Hong Kong | Eng

Followers
Following
foodiehkboy
Level 4Hong Kong
🥰歡迎試食/合作👋🏻 💖Welcome DM/ Collaboration 📷 Follow @foodiehkboy on IG 🌍Google LV4 🧡點評 LV4 📮聯絡: foodiehkboy@gmail.com
Overview
Reviews (1148)
Photo (11210)
歐陸宮廷風晚餐 優雅打卡約會之選 ⛲️
ROYAL INN
2025-10-25
約咗朋友嚟食飯見到呢間餐廳真係好有特色💙 歐陸式嘅宮廷風中間仲有個大噴水池真係好氣派⛲️水晶燈配上電視播住黑白嘅經典電影Breakfast at Tiffany's 真係有種華麗又優雅既感覺🖤 食物同樣好有水準約會黎打卡絕對一流📷⭐️ Kale Caesar Salad 🥗 經典嘅凱撒沙律加上羽衣甘藍更加健康🥬 調味好清新又開胃同時唔會有草青味💚⭐️ Lobster Bisque 🦞龍蝦湯入口好Creamy🧡 滿滿嘅龍蝦鮮味濃郁好有法式既感覺🇫🇷⭐️ Jumbo King Prawn Handmade Pappardelle 🦐大蝦份量豐富燒得啱啱好保持住肉質嘅鮮甜🌊 手工做嘅闊麵果然特別有口感掛汁能力一流好有驚喜🍝⭐️ Grilled Iberico Pork Rack 🥩黑毛豬鞍嘅火候控制得好🐷一切落去保持軟嫩嘅口感🤩 配上肉桂蘋果醬嘅點綴襯托返肉香🍎 配菜既Mashed Potato非常幼滑帶牛油香🥔⭐️ Basque Cheesecake 🍰看似簡單嘅巴斯克芝士蛋糕🇪🇸同時做到焦香嘅感覺同埋中間細膩嘅口感🧁甜度恰到好處係好優雅既感覺…Read More
+ 16
Kale Caesar Salad
Lobster Bisque
Grilled Iberico Pork Rack
Basque Cheesecake
質感特色旁遮普菜 期望過高水準一般 🇮🇳
New Punjab Club
2025-10-19
一直期待咗呢間印度菜好耐因為佢有米芝蓮一星🥹今日趁住Black Sheep Series黎食🖤 旁遮普菜來自於印度同巴基斯坦交界嘅一個區域🇵🇰 店員形容香料調味同一般印度菜唔同唔會夠辣真係第一次食😚環境方面皮梳化有種Classy既感覺俾我想像中舒服而冇咁拘謹🏵️食物方面顯得出調味嘅用心同印度嘅元素🇮🇳但係以米芝蓮一星嘅標準嚟講我Expect每一道菜嘅水準更加穩定🤓整體嚟講不過不失係一般Black Sheep餐廳既水準😗⭐️ Masala Phalli 🥜花生輕輕以洋蔥同青檸調味🍋‍🟩略嫌調味不足而且花生口味太單調缺點十分頂胃🤣⭐️ Samosa Chaat 🫔Samosa配上羅望子嘅調味好加分🍓酸酸甜甜比較開胃🩷但係Samosa本身有點放耐咗嘅感覺輕微既油耗味不新鮮扣了分🤨⭐️ Keema Pau 🐏羊肉嘅香料味好重唔會太騷有水準充滿洋蔥香🧅牛油餐包嘅酥脆道恰到好處濃郁而不油膩 🧈⭐️ Peshawari Guinea Fowl Kebab 🦜烤珠雞肉串口感有少少偏乾既感覺😅 但係Fenugreek嘅醬汁調味好清新還回一點分🌿⭐️ Saag Murgh 🐔三黃雞嘅肉質唔會太肥夠滑🤪醬汁嘅香料充滿層次比起平時食嘅咖喱唔會咁漏💚⭐️ Bada Gosht 🥩另外加點嘅肉眼係今餐嘅亮點🐮火候控制得啱啱好外皮有焦香而且保持了嫩度🔥 配菜口味嘅配搭亦都顯印式心思🧡 南瓜Chutney 同埋紅菜頭乳酪醬嘅視覺效果令到牛扒冇咁單調🎃而且酸甜嘅口味比起平時嘅牛扒醬汁汁更Refreshing 🍇⭐️ Maa Ki Dal 🥘紅扁豆作為印度人嘅主食充滿豆香唔算好難入口🫘而且入口帶絲絲酥油嘅感覺幾有特色😌⭐️ Butter Naan 🫓整體嚟講唔夠鬆軟而且欠缺牛油香😕唔係配上醬汁感覺都偏乾😮‍💨以米芝蓮星級餐廳嚟講有點失望⭐️ Sticky Toffee Pudding 🍮拖肥布甸充滿焦糖香但係口味略顯有啲單調🍭爆谷雪糕沒有做到加分嘅效果🍿如果口感嘅黏糯感更豐富會更好🍡⭐️ Mango Lassi 🥭芒果香同乳酪嘅口感好平衡🍼但係份量實在偏少有點失望🙂‍↔️…Read More
Masala Phalli
Mango Lassi
慵懶風日式部屋 自選豐富Bento Box 🍱
Couch CLUB
2025-08-28
假日嘅午後就好想慵懶一下🌤️呢間餐廳嘅裝修好舒適同Cozy有一種家的感覺感🏠好適合懶洋洋咁攤喺沙發上面🤎 食物方面選擇都唔少😀 係個忙裡偷閑嘅好選擇🥹⭐️ Build Your Own Bento 🍱可以自己選擇嘅便當真係啱晒我🫶🏻 味噌比目魚夠嫩滑而且帶味噌嘅鹹香🐟 手打雞肉餅充滿口感而且感覺出Homemade的誠意🐔配菜嘅糖心蛋同埋麻醬菠菜非常清新🥬⭐️ Spicy Miso Spaghetti with Seared Scallop and Prawn 🍝帶子同大蝦肉質都好新鮮🦐 意粉嘅調味好出色辣度同味增好平衡🌶️係好出色既Fusion口味⭐️ Karaage Chicken Pancake 🥞係好滋味嘅美式感覺🇺🇸酥脆嘅炸雞配上楓糖漿🍁Pancake既鬆軟口感真係啱啱好🍳 特別用左焦糖蘋果點綴令到甜度更加清新🍏⭐️ Baileys Latte 🥃Baileys嘅香濃配上幼滑嘅口感啱晒假日嘅感覺🍹配上咖啡加添了一份層次同苦澀感🖤⭐️ Dessert of the Day 🍮伯爵茶奶凍看似簡單但好有驚喜🤎 Q彈動L既口感得啱啱好帶出絲絲既伯爵茶香🫖…Read More
+ 13
Build Your Own Bento
Karaage Chicken Pancake
Baileys Latte
Dessert of the Day
韓系Bagel天花板 造型口味滿分 🥯
Halff
2025-08-15
最近西營盤開左間好有特色嘅Bagel店🥹店面用上搶眼嘅紅白配色❤️ 整體好有韓風既打卡感📷 除咗打卡之外估唔到Bagel既質素同樣高質🥰無論Bagel同埋Spread既口味都好多選擇🌈重點係真係同其他舖頭過分軟淋淋既口感唔同難得有真正Bagel既口感🗽個人覺得完勝韓國既London Bagel Museum絕不誇張‼️⭐️ Roasted Pork Belly Ssamjang Bagel 🥓老闆介紹嘅呢個招牌真係必試😋 豬腩肉烤得帶豐富油香有半溶既效果🐷但係配上大蔥同埋Cream Cheese又好清新🥬 配上Everything Bagel有Poppy Seed既口感係好成功既Fusion配搭🌍⭐️ Chicken Caesar Salad Bagel Sandwich 🍗滿滿的雞胸肉配上沙律菜整體比較Fresh☘️醬汁唔會太濃啱晒增肌減脂嘅朋友💪🏻最特別係Beetroot Cranberry既Bagel賣相有特色得黎仲帶粒粒紅莓嘅酸甜用料有誠意🍓⭐️ Chives Sesame Bagel 🌿私心大推的一款口味🪴滿到瀉出嚟嘅Cream Cheese簡單咁配上香蔥🍃 係好濃郁嘅鹹香同奶香🥛用上偏香脆嘅Pretzel Bagel更有口感🥨 完勝韓國既味道呢🇰🇷⭐️ Banana Peanut Butter Cream Cheese Bagel 🍌香蕉同花生醬係好邪惡嘅配搭呀💛 值得一讚係花生醬用料高質食到原粒唔會太膩🥜滿滿天然甜度作為甜品岩岩好😊⭐️ Blueberry Cream Cheese Bagel 🫐 用上自家製嘅Summer Berries Cream Cheese🍇 幼滑得黎加上雜莓嘅甜度 同埋原粒藍莓💙簡單但滿滿清新感⭐️ Apple and Carrot Smoothie 🥕⭐️ Wild Kale Lemon Tea 🥦Smoothie用咗新鮮嘅蘋果同埋紅蘿蔔造成🍎 唔加糖食到水果嘅清甜好有營養價值🧡 估唔到檸檬茶同Kale又好夾🏝️消暑得來唔會一陣草青味⭐️ Everything Bagel 🥯 ⭐️ Sesame Bagel 🧂⭐️ Everything Cream Cheese 🌰⭐️ Pistachio Cream Cheese 💚同時外賣咗佢嘅Bagel一樣咁出色🤪 Bagel煙韌Chewy既口感恰到好處唔會太過硬🫶🏻每款Cream Cheese嘅口味都係自家調配好有心思👍🏻 Everything口味帶上果仁同乾果碎口感好豐富🧁 開心果既口味好濃郁又幼滑…Read More
+ 22
TakeAway
樓上驚喜西餐 Fine Dining質素性價比高 🌙
Savor Kitchen
2025-06-13
今日試吓呢間樓上西餐真係好有驚喜❤️$328食到呢個5道菜Tasting Menu真係CP值好高🥹而且質素絕對係有水準拍得住Fine Dining既口味🥰 裝潢簡約好Relaxing絕對適合黎約會🤪⭐️ 香草牛油帶子 🐚⭐️ 雞肝慕斯 🐔帶子輕輕用牛油煎香🌊 配上粟米同埋三文魚子嘅點綴更突出鮮味🌽 雞肝醬嘅香濃好有特色配上酸甜既洋蔥好平衡🧅 Presentation優雅好有Fine Dining水準😽⭐️ 法式龍蝦湯 🦞口感幼滑做到法式嘅Consistency🇫🇷 龍蝦既鹹鮮味道恰到好處💙⭐️ 手拆蟹肉貝殼粉 🦀⭐️ 蕃茄牛肉意大利粉 🍝貝殼粉簡單用蒜蓉調味🧄襯托出蟹肉豐富嘅鮮甜🩵 用上豬肉膏既油香有畫龍點睛嘅效果🥓 牛肉配上蕃茄醬就好開胃🥫肉味香濃簡單但好有意式家庭的感覺⭐️ 熟成米鴨胸 🦆⭐️ 廚師精選炭燒牛扒 🥩鴨胸嘅火候煎得啱啱好保持了嫩滑度☺️ 用上黑加侖子同埋菊苣作調味🍇苦中帶酸嘅感覺好有層次 牛扒充滿炭烤嘅香氣🔥同羽衣甘藍係好好嘅配搭🥬⭐️ 芒果芭菲配椰奶雪芭 🥭芒果配上椰奶好有Creamy既口感同夏日既感覺🏝️ 賣相有點Deconstruction既印象有創意🎨…Read More
香草牛油帶子
芒果芭菲配椰奶雪芭
節日慶祝之選 牛扒有高也有低🎄
HENRY
2025-06-08
早前聖誕節想獎勵自己於是嚟到呢度鋸扒🎄環境係美食嘅扒房風格唔算十分精緻但係好Classic🇺🇸安排到皮革梳化位有種節日既溫暖感🎁 服務不錯會主動介紹食物有返酒店質素🧡 菜色黎講Starter比較出色😋牛扒有Hit and Miss不過以節日慶祝嚟講都算水準之上🤔⭐️ Maryland Crab Cake 🦀嚟到扒房選擇都係比較經典既選擇🪭 蟹肉飽滿唔會太重粉漿嘅味道岩我口味🌊食到蟹肉既鮮甜💙⭐️ Clam Chowder 🐚湯頭Creamy又帶蜆肉嘅濃郁🤍口味平衡得好好唔會太膩但係份量略顯偏少🥹⭐️ New York Strip 🗽個人比較鍾意食有口感嘅Cut於是選擇了New York Strip🥰 侍應介紹純種嘅韓牛果然意外地有驚喜🇰🇷Dry Age過既牛味特別濃郁❤️ 而且火候控制得好好嫩度不輸肉眼🤤⭐️ Ribeye 🥩呢度反而質素就被比下去😅 肉眼沒有燒出應有嘅油香🥺 個人覺得佢哋嘅骨髓Bernaise Sauce反而有點Overpowering蓋過牛肉的味道🦴⭐️ Dirty Rice 🥘燴飯入邊有好多蠔仔同埋蟹肉🤪調味好有美國南部嘅地道口味👍🏻如果Jalapeno味道更濃郁會更好🌶️⭐️ Corn Creme Brulee 🌽焦糖燉蛋配上粟米係幾新奇嘅配搭💛 粟米有種獨特嘅鹹味😙 但係因為份量偏多同埋爆谷嘅焦糖味偏重🍿整體上可能有點偏膩⭐️ Pumpkin Cheesecake 🎃Table Side切出嚟嘅氣氛有加分💫 南瓜味好Earthy而且口感好Smooth🍰可以配上各種Jam🍓輕微既酸澀平衡返甜度…Read More
+ 19
Dirty Rice
Corn Creme Brulee
Pumpkin Cheesecake
CP值高泰國菜 地道水門口味 🇹🇭
Water Gate Chicken Rice (West 9 Zone)
2025-06-07
平時得閒食泰國菜我都好鍾意呢間餐廳🥹味道高質得來價錢又好親民❤️食得出水門道地嘅味道🛺今日嚟到大角咀店感覺好開陽環境唔錯☺️午餐嚟講值得一試☀️⭐️ 水門雙拼雞飯 🍗水門雞脂肪唔會太肥肉質嫩滑🐔 勝在食到有雞味💛配上炸雞嘅口感香脆🔥簡簡單單但味道有泰式的感覺🇹🇭⭐️ 足料椰汁雞煲 🥥呢度新嘅菜式啱晒我嘅口味🥹 椰香清甜但係唔會太過膩🤍 加上絲絲嘅香茅味道有層次🌿雞肉足料又唔會太老⭐️ 豬肉串燒 🍖肉質Juicy充滿炭烤香❤️ 配上花生醬口味更濃郁🥜最值得一讚嘅係配上青瓜紅椒同洋蔥🧅 口味清爽感十足🥒⭐️ 脆炸雲吞 🫔香口得黎配上彈牙嘅蝦肉🦐作為小食啱啱好🤪⭐️ 芒果糯米飯 🥭係我每次食泰國菜嘅必點🧡 芒果甜度高而且份量好滿足🤩糯米嘅口感恰到好處🍚⭐️ 凍泰式奶茶 🧋⭐️ 凍泰式黑咖啡 ☕️奶茶同黑咖啡都好有泰式嘅風味🏝️本身帶些微嘅甜度🧊但當冰融化咗平衡返既濃度就Perfect岩曬炎炎夏日🌤️…Read More
水門雙拼雞飯
凍泰式奶茶
回味無窮陝西菜 正宗又惹味 ❤️
Yau Yuen Siu Tsui
2025-05-15
早前食過呢間食陝西菜嘅中環店回味無窮😜今次嚟到佐敦特別再回味一下😚味道有水準得來非常有風味❤️惹味得來又好啱香港人胃口🤩非常值得一試⭐️ 陝西涼皮 🥗涼皮滑捋捋吸滿晒辣汁好過癮🫶🏻配上青瓜絲爽口又開胃🥒⭐️ 映紅飄雪 ❄️聽落好有詩意既感覺🖊️酸甜嘅蕃茄配上糖粉🍅酸甜既平衡恰到好處🩷⭐️ 鍋巴土豆 🥔土豆配上陝西風味嘅調味🍟有啲似薯角嘅感覺但多了一份口感同香脆🤭⭐️ 醬骨架 🍖骨架滷得入晒味🤙🏻 一定要用手撕出黎先夠啖啖肉有風味💪🏻⭐️ 金沙骨biang biang麵 biang biang麵嘅口感真係好有特色😉乾撈掛上醬汁好惹味❤️ 金沙骨都好Juicy⭐️ 辣子雞 🐔雞肉香脆配上蒜頭好香口🧄辣度岩岩好唔會過分重口味😀⭐️ 湯芹菜豬肉餃子 🥟餃子粒粒非常飽滿果然有水準🥰另外有驚喜嘅就係酸辣湯底估唔到同餃子咁夾🍲⭐️ 醪糟湯圓 🍡特別為咗佢而返嚟的🥹 酒釀嘅湯底配上蛋花好清甜酒香🥂配上流心既芝麻湯圓🖤係好溫暖既傳統美味…Read More
+ 8
辣子雞
湯芹菜豬肉餃子
醪糟湯圓
經典意大利晚餐 口味正宗又地道 🇮🇹
Divino Patio Ristorante Bar Pizzeria
2025-09-13
今日晚餐嚟到呢間意大利餐廳好有感覺🌙放滿晒意大利嘅食材同埋酒感覺好地道🥹見到唔少意大利人嚟食飯同嘆杯紅酒感覺好Chill❤️整個氛圍好放鬆好似喺意大利嘅小餐館咁仲有手工既Pizza😋整體感覺有氣氛同情調值得一試🇮🇹⭐️ Octopus Carpaccio 🐙八爪魚切片非常新鮮又彈牙🌊 主要用Pesto輕輕調味配上沙律菜同埋蕃茄🌿口味比較Light好開胃⭐️ Piccante 🍕見到廚師即場Roll Pizza Dough再用窯烤果然有風味🔥蕃茄醬配上芝士口味好平衡🍅值得一讚係Salami帶上鹹香唔會好似一般美式Pizza咁油膩反而得到平衡呢🍖⭐️ Stewed Seabass Fillet in "Guazzeto Style" 🐟海鱸魚肉質嫩滑💙用上蕃茄湯嘅煮法濃郁得黎好有意式既風味🥫特別配上大蝦份量飽滿又新鮮🦐體現出食材嘅鮮甜⭐️ Tiramisu alla DiVino Patio 🍰Tiramisu係意大利嘅國民甜品而佢嘅口味都好經典🍭 Mascarpone Cream好輕盈同幼滑同咖啡味平衡得好好☕️整體黎講好有層次🤪⭐️ I Gelati Di Patio 🍧最後配埋杯士多啤梨Gelato🍓 果味清新好Fresh終結一餐啱啱好🩷…Read More
+ 13
Octopus Carpaccio
Piccante
Tiramisu alla DiVino Patio
I Gelati Di Patio
來自Dolomites 的味道 質感意大利北部小館 🇮🇹
TABIÀ
2025-08-22
社交平台最近見到好受歡迎嘅Dolomites山區真係好想去下⛰️呢間新開既餐廳主打意大利北部菜色正正就係源自呢區🇮🇹一入到去感覺好溫暖同Cozy有種山莊小屋既氣氛⛺️口味有種溫馨Rustic既感覺大廚介紹之下每道菜既口味原來都好有質感反映出山上嘅滋味💚 黎個意大利式嘅約會輕旅行既感覺好唔錯✈️⭐️ Fegato di Pollo Pare 🐔雞肝醬嘅味道好濃郁🤤原來特別加咗牛奶混合口味更加柔滑🥛配上黑莓醬既點綴🫐酸甜中帶點輕微嘅Tartness🌲配上Sourdough味道好平衡⭐️ Cozze con N'Duja e Vino Bianco 🐚蜆肉好飽滿自帶鮮甜嘅海水味🌊 高湯用咗白酒配上意大利特色嘅N'Duja辣香腸🥂酒香配上絲絲嘅鹹鮮味道好出色🍖配上麵包吸收晒每一絲嘅精華🤤⭐️ Negroni 🍸⭐️ Hugo Spritz 🍹意大利菜嘅靈魂當然要配返杯餐前酒🫶🏻 Negroni係經典嘅國民Cocktail充滿苦艾既感覺🌿 Hugo Spritz 帶接骨木花香配上Prosecco就比較輕盈💐⭐️ Casunziei 🥟傳統嘅意大利雲吞內餡包住牛肉🥩配上紅酒汁味道好豐富有種溫暖Comfort Food感覺🍷醬汁用上Tarragon增添了草本的口味平衡返濃度令整到菜色更Refined🍀⭐️ Cotoletta di Maiale alla Milanese 🐷經典嘅米蘭炸豬扒看似簡單但係好有驚喜🥰 炸皮薄薄一層非常酥脆但係入口一點都唔油膩🔥 溫度控制得非常好肉質非常軟嫩同Juicy🥳 簡單配上檸檬汁點綴感覺好道地 🍋⭐️ Tiramisu 🍰Mascarpone Cheese既幼滑配上咖啡香☕️值得一讚係奶香好豐富🍼 簡單唔花巧但係好樸實嘅滋味👍🏻…Read More
+ 18
Tiramisu
經典口味懷舊煎餅 超足料有心思 🌯
Jian Bing Chu Fang
2025-05-25
紅磡真係一個掃街嘅好地方😜見到呢間主打煎餅嘅小食店有種懷舊嘅感覺又比較少食到🏮即叫即整見到非常足料🧡比起國內食到嘅更啱香港人口味🥹 另外飲品選擇唔少好有誠意有心思🥰作為下午茶絕對係好選擇☀️⭐️ 烤鴨煎餅 🦆烤鴨配上青瓜同京蔥完全複製到京式口味🪭鴨肉帶油香配上酥脆嘅鴨皮💥配上青瓜同京蔥嘅清爽好出色🥒⭐️ 麻辣雞肉煎餅 🍗雞肉麻辣嘅口味好有重慶的感覺🌶️刺激度恰到好處麻辣好平衡❤️‍🔥 個人覺得同餅皮既蛋香最能融為一體🍳⭐️ 孜然羊肉煎餅 🐑羊肉配上孜然嘅調味非常Exotic 🔮有種大漠嘅風情但係唔會有騷味🥩值得一提係加咗薄脆口感更加豐富⭐️ 老椰子沙冰 🥥椰味香濃又柔滑甜度唔會太高🫶🏻有種夜市嘅風味係消暑好選擇🏝️⭐️ 木瓜牛奶 🥛 特別選擇唔加糖木瓜嘅清甜更加突出🧡配上牛奶入口好順滑😍⭐️ 自家製老陳皮山楂茶 🧃睇得出真材實料熬煮而成🍇 配上冰糖酸甜又開胃🧊配搭返煎餅啱啱好…Read More
+ 8
TakeAway
重慶過江龍 高質感的麻辣鍋 🌶️
朝天門
2025-08-05
今日嚟到呢間火鍋店原來大有來頭🍲來自重慶嘅過江龍由濃濃嘅歷史🐲果然有返咁上下水準👍🏻比起一般嘅火鍋店裝修更加霸氣而去服務質素貼心❤️ 想有品味咁舒服打邊爐係個好選擇😋⭐️ 玉璽鴛鴦鍋 🥘一定要試佢嘅重慶麻辣湯底🌶️ 除咗麻度同辣度十足之外香氣充滿層次🌿看得出湯底嘅真材實料😚特別推介醬料加上自家的香油🥹香氣一流唔食辣嘅朋友推薦試吓菌菇湯同埋蕃茄湯🍅感覺比較清新⭐️ 西班牙黑豚梅肉 🐷黎自西班牙嘅豬肉肉質軟嫩唔會太肥🇪🇸同麻辣口味好配合🤗⭐️ 特色三拼 🍱⭐️ 丸滑拼 🍢⭐️ 8秒響鈴卷 🫔⭐️ 娃娃菜 🥬⭐️ 生態金針菇 🍄‍🟫重慶火鍋必食佢嘅特色火鍋料😛 毛肚鵝腸同黃喉都好新鮮🤓輕輕淥一淥就食到爽口嘅味道🦢 各種肉丸同蝦滑都好彈牙呢🦐⭐️ 重慶小吃組合 🍘⭐️ 牛肉麵 🍜⭐️ 春捲 🌯熟食同樣好有質素😛牛肉麵嘅麻辣度啱啱好又帶牛肉香🐮 最特別係重慶嘅小食😝 香辣嘅黑豆好香口🫘⭐️ 藍椰茉莉水 🥥椰青水配上茉莉花整體好清爽🌼解辣度一流🤩 仲要Tiffany Blue既造型好吸睛呢🩵…Read More
玉璽鴛鴦鍋
藍椰茉莉水
泰式度假風酒吧 維港海景泰Chill了🌊
SUNSET PIER BY BEER POINT
2025-07-31
認識我嘅朋友都知我超鍾意去泰國旅行🧳 今日咁好太陽想去看海🌤️竟然係鬧市俾我搵到間隱世海邊酒吧🏝️ 對住個無敵維港海景🩵加上主打嘅泰國菜口味非常正宗🥹 好似飛左去布吉度假咁✈️⭐️ 泰式大蝦青芒沙律 🥗賣相繽紛好有夏日感覺🌈大蝦新鮮份量豐富🦐 除咗沙律蔬菜之外最特別係用上芒果同士多啤梨🍓水果配上辣椒嘅調味意外配合同係泰國既口味好似呢🌶️⭐️ 日落晚霞羅勒豬肉飯配鴨蛋 🥘羅勒炒豬肉肉充滿鑊氣同香料嘅香氣🌿送飯一流💚 靈魂係泰式嘅炸鴨蛋🍳 流心嘅蛋汁融入白飯充滿香氣🥚半煎炸嘅口感特別香口有風味🔥⭐️ 泰式海南雞配自家醬 🐔海南雞肉質嫩滑唔會太肥啖啖肉💛 自家醬汁酸辣度好平衡岩曬炎熱既天氣🏖️⭐️ 芒果沙冰 🥭⭐️ 青檸梳打 🍋‍🟩芒果沙冰用上新鮮芒果肉好消暑☀️青檸梳打就好Refreshing🥤對住個海景慢慢飲杯嘢真係好有度假Vibes…Read More
泰式大蝦青芒沙律
青檸梳打
露營主題燒肉店 輕鬆Glamping 滋味 ⛺️
Hearth Yakiniku by ATUM
2025-09-18
今日發現呢間露營主題餐廳真係好有特色🩷一走入去有露營嘅裝備同埋帳幕好有山系嘅感覺🏔️但係唔使野外起火啱晒我呢啲懶人🤣估唔到除咗環境有特色之外食物嘅質素都好唔錯👍🏻比得上日式高級燒肉店而且環境好Chill絕對值得一試🇯🇵⭐️ 全牛特選拼盤 🐮顧名思義可以食到唔同部位嘅牛肉🥩 牛小排同牛胸腹肉味十足充滿口感🥹 牛舌輕輕洋蔥蒜調味好有日式嘅感覺🤩 特別推薦A5宮崎牛三角腹🗾 油花分明比較嫩滑好唔錯⭐️ 夢見鳥雞腿肉 🍗雞腿肉唔會太肥而且好嫩滑🐔輕輕用鹽醬調味整體好新鮮🧂⭐️ 牛油燒廣島蠔 🦪廣島蠔鮮甜而且肉質肥美🌊配上蒜蓉同牛油整體更加滋味🧈⭐️ 燒野菜拼盤 🥬有蘑菇豆腐秋葵等各種蔬菜🍄‍🟫 爽脆而且新鮮平衡返味蕾啱啱好 💚⭐️ 月見夢王蛋醬燒飯團 🍙看似簡單但係飯團烤得香脆好有日式居酒屋嘅風味🏮蛋香濃郁分佈每一粒飯粒好正🍳⭐️ 一口炸芝士 🧀香口充滿芝士嘅濃郁感🧡好似日本便利商店嘅小食咁👍🏻…Read More
+ 22
一口炸芝士
隱世日式Fusion菜 精緻廚師發辦 🇯🇵
JA Kitchen
2025-05-04
黎到佐敦呢區比較多都係平民料理🌙咁啱見到呢間餐廳裝潢比較精緻有格調就試一試🥹原來主打廚師發辦食物嘅質素同賣相都好有心思❤️比起唔少市區嘅餐廳更加高質而且CP值好高值得一試呢☺️⭐️ 前菜 🦑用咗嚟自富山灣嘅螢光魷魚🌊輕輕用味噌醬調味已經充滿鮮味 🩵⭐️ 本日海產冷盤 🦐深海池魚刺身油脂十分豐富🐟入口非常嫩滑螺肉用花雕調味非常入味配搭有驚喜🍷⭐️ 季節海產 🦞蟹肉配上紫蘇葉用咗春卷嘅方法炸成🫔酥脆得來保留咗蟹肉嘅鮮甜同紫蘇葉嘅香氣💜⭐️ 煙燻牛舌山椒燒 👅牛舌厚實得來充滿山椒嘅香氣好刺激🥩配上蘋果木煙燻嘅效果香氣好有層次🍎⭐️ 旬燒魚配酸菜汁 🐠鱸魚肉質嫩滑💙 用上酸菜汁嘅配搭有Fusion的感覺🫑比起一般嘅酸菜魚更Refreshing沒有搶走魚肉嘅鮮味🌿⭐️ 蝦濃湯冬陰功煮北海道帶子 🐚帶子入口非常飽滿😊配上冬陰功湯調味岩岩好🥘酸辣嘅口味好正宗🌶️係好有創意既配搭⭐️ 稀有部位牛肉壽喜燒 🐮⭐️ 讚岐烏冬 🍜今日用咗匙柄係我鍾意食嘅牛肉部位之一😀肉味香濃配上壽喜燒嘅煮法微甜既口味好開胃🤤⭐️ 自家製甜品 🍧自家製雪糕配上開心果雪糕💚香濃得嚟仲食得到嘅開心果碎粒粒好有誠意呢🥜…Read More
前菜
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice