Hong Kong | Eng

Follower
Following
happytt
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (36)
baby friendly的餐廳
Salt Recipes
2018-01-23
一直以來都好中意呢間餐廳~佢既位置比較偏僻,唔係咁多人知呢個位有間餐廳,所以當yoho間間餐廳都要拎飛等食時,佢就唔使等咁制。呢間餐廳係我地媽媽界都幾受歡迎,唔單止因爲食物質素幾好,而且佢係一間baby friendly既餐廳,餐廳有ikea bb凳同兒童餐具提供,有需要時更可提供蠟筆同畫紙比小朋友塗鴉,等小朋友有d野玩,爸爸媽媽可以好好享受用膳。今次兩大1b去食,bb食物自備,不過佢冇咩胃口,但又一直聊侍應哥哥姐姐玩,好彩佢地對bb好nice,有時得閒都同佢玩下。今次我地叫左兩個一人餐。前菜方面:我每次黎食呢間餐廳,前菜幾乎每次都叫呢個魚湯,實在好鮮甜呀,而且仲有窩夫食。蘑菇湯既蘑菇味非常濃郁,不過個人黎講中意飲魚湯多d。主食方面:呢個墨魚汁扁意粉非常推薦,好多人同我一樣聽到墨魚汁已經會卻步,因為唔鍾意食到成口都黑晒,但呢個意粉唔會食到好污穢,因為佢係白汁,而且個汁非常可口;而個意粉就係黑色既。美中不足係,今次係我食過咁多次入面,第一次係魷魚入面食到有骨,扣左扣分。而呢個意大利飯都係好入味,味道唔算太濃郁,適中。飲品方面:我自己就飲檸檬蜂蜜薑茶,中意呢杯飲品薑味唔會太重,各種材料嘅味道都平均。朋友就飲呢杯青檸柚子茶,佢話都唔錯。環境方面,呢間餐廳唔會太嘈,而且望到街景,黎元朗搵好食物嘅朋友,呢間真係一個好選擇!如果唔係魷魚有骨,我一定會比好評呢間餐廳!…Read More
拿玻里蕃茄海鮮魚湯
野生蘑菇湯
香蒜鮮魷魚墨魚汁扁意粉
初嚐大榮華晚餐
Tai Wing Wah Restaurant
2018-01-23
聽聞大榮華係元朗好出名,未有機會黎飲茶,先黎試下原來係圍頭菜既晚餐~今次9大1b黎食飯,知道係傳統酒樓,我地就自備便攜式餐椅。一如既往,bb食物自備。而大人方面,我地一共叫左11個餸,同埋一d砵仔飯。今次就簡單d~推薦幾個食完比較深刻印象既餸比大家參考。首先特別要提一提,原來呢間酒樓出名豬油撈飯,我自己都係第一次食,幾特別。酒樓會提供一支豬油同一支豉油俾大家自己落。:)然後講下另一個比較深刻既餸-就係南瓜香竽臘味煲。呢個餸本來只係求期叫,諗住會係一碟唔係咁受歡迎既餸,點知大家都話比想像中好,d汁香濃,送飯都好好食。再講下個XO醬翠瓜胭脂蚌,鮮味十足,有咬口,老公表示好好食。另外講下碟黑椒野菌炒牛肉,牛肉好嫩,唔會硬唔會難咬,而且炒得幾入味。最後想講下奶皇水晶包,唔算好流心,覺得有陣奶粉味,自己覺得一般,不過有朋友覺得幾好食。…Read More
+ 6
2大1b食樂天皇朝
PARADISE DYNASTY (Maritime Square 1)
2018-01-07
兩大1b去完迪士尼玩,搵地方食野二話不說就揀左算近既青衣城食晚餐。帶住個b,好快就揀左樂天皇朝食晚餐,因為佢有bb凳~~呢隻bb凳可以比坐得穩至幾歲既小朋友都坐得。佢有連埋枱,細既小朋友可以用自己張枱,唔會整到枱面既食物;而大d既小朋友用就可反番張枱去後面,當高凳使用。我地兩個女人,叫左一飯一麵一籠小籠包,bb自攜食物。飯方面我地就叫左個蟹粉炒飯。呢個飯既汁蟹粉既味都好足夠,個汁唔會太濃味,唔錯。麵方面我地叫左京味炸醬拉麵。開頭睇以為個碗大但麵唔多,但撈勻左發現其實份量都ok.撈勻左係咁既樣呢個麵同出面食既差不多,食既時候建議大家記得撈勻d同記得用肉碎送麵,如果唔係就會好似我地咁食到最尾先發現仲有好多肉碎😂。由於我哋兩個本身已經試過七色小籠包,所以今次淨係叫咗普通小籠包,可能因為呢間樂天皇朝本身出名七色小籠包,所以佢既小籠包都唔錯。環境方面都幾乾淨,不過食一餐飯就聽到幾次打爛碗碟嘅聲,唔知係侍應跣手定點。…Read More
+ 1
Dinner
帶b同行食泰國菜
Thai Gather Restaurant & Bar
2017-12-18
第一次帶埋bb食泰國菜。首先讚一讚泰聚可以電話預約,同提供媽媽們最關注最中意既ikea bb凳。我地兩大1b去,bb食自攜食物。覺得泰聚既食物好大份,結果我地係食唔曬要打包。我地叫左6樣野加兩支啤酒,$6xx埋單~冬蔭公湯唔錯,幾香,酸味足夠但唔會好辣,唔係好食到辣既人飲都冇問題。泰式蝦醬炒通菜好大碟!老公表示好好食,唔會太咸焗蒜蓉包又香又脆,推介。我地叫左細既泰式小食拼盤,點知好大份,一共5種唔同食物!醃肉碎生菜包就偏辣,我地揀左豬肉,應該係炒豬肉碎期間已經加左辣椒粒,所以就算冇食到一條條嘅辣椒仍然食到辣味,我自己唔算好食得辣,所以食唔曬呢碟。而泰式炒金邊粉就中規中矩,打包左番屋企第二日先食。環境唔錯,乾淨企理。食飯當日晚上天氣得十一度,知道我地有bb同行,安排左室外較暖既近牆位置比我地,加上食物熱辣辣,係餐廳就盤戶外都暖番曬…Read More
冬蔭公湯
泰式蝦醬炒通菜
焗蒜蓉包
泰式小食拼盤(小)
2017-12-16
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
birthday pizza~
Pizza Hut (Po Hon Building)
2017-12-16
生日兼farewell party 6大1b首先讚一讚pizza hut,係有bb凳提供既,不過係木果種,適合較大同坐得比較穩既bb。我地叫左一個二人餐加黃金熔岩批四人餐。一直以來都非常推介pizza hut既葡汁雞焗意粉,但由於餐牌上已經冇得單點葡汁雞焗意思,所以一見到二人套餐有呢個意粉就即刻叫。二人餐就配左葡汁焗蔬菜,不過覺得冇意粉咁入味。講下黃金熔岩批四人餐先:芝士忌廉焗菠菜唔錯,凱撒沙律一向有水準。主菜我地揀左煙三文魚白汁長通粉同雜菌意大利飯,長通粉個汁幾好食,但意大利飯個人完全唔推介,味道太淡。而個黃金熔岩批唔係唔好食,但冇熔岩既感覺,比較番以前d芝心批,芝心批好食d。…Read More
葡汁雞焗意粉
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice