Hong Kong | Eng

Follower
Following
happpyholiday
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (3)
好味又開心
Lam Hung Kee Aquatic Development
2023-07-19
踏入餐廳,嗅到嘅海鮮香氣已經令我哋嘩眾取寵。間鋪裝修簡樸,但乾淨整潔,鐘意維持衛生嘅樣子,都令人放心唔少。同行嘅友人目光交流,佢地嘅興奮就好似我哋咁,等唔及坐低,開始呢場美食之旅。啲肚餓感令我哋更加期待。首先,我哋揀咗新鮮嘅帶子,個肉鮮嫩多汁,啖啖都係大海嘅味道,真係令人滿足。然後,滿滿冰塊嘅碟仔擺滿咗新鮮嘅鮑魚同龍蝦,火焰跳動嘅聲音同香氣一齊彈起,吸引咗唔少鄰枱嘅羨慕眼光。青口同生蠔新鮮又滑嫩,每一口都飄咗海洋嘅鮮味,真係令人讚不絕口。仲有夏日特色嘅花蟹,啲肉鮮甜,配上特製蟹肉醬汁,真係啱啱啱咁啖一啖,令人欲罷不能。最受注目嘅當然係大頭蝦啦!啲蝦肉鮮嫩豐盛,一嚐落口好似融化咗,真係令人讚嘆連連。友人之間開開笑笑,互相分享啲有趣嘅故事。啲歡樂嘅笑聲瀰漫咗整個餐廳。食飽飲足之後,我哋再次總結今次嘅感受。呢家自助燒烤真係值得再嚟。唔止係啲新鮮美味嘅海鮮,餐廳嘅衛生情況都好令人放心,可以安心地享受每一口美味。食物之外,友情嘅陪伴都係呢場盛宴嘅重要一環,相信呢段美好嘅回憶會深深烙印喺我哋心中。…Read More
鮑魚
2023-06-28
味蕾嘅綠洲
Tin Tin Vegetarian Restaurant
2023-07-09
佢哋嘅招牌菜式之一 羅漢齋。呢道菜色彩繽紛,好多新鮮嘅蔬菜同豆腐塊,一睇就開胃。蔬菜嘅新鮮度同口感真係令人驚喜,每一口都充滿咗天然嘅甜味。豆腐塊嘅口感豐富,外酥內嫩,忍唔住多食幾塊。整道菜香味滿滿,絕對係素食愛好者嘅最愛。除咗羅漢齋,佢哋仲有一道經典嘅小食─牛蒡煎餅。呢個小食係我喺素食餐廳頭次嚐到,給咗我好大嘅驚喜。牛蒡煎餅嘅外皮金黃酥脆,裡面係軟嫩多汁嘅牛蒡絲。佢嘅口感獨特,一口咬落去,蔬菜嘅甜味同鹹香完美結合,令人回味無窮。最後,佢哋嘅紫菜卷。呢道菜簡單但美味,紫菜鮮嫩口感同裡面嘅蔬菜絲完美契合。食一口,蔬菜嘅脆度同紫菜嘅鮮味喺口中交織,好愉悅。加上佢哋自家製嘅醬料,更能提升整體嘅風味。呢間唔只係一個素食餐廳,更係一個令人身心放鬆嘅地方。餐廳環境溫馨舒適,充滿自然氛圍,令人彷彿置身於田園之中。…Read More
2023-07-02
自然美味,素食佳餚
Fok Hing Food Shop
2023-07-09
我去食嗰陣真係大開眼界。佢哋嘅菜式真係俾人留下深刻嘅印象,每道菜都有自然嘅美味,令人嘆為觀止。佢哋嘅涼拌青瓜係福興素食店嘅招牌菜之一。呢道菜清新爽口,青瓜口感脆嫩,配埋特製嘅醬汁,帶嚟一啲微妙嘅酸甜味道,真係食完仲要食多次。呢道涼拌青瓜唔單止色彩繽紛,營養都好豐富,係一道好開胃嘅開胃菜。炸素雲吞係我食過最好味嘅素食之一。佢哋炸嘅雲吞金黃酥脆,外皮好脆,內裡包住好多新鮮嘅蔬菜餡料。每一口都散發出獨特嘅香氣,食落既口感豐富又唔會太油膩,真係食得停唔住。再配上店內特製嘅醬料,味道更加出色,真係一試難忘。上湯素水餃係另一道招牌菜。呢啲水餃皮薄而彈牙,餡料鮮美多汁。每一口咬落去,可以感受到餡料嘅鮮嫩口感同湯汁嘅鮮味,好入味好滑嫩,令人欲罷不能。呢道素水餃嘅湯汁香濃可口,真係令人回味無窮。呢度嘅菜唔單止好味,仲講求營養均衡,可以食得健康又滿足。…Read More
2023-06-21
素食界的佳選
惠豐涼茶素食
2023-07-09
綠豆鹹蛋粽。呢款傳統嘅粽子係惠豐涼茶素食特有嘅煮法同味道。粽葉包得好精緻,飄出嚟嘅綠豆香味好撲鼻,再加上鹹蛋嘅鮮美味道,絕對係令人食指大動。每一口咬落去,綠豆蓉嘅滑順口感同鹹蛋嘅鮮鹹味道一齊融合,真係讓人欲罷不能。粽子嘅米飯軟糯可口,入口即化,令人陶醉。綠豆鹹蛋粽係傳統美食同營養完美結合嘅代表。接下嚟就係豉油皇炒麵,呢道菜係廣東菜裡面嘅經典之作。喺惠豐涼茶素食,佢哋以純素嘅方式重新演繹呢道菜。炒麵上枱嘅時候,我被佢嘅色澤同香味吸引住。豉油皇醬汁嘅香味彌漫喺麵條上,每一條麵條都充滿獨特嘅味道。麵條彈牙口感同埋配上嘅蔬菜同素食肉絲,增添咗整道菜嘅口感層次。呢道豉油皇炒麵係美味同健康嘅絕佳結合。…Read More
2023-07-02
與南瓜的美妙旅程
La Fresco Veggie
2023-07-09
走入店裡,迎面撲鼻而來嘅係一陣清新嘅香氣,空氣中彌漫住咖啡嘅香味同植物嘅氣息。店裡嘅裝潢簡潔舒適,有好多自然元素嘅設計,令人感到放鬆。桌面上擺咗啲精緻嘅植物盆栽,令用餐環境更加有生氣。接下嚟,就係我品嚐 南瓜忌廉意粉啦。上嚟嘅時候,呢道菜令我驚艷。意粉好彈牙,配埋豐富嘅南瓜忌廉醬汁,質感綿密順滑。每一口都彷彿係品嚐南瓜嘅原汁原味,再加埋啲輕盈嘅蔬菜同新鮮嘅香草,營造出一種清新嘅口感。南瓜嘅甜味同意粉嘅鹹香完美融合,真係好好味。除咗南瓜忌廉意粉,我仲試咗一碗南瓜湯作為開胃菜。呢碗湯個顏色係金黃色,散發住濃郁嘅南瓜香氣。飲低一口,湯嘅口感濃郁豐富,口味層次分明。南瓜嘅甜味同淡淡嘅奶香味一拍即合,好令人回味。而且,湯入面仲加咗啲香脆嘅南瓜籽,增加咗口感嘅豐富度,令整碗湯更加有趣。我深深感受到南瓜呢種食材嘅多樣性同豐富性。清新素食咖啡店以佢地嘅精湛廚藝,將南瓜嘅美味發揮到極致。無論係南瓜忌廉意粉定係南瓜湯,都展現咗南瓜嘅獨特風味同優雅口感。…Read More
2023-07-04
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice