Hong Kong | Eng

Follower
Following
jyjl
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (1)
真係估佢唔到
MR.BAO Restaurant
2015-11-02
剛剛出糧,同太太諗住舒舒服服吃一餐晚飯,去到元朗睇下有冇新店。見到包哥門口的侍應非常有禮,因此,就入左去打邊爐。叫了一個168元的特盛豬骨煲,60元的普通肥牛,差不多價錢的鵝腸同黑百葉做第一Round其實,元朗食店林立,競爭激烈,因此,有信心係度開食店的,必然對自己亦有信心。我地作為食客,亦希望新店能夠有好的水準,長吃長有。本來諗住普普通通吃餐飯,無諗過影相,亦無諗過寫食評。但包哥係我係元朗吃咁多間火鍋、雞煲、豬骨煲當中,實在稱得上極品。168元的豬骨煲當中,就係圖中所見的豬骨,無錯,係完全無肉的豬骨。呢張相,係我撈出來即刻影相,唔係食完先影。成個煲,一個煲,9舊骨,都係咁既樣,可以係一d肉都無既,「正宗豬骨煲」。咁我環顧四周,只係幾名女侍應,沒有店長,無人駕使,相信收銀就係領班,所以,我同收銀女士講,請問,豬骨煲既骨不是有肉可以吃的嗎?她的答案是,豬骨煲的豬骨都係咁樣,是用來煮湯出味,不是用來吃的.......真係估佢唔到,168元一個特盛豬骨煲,所有豬骨都係用來煮一窩打邊爐的湯放得落口的,原來係兩舊粟米,同埋幾舊蘿白同枝竹。係咁既情況下,都無叫第二round,結帳就走了。其實,出去吃火鍋,火鍋料有平有貴,好難一既而論,但係,係元朗吃左N咁多間火鍋店,呢間真係極品。可能自己真的是太年輕,就如張局長所言,「真係經一事、長一智」…Read More
Like
Gloria wong1202 我上次食有肉架啲豬骨,仲食唔哂😂
2016-07-01
2015-10-29
$180 (Dinner)
難忘的一餐
Destine Vegetarian Restaurant
2014-01-12
昨天中午在元朗找地方吃飯。被店舖的外觀吸引。雖然是午飯時間,但希望吃得舒服一點,叫了一個二人套餐,約HK$170左右。前菜手絲雞,第一啖放入口,原來是調了味,咸咸的豆渣,即是隨手可以在街市買到那些,顏食不是白色,而是深啡,因此,應該是烏雞。並且,是室溫,冷與熱之間。湯是雞絲翅兩個,煮熱的生粉水加菇絲,除了杰杰的生粉外,味道淡出一個鳥來。接下來的主菜是一個芋頭腩肉煲。打開蓋,水汪汪達九成滿,但淡紫色的煲內浮著幾件營光橙色的腩肉加芋頭。載浮載沉之間。接下來另一主菜名字已沒有記著,以素蠔油著一些面根類,味道較為正常。目擊如此慘況,吃了一半已經想放棄。套餐沒有配飯,所以,一個套餐、加兩碗飯、加茶錢,再加一,盛惠HK$220元正。素食沒有肉類,材料成本便宜、但沒有動物性油份,因此,煮食的技術更顯功夫。亦是值錢之處。元朗餐廳眾多,老遠駕車,並且以HK$220元吃了這頓午餐,實在只能說聲...後悔莫及。利益申報,本人並不是純素食者。看見openrice的食評有讚無彈.....,所以,本人絕對不代表全素食者的評語。 …Read More
Like
samurai 可怕的科學怪人餐.
2014-01-14
2014-01-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
熱過坐街邊
Fulum Fisherman’s Wharf Restaurant & Pleasant Palace
2009-08-27
:)早幾日同朋友係土瓜灣分店食晚飯,覺得幾好,又有魚券,約埋爸爸媽媽出來食餐便飯。就腳關係,去左太子分店,諗住集團式經營,質素差唔多。酒樓一樓,近門口食小菜,入面做任食火鍋。知客小姐帶我地行得越來越入,去到一檯四圍都係食火鍋既。心知不妙。由於天氣熱,唔想去第二間,所以,問左再冇其他檯,揀另一張單邊檯就算了。樓面數目少,個個做到「燥底」打衝鋒。等左好耐先執到位又等左好耐先叫到菜。三個人叫了半隻雞、一個炒菜、一碟掌翼加埋條魚。坦白說,出品不差,只係味道偏咸。條魚唔算新鮮但肉質尚算唔錯,唔係送既就霉霉爛爛。不過,服務就認真麻麻過麻麻,無人換碟、無人加水,加上越食越熱。七點半坐低,八點幾上菜。約九時見爸爸將最後一條菜放落口時,即刻舉手叫埋單,個陣時成件恤衫已經濕晒。後尾,仲要等多幾分鐘先有人理,收左張單過左十分鐘都仲要再催多一次先埋到單。服務員盡力,粗支大葉,本身我都好體諒,但係,出來食飯亦都只係想傾下偈,聯誼下,做下孝順仔,點知成餐飯食得唔安樂,仲破左最快食完埋單紀錄。後尾落到街,發覺仲涼過係上面,起碼街邊都仲有d風。…Read More
2009-08-27
$70 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice