係菜芯~

皮蛋瘦肉粥 $24 大大碗好飽肚。瘦肉絲幾多下,皮蛋都唔係一粒粒,係一小件咁,唔錯!臘味糯米包 $28 糯米好痴痴unun😊 餡料有蝦米、蔥花、大花生同臘腸為主!懷舊香口,好好味!欖仁榴槤酥 $30 每次必食!金黃加榴槤香濃😚,欖仁爽,皮帶脆有甜!
…Read More
欖仁榴槤酥
Overpriced 既牛扒
La Vache!
2024-02-29
經OP訂位本身係應有甜品送,去到話無。又話我哋用中文book唔知OpenRice 比訂坐既選擇 - 生日 = birthday?前台個外籍女店員服務差,係到話識睇中文但唔明意思?另外,食嘅時候見你一個食完就好快趕住收嘢,但其他人仲係食緊。食物就係牛扒加任食薯條😙,牛扒自己定想幾成熟。5成最好,7成覺得有少少老同肉質太實!5成就好軟林,而牛味不過不失,牛味淡左少許,有醬汁配埋就幾好既。環境就多幾寬敞同有強音樂都幾chill既~ 不過一個餐係$398 - 沙律、牛扒同埋薯條。計埋服務態度既話性價比唔高,食一次無下次既感覺。…Read More
Ratings
Related Review
Reviews submitted by the same member to the same restaurant within 30 days.
女神麵既花膠有驚喜
Hong Kong Wing Nin
2024-02-26
先生話要食車仔麵,新城市就係永年~ 早既晚餐時間有得直入,兩人坐圓枱,大空間叫多啲野🤭美國極佳級封門柳(1人套餐) 酥皮湯加15蚊 - 有得選要周打蜆肉魚湯定招牌港式牛尾羅宋湯。我哋揀咗酥皮周打蜆肉湯,夠creamy有料🤭 酥皮啱啱好金黃色,脆身點湯正!七成熟既秘方封門柳 ~10oz,有洋蔥汁同黑椒汁外,有永年辣汁選。我哋要咗洋蔥汁,食落去比較甜,配埋洋蔥食,更加係甜上甜😆冇咗洋蔥嘅辣味!封門柳好juicy!!讚!肉質嫩身,牛味香口!估唔到呀,好食🤤本身跟炸麵,我哋未咁樣食過,所以就唔轉啦!如果想轉可以加錢變白飯或者意粉!炸麵點返洋蔥汁,又幾易入口似薯條個frd~ 不過如果係薯條更加好,哈哈!永年大碗麵 粗麵 & 清湯辣汁粗麵、米線、油面、幼面、河粉、米粉同烏冬,種類好多,車仔麵真係乜配搭都有!湯底都好講究,除咗清湯之外,仲有清湯辣汁、麻辣、同埋蕃茄湯。辣都可以自己由BB辣到大辣!豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚、紅腸同時菜,好多款餸菜。平時出邊一個餸菜可能都要㗎 10幾蚊,而家一次過包辦🦥 豬紅嫩、豬腸清潔好好👍🏻、豬皮吸左啲辣汁同魚蛋好夾。雞翼同雞翼尖必有既~ 紅腸好大塊😂跟餐配嘢飲同埋菜或者小食都比單叫平啲~熟蝦醬通菜好香口,蝦醬係乾油款,唔係濕個隻。女神麵 米線 & 永年清湯鮑汁炆花膠、酸齋、枝竹球、冬菇、紫菜、蘿蔔同時菜,最欣賞係個紫菜係另外上!咁樣就唔會沉晒落底,更加可以大口大口食紫菜!鮑汁炆花膠好堅,有啲咬口好好味,堅堅堅!酸齋、枝竹球又吸湯又唔會無左自己本身既酸。蘿蔔應該係有用咖喱煮過,林中帶少少咖喱味道。凍奶茶 & 抹茶紅豆冰第一次見抹茶紅豆冰,紅豆甜中帶茶感,唔錯!…Read More
美國安格斯封門柳
女神麵
Dinner
越南會安風格餐
Lúa
2024-02-26
經過咗好多次俾佢燈籠吸引,今晚終於 - LUA啦。星嗰度期四既七點幾都滿坐啦,等左下先有位😋綠糯米炸鵪春蛋配熱情果醬 (4件) $48本身好鍾意食鵪鶉蛋,見佢個名咁得意,忍唔住叫!熱情果醬好開胃。炸係綠糯米嘅口感好特別,煙靭嘅脆脆!香茅豬肉撈檬 (小辣) $119香茅豬肉係炸過,有炸豬油既感覺,比較香口。點餐嘅時候可以揀走花生、洋蔥、蔥等等,好方便比唔同嘅人揀。如果可以揀多與少就更加好!配送咗一條春卷,哈哈!如果想自己調配一啲越南風格嘅辣味,枱面上佢都有教,幾有趣味,同埋要問佢拎自家製嘅魚露!晚市套餐 $288位 - 有齊前菜、小食、主食同甜品,可以另外再加錢飲品。越南金柚沙律金柚係一小件一小件😌like!酸甜汁配青瓜絲同埋紅蘿蔔,加咗一兩嚿香茅豬肉炸軟殼蟹米紙卷 一人餐加左$20🤭一人一件岩岩好,軟殼蟹肉都唔吝嗇,飽和!生牛肉雜錦湯河要跟香菜,本身以為就咁根香菜,點知原來仲有¼個青檸同金不換,加咗銀魚嘅魚露幾濃越南湯河。黑牛柏葉、牛肉、牛丸、扎肉同埋正方形牛筋,種類繁多。特別係正方形牛筋大件又多膠,好美滿!牛肉都肥瘦剛好😚椰子雪糕配金枕頭榴槤肉 係一人餐加左$20🤭 有少少玉米片~朋友本身想食芒果芭菲,不過八點就賣晒啦!牛油果慕絲芭菲配自家製椰子雪糕 $98另外仲有紐約芝士蛋糕、蝴蝶酥同埋士多啤梨同椰子凍同寒果球。蝴蝶酥有少少蛋黃味幾好味,有驚喜!成個兩個人share都好飽🤪,好creamy既牛油果慕絲~ 成口椰子味添!一邊裝修係靚靚會安燈籠,令一邊係越南特色嘅竹籃。…Read More
Hunky Dory之寧靜夜
Hunky Dory
2024-02-04
Hunky Dory係幾chill既西餐係科學園。位於4期天台,環境靜,得一間天台餐廳。中午時分,應該好多狗仔嚟,全層可以放電😙雙重炸脆雞中翼 $78黑胡椒蒜蓉味~ 雞中翼炸得金黃香口!炸到雞中翼既骨都蘇脆化左🤣 味道唔會話泰龍,啱啱好無比黑胡椒搶晒啲味~紐西蘭肉眼牛扒火箭菜沙律$148感覺依款均衡營養,最緊要個價錢好抵🤭 有哂蕃茄、紫洋蔥、菲達乳酪Feta Cheese、堅果等等。整體好豐富,仲有沙律就唔會乾爭爭!雖然係沙律,但係佢嘅肉眼牛扒係可以揀幾成熟嫁!肉質都好軟身同埋有牛香味!唔火箭菜,因為有沙律汁同埋蕃茄仔嘅配搭,冇咗嗰草甘味,易入口又好食!三文魚菠菜忌廉汁寬條麵$128Encore系列嚟嘅,第一次嚟呢間餐廳食嘅時候就去食佢!覺得個忌廉汁好濃郁之外,煎三文魚扒好夾佢!常見嘅可能係啲三文魚肉融入係意粉當中。依一隻就係三文魚扒上,外皮脆脆內𥚃濃三文魚肉質!寬條麵份量適中,每一條都包晒菠菜忌廉汁!…Read More
+ 5
又嚟Butlery enjoy😁
Butlery
2024-01-16
今日係想食闊麵,以前食過Butlery既牛肉闊麵幾好食。今晚就揀左依度醫肚啦!凱撒沙律 $96Caesar salad 星期一Green Monday點都要食下菜既😜 其實日日都要!大大盤,顏色繽紛開胃!煙肉、麵包粒、小蕃茄,巴馬臣芝士、羅馬生菜,配凱撒沙律汁~ 整體都新鮮,煙肉同埋麵包粒都脆口嘅,巴馬臣芝士份量剛好提味!安格斯牛肉醬闊麵配溫泉蛋 $132Bolognese Fettuccine with onsen egg溫泉蛋大隻流心蛋黃甜甜🤫 安格斯牛肉肉醬多肉,肉食醬可滿足!闊麵份量都多,一齊share無難度!煎牛扒配焗蔬菜、香蒜青醬肉汁 $192Iron grilled flank steak有少少糾結了,7成定5成,想多肉汁~ 不過都係7成穩陣啲,都無失望😁 香蒜青醬配牛肉估唔到都幾夾,平時青醬係配雞肉多。佢嘅少少蒜香鹹味提鮮咗牛肉,牛肉都幾軟香口!焗蔬菜有幾種蔬瓜,樣樣多汁,好味😋環境chill,佢嘅設計有啲似法色coffee shop咁,幾enjoy~朱古力醬配自家製棉花糖醬、士多啤梨窩夫雪糕 $125Christmas S’more waffle我覺得係咁多次嚟最好食既一個甜品😍 棉花糖醬山好香甜好好味呀!仲有莓既酸久唔久中和下個甜,被後有原粒士多啤梨喺棉花糖醬下面😆 爽呀!切片既士多啤梨都有好多塊,整個配窩夫都豐富!仲有少少開心果添nuts味道!…Read More
+ 7
Christmas S’more waffle
巴西mix & match lunch
Uma Nota
2024-01-14
Uma Nota 🇧🇷x🇯🇵 chill brunch weekend鍾意佢嘅裝修係好似紅樹林嘅裝飾,好符合巴西嘅大自然風格🟡 少少題外話,佢嘅廁所係比一般中上環嘅餐廳大!小小嘅一個稱讚,有三個廁格,裝另外有個外面有幾闊落嘅洗手台!Brunch menu本身其實都幾多,另外仲可以加錢再要啲小食,或者加前轉main course肉眼扒。見到有個台三人枱,叫2 person brunch share都ok😁大蝦木薯炸丸子配柚子蛋黃醋汁No lingo de vatapa 黑松露醬滿滿係蝦內,蛋黃醋汁好入味好夾!手握壽司精選:吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫、煙燻鴨Amazonian nigiri selection吞拿魚山椒普通少少,但帶子配海膽泡沫好鮮呀!好好食!必食!煙燻鴨就有蔥薑味道,fusion既配搭!煙燻牛肉配黑蒜泥蛋黃醬Tatami de carne de sol煙燻牛肉5成熟再有蒜片配有脆口,一流!黑蒜泥>蛋黃醬既味道,再用咗黑醋汁係底,中和左黑蒜嚟嘅強勢!好好味道💙芒果油醋八爪魚軟包Polio roll外皮好脆口,餡料都可豐富開胃!醬汁巴西蕃茄小辣風情椰菜花飯豆鷹嘴豆蓉、翠玉瓜薄荷芫荽油沙律Hummus de feijaāo翠玉瓜係我平時比較唔鍾意嘅蔬菜。今次有鷹嘴豆同埋橄欖油配話行食😆 咁樣食椰菜花都係第一次,好新鮮新奇原來烤嘅椰菜花係好食好軟😋豬里脊肉倍芥末、捲心菜沙拉Porcoletta - pork loin tonkatsu 識主菜之前,店員會貼心過嚟碗碟😎 日式炸豬扒醬同芥末完全係日本食炸豬扒既配搭🤣 都係炸豬肥肉嗰個位最好食!節日甜品Dessert - ice-cream, fresh fruit & berries椰子雪糕同埋抹茶雪糕杯士多啤梨、紅桑莓同埋藍莓藍莓朱古力蛋糕同埋木糠布甸藍莓醬芯既朱古力蛋糕,有少少慕絲蛋糕口味。木糠布甸🍮,佢嘅base更加似燉蛋,甜度剛好。兩款甜品陪兩款雪糕,大滿足!仲新鮮水果有菠蘿、哈密瓜同埋西瓜!…Read More
士林夜市蟹蓋😚
Meet Cute
2024-01-10
喺沙田食台灣嘢又嚟到初遇,佢坐得舒服,今次係拱形卡位😗 兩點到就有下午茶。環境的闊,傾下計都可以!上次食佢蟹蓋好好食,坐低同屋企人講明要士林夜市蟹蓋 $42,哈哈!佢嘅蟹蓋係連埋蟹殼食,真係正!值得再食!入邊除咗蟹肉、紅蘿蔔蔬菜,同埋覺得有蝦肉飽飽滿滿!慢煮豬軟骨滷肉飯 $45豬軟骨滷得好入味同軟骨位香林哂,有膠感😜 飯多汁入到去,加埋少少滷肉。啖啖滷水汁同豬肉,爽!另外仲有紫菜貢丸湯,唔會太鹹一口味精咁,都飲哂!紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 $48依個係「一叫兩食」!紅燒牛肉麵既牛肉係牛板腱/牛展類有啲腱位厚肉!麵都彈牙既!古早滷肉半肥半瘦剛好唔係太肥,枱面上有啲酸菜自己加份量,開胃解油。叫咗咁多肉,要個菜…….滷肉菜😌 $28油麥菜嚟既~佢嘅套餐配嘅飲品都好看頭,除咗有台灣奶茶之外,仲有啲古早茶烏龍茶,同埋我哋叫嘅紅棗桂圓茶同黑糖薑母茶,本身都係想飲珍珠奶茶多啲,但係上一次見到人哋勁多料,今次就叫咗!前者無黑糖咁甜,有埋菊米清新口,而且我覺得黑糖嘅甜可以中和姜武嘅少少辣味。咁當然可以+8至$12叫珍珠奶茶、薏米水、手工芋圓嘅芋泥鮮奶等等。想食甜品都得, 加$22仙草三色芋圓~另外,古早花雕雞卷 $42花雕味道都幾好,涼菜嚟都幾爽口!…Read More
士林夜市蟹蓋
中東weekend brunch
Bedu
2024-01-10
放假嚟Bedu感受下中東食物文化,環境係中上環,氣氛好chillFestival brunch set $440Mezzo Platter 排名由清到濃口味😌,配熱辣辣既扁麵包紅菜頭乳酪係三樣之中最清,但香港人應該都覺得好夠味道好開胃🥰 sharp pink影相靚!鷹嘴豆蓉有啲香料味道,大個口感都係偏向似乳酪~ 大大粒鷹嘴豆夾麥包配腌菜有口感,同幾夾麵包,好特別!新嘗試!扁豆鷹嘴豆蓉既豆香最重,有埋烤香左既鷹嘴豆!佢嘅口感似鵝肝醬,有一陣烤香味道!忍唔住淨食咗好多啖,飽飽地😂 我哋覺得佢既份量係四個人,重料!腌菜有紅蘿蔔、椰菜花、紅菜頭、紅同綠蕃茄同辣椒~ 我諗佢主要都係增加個麵包口感,少少酸,比中式腌菜少酸好多腌橄欖同蕃石榴籽就咁食都好好味,係多汁!佢仲有果仁!包喺個麵包入邊會漏汁有索索nuts聲!Spinach Nagrest菠菜煮蛋配乳酪檸檬當我地飽飽以為到主菜時,又嚟個開胃菜!!OMG😜 菠菜煮蛋帶少少堅果,乳酪檸檬係靈魂估唔到係幾夾幾順口,清新返個口味!Lamb Shank香料紫米腌煮羊腿中東長米入面有洋蔥同埋啲炸蒜~ 腌煮羊腿有慢煮既感覺,羊骨都好易一禁就離肉🥸 如果有少少汁配嗰個羊腿會更加好,不過應該係中東風情 - 米少少油滑,肉乾爽啲!Bedu pana cota最正,有齊全部!Fresh Fruit Platter鮮果拼盤Chocolate Konafa開心果朱古力忌廉酥餅似榛子朱古力,厚重味道。酥餅好鬆化~Set yoghurt with nuts red fruits紅雜梅果乳酪奶凍結實解油~…Read More
Mezzo  Platter
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice