openrice

Follower
Following
小比仔
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (10)
平價高質晚餐
Akizuki Japanese Restaurant
2017-05-09
平時搭車經過見呢間餐廳就見得多,但又唔會特登走過去,始終得寶商場唔算太就腳(懶人要行多兩步都難)有日心血來潮,本來係想食某平價意大利餐廳,但太多人等同好肚餓喇,決定臨時轉陣幫襯下呢間秋月居入到去坐低就會有人俾杯熱茶,之後睇吓menu, 見到都幾多唔同種類揀,就點左個三文魚茶漬飯同鐵板牛肉飯食先講講三文魚茶漬飯,淨係睇相都見到啲料絕對唔少每一啖都會食到三文魚,個湯幾好飲,輕輕鬆鬆就食哂成個飯,不過如果個湯再多少少就好喇,因為食到最後幾啖冇乜湯爭咁少少到個牛肉飯,絕對同胡椒午餐係一樣不過記得就好似比佢平少少,一上枱已經聞到超香嘅煎牛肉味,炒完個飯啲汁同芝士撈到個飯唔乾,又好香口,唔怪得咁多人點呢個食另外,叫左兩杯飲品,杯鮮奶抹茶完全收貨,鐘意抹茶甘香嘅朋友可以試下,唔似一般出面飲咁淡,濃得黎唔會太苦,抹茶味KEEP住係個口度,令人印象難忘,起碼飲到佢地嘅心機,另外咖啡冇飲,所以唔評論九龍灣內有好多日本餐廳,但最有印象都係秋月居,價錢合理得黎食物質素幾好,值得再食…Read More
大不如前
Dessertissimo
2017-04-03
上年新開張嗰陣,見唔使排隊就有幫襯過,點了芒果窩夫,當時唔知係咪即叫即製,個窩夫係外脆內軟,而且充滿牛油香味,還跟朋友開完笑說,這甜品店不久將來必會大排長龍,到時想食都難。果真,係幾個月後已經夜晚要排隊等位上個月的某下午偶然機會經過,見到冇乜食客,決定再入去試下,睇下有冇退步,食唔食得返之前果種美味。今次點了綠茶窩夫同加配個雞翼尖,兩樣都是新產品,雞翼尖好快就黎到,得8隻好似少左啲喎,不過唔緊要,如果好食嘅都冇所謂。一食落口,好失望啊!因為佢只係恰熟咗嘅雞翼尖,如果冇掂到汁部分係冇味!!啲汁只係普通酸辣汁,完全唔值食完雞翼尖個窩夫都到,試下有冇退步先,個窩夫食唔到有綠茶味,可能唔係即製,唔覺得好熱好香外脆內軟,唔通已經唔同左師傅整定係一開鋪已經整好哂所有窩夫,冇左香噴噴果種味道啲紅豆唔係好好食,一般普通紅豆,冇乜特別,反而個雪糕有少少綠茶味,已經係全個甜品最好食地方最慘事情又發生了,竟然係個窩夫度食到有蛋殼唔使咁樣話我知你地有用雞蛋呀?又唔係繁忙時間幫襯,冇理由咁基本隔一隔蛋漿都懶呱總括黎講,個質素已經冇之前新開張嗰陣咁好,已經唔係好有意欲會再入去食,反正附近都有幾間甜品店,想食甜品嘅可以考慮下先…Read More
2017-01-31
只賣魚生飯的餐廳
Munakataya
2017-03-19
其實今次不是第1次黎,已經知道餐廳仍然只賣4款魚生飯,沒有其他小食。還記得第1次要等足足一小時,所以今次吸取教訓,早啲去排隊,幸好門外只有一人等候,唔使等太耐就入得,等緊途中侍應會走出黎俾Menu我地睇,還有食法介紹,又落定order,都算幾周到,令到等候其間唔會太無聊等左一陣就入得喇,一坐低就黎左2塊麻醬加生魚片,侍應推介先食一塊,再留一塊之後撈落茶漬飯。麻醬味完全遮蓋哂魚味,冇辦法試到係咪新鮮,不過麻醬的味道不俗。一堆魚蓉山呀見到桶飯已經嚇親,咁大桶飯其實一般女仔食唔食得哂呢?侍應隨後有俾一個碗及2塊紫菜,建議可以包手卷食。其實好欣賞係佢個wasabi, 攻鼻得黎係有陣陣香味,唔係普通一般wasabi淨係會攻鼻,成個wasabi撈哂個豉油食都冇問題食到一半,好唔好彩地同伴食到魚蓉入面有條魚骨!!!呢樣真係好美中不足,可能只係個別事件,我食2次都冇事,咁啱得咁橋佢食中,不過魚蓉有骨真係都幾驚,因為處理魚生唔應該有骨係入面,希望佢地可以注意下食到淨返1/3個飯之後就可以倒落碗度,加埋一開始個生魚片,請佢地加湯,成為茶漬飯等緊嘅時候,見到餐廳貼住張海報,好似見到超好笑容個侍應係海報上面,仲好似寫住係店長,竟然店長都一腳踢咩都要做茶漬飯好快就到,急不及待試下個湯,好好飲呀!個咸度啱啱好,加埋個飯帶出左另一番風味,有需要仲可以加七味粉添,不過塊魚生片俾啲熱湯整到半生熟反而覺得有啲腥,好彩只係得返一塊,無阻我ko成個飯,撈埋啲湯要清哂成桶飯完全唔係問題可能個餐廳唔算大,啲位又唔多,眼見好多人都係食完就走,俾出面等緊嘅人入黎食不停又有人入黎食同出面排隊,都幾忙下,忙中仍然保持良好笑容同殷勤嘅服務態度,當然仲有有水準嘅食物,啲人肯排隊排咁耐,都唔係冇原因到我食完出去,開始好多人排隊了…Read More
前菜生魚片
竹
2017-03-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
慕名而來
珞桐冰室
2017-03-19
由大圍踩單車到大尾督後,已經又攰又餓,係大尾督入面搵唔到想食嘅野,記起早前友人推介而未有時間光顧嘅珞桐冰室,佢話比一般大型連鎖店更好食,既然一場黎到大埔,冇理由唔去試下吖好彩係平日唔算多人,唔使等位就有得坐喇,一坐低就見到個周圍附近都係食一口蜜糖多士,就跟風都叫返個黎食而男友就試生炸雞脾配薯條,覺得生炸個名好吸引等了不算太耐,我的多士先到了,看到金黃色的面包真係好吸引,影左張相已經忍唔住口要試下,果然很脆,多士就係要夠脆先好食!!如果要挑剔的話,蜜糖略嫌少左啲,係咪覺得食客唔會食哂所以冇俾咁多呢?定係可能怕啲人覺得太甜?唔夠甜就會硬係爭少少,如果枱面有蜜糖俾客人自己加就更好喇食左差唔多一半多士嘅時候,雞脾都到喇,睇個樣好似都幾乾喎,相比之下,啲薯條有啲白,食落去好彩個雞脾唔係炸到太乾,可惜啲薯條墊底搞到腍哂,最後男友放棄最腍嘅幾條薯條如果兩樣分開放就會好好多啦,或者用一個大啲嘅碟都唔會疊埋一齊放啦整體黎講,個多士真係幾好食,值得推介架,炸物唔係咁出色,下次要試埋朱古力味多士先得!…Read More
一口蜜糖多士
2017-02-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice