Hong Kong | Eng

Follower
Following
KCFong102
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (5)
地道泰國風味 不只在九龍城
Thai-San Ram Mis
2025-02-07
大圍泰禾美:地道泰國風味!一直都係去開九龍城泰禾美食泰菜,除咗食物惹味之外,都貪佢就腳,而且坐得舒服,就算同朋友一行十幾人去都可以慢慢食。上個禮拜同朋友去咗大圍分店食飯,真係有驚喜!呢度裝修風格同九龍城好唔同,問過鋪入邊嘅姐姐,原來上一手係打邊爐餐廳,亦都解釋咗點解枱面會有個電磁爐😆一入到去就聞到陣陣香料味,即刻令人胃口大開!黃咖喱雞:呢個絕對係必點!咖喱香濃得嚟唔會太辣,椰奶味好突出,但唔會搶左陣咖哩味,仲有少少香茅同其他香料嘅清香,層次豐富,雞肉非常嫩滑,咖喱底稠度非常適中,配合埋蒜蓉包/ 薄餅,好容易食到上癮。燒雞:外皮燒得香脆,肉質鮮嫩多汁,點埋佢哋特製嘅酸辣醬,更加開胃!份量都幾大,如果有其他嘢食嘅話,4個人食半份都綽綽有餘。燒牛肉:牛肉燒得啱啱好,外焦內嫩,咬落去仲有肉汁爆出嚟,好正!佢哋嘅秘製醬汁辣辣地,同牛肉好夾,用嚟送酒係非常之正!軟殼蟹:一道考功夫嘅菜,今次個軟殼蟹炸得金黃酥脆,蟹肉鮮甜之餘又有泰國香料加持,更加惹味!蒜蓉包& 薄餅:雖然係配角,但都唔可以錯過!麵包焗到外脆內軟,蒜香味十足,薄餅亦做得非常鬆軟,點埋黃咖喱汁食,簡直係絕配!當晚其實食咗好多其他嘢,唔特別每樣都講喇,其實每一樣都非常惹味同埋保持到水準,誠心推介!總括嚟講,大圍泰禾美嘅食物質素好高,價錢合理,保留到九龍城嘅水準,而且服務都唔錯,絕對係大圍區食泰國菜嘅好選擇!如果你都想試吓地道嘅泰國風味,不妨去試吓啦!**溫馨提示**:餐廳有2層,但係weekend嘅時候都有唔少人等緊位,所以最好提前訂位。…Read More
+ 1
Like
IceQueen Ho 佢用勁差嘅態度話:無得訂位!我地從來都無得訂位!你自己嚟等位啦!
2025-10-11
燒牛肉
小食拼盤
黃咖喱
炒粉絲
黃咖喱雞
蒜蓉包/ 薄餅
$250 (Dinner)
冇服務,污糟,張枱直頭有隻小強
貴州遵義黔營羊肉粉 (利群大廈)
2020-06-25
冇咩事都唔好去食,俾錢買難受服務差,慢,冇人理,環境污糟,張枱重有上一手用過嘅牙籤,有隻小強走黎走去....呢個時候我地已經想離開,但無奈已經落左單,廢事搞到咁麻煩。等左20分鐘左石,食物終於黎到,叫左涼伴土豆(薯仔)絲,羊肉粉同埋涼麵,羊肉粉冇咩味,湯底好似清水一樣,涼麵就有一陣奇怪嘅薄荷味,非常一般。我地一路等緊食物嘅時候,不斷有人投訴緊,有人話羊肉串點解係凍嘅,有人嘈點解枝烏龍茶咁耐都唔俾佢,有人嗌極落單都冇人理...希望大家唔好俾錢買難受:(…Read More
暫時係我食過最差嘅餐廳
Waalah
2018-10-18
早兩日同朋友聚會,本來諗住去將軍澳食Vortex burger,點知冇開鋪,於是就改咗去呢一間同朋友之間戲稱為 “買一送一” 嘅西餐廳,因為呢間鋪啱啱開張嘅時候做緊星期一至五main course買一送一,所有酒精/ 非酒精類飲品都係,所以計返條數係幾抵食,但係今次同班朋友食完之後,完全顛覆左我對呢間鋪頭嘅印象。買一送一優惠已經完咗,而家係做緊加50蚊多一個main course,送嘅飲品亦都局限左喺非酒精飲品,我最初覺得無所謂,因為我地都覺得呢間嘢係唔錯嘅,不過經過今次之後,我以後都唔會再踏足呢一間鋪頭。我地叫左兩個main course同埋兩款小食。首先有樣嘢好重要,就係所有嘢食都係唔熱嘅!連熟食最基本嘅要求都做唔到。兩款course分別係一個好似叫做 ”咩肉都有pizza” 同埋一個肉類拼盤。個所謂咩肉都有嘅pizza就得幾粒唔熱嘅雞肉,幾塊迷你火腿,少量芝士同一個急凍餅底。廚師連將呢塊pizza放入微波爐叮返熱佢嘅動力都冇,侍應就咁將塊Pizza係室溫咁樣上俾我哋,咁樣有意義咩?塊pizza淡而無味,幾舊雞粒比牛肉乾重乾身,咁樣糟蹋塊pizza又有咩意思呢?而個肉類拼盤包含左兩件羊架,一件豬肩肉,一塊西冷同一塊雞肉;配菜有幾塊洋蔥同薯角,另外重有一細碗gravy同黃芥末。落單時都有個小插曲,個侍應姐姐同我地講話冇曬羊架,可以轉其他肉類,我哋話轉豬肩肉,點知最後上菜嘅時候又有羊架,難道經理,廚房同埋侍應們都唔知道溝通係咩一回事?講返個肉類拼盤,所有肉都睇得出唔係即刻烹調,唔緊要,不過都係果句,廚師連整返熱佢嘅衝動都冇,請問你對得住自己份職業嗎?你對得住食材嗎?個拼盤就咁室溫serve俾我地,成個拼盤惟一有少少溫度嘅係塊豬肩肉,不過塊豬肩肉放入口嘅時候就如同咀嚼緊橡膠,可憐了一塊豬。除此之外,拼盤上嘅肉都係非常之乾身,塊雞肉尤甚,直頭係乾過而家街上嘅枯葉;兩件羊架毫不肥美,而且一啲調味都冇;塊西冷俾廚師燒到well done,如果我要食熟透嘅牛肉,我不如去美珍香?配菜方面,洋蔥係生嘅,幾舊薯角係隨便飛一飛水,然後放少少黑椒喺面,就當係煮好咗,口感同未煮過薯仔其實唔係好大分別。黃芥末醬係現成嘅,而個gravy,我唔知佢地放左幾多日,總知有陣怪味。肉類拼盤最畫龍點睛嘅地方係,廚師好stylish咁將啲肉放喺木盤上面,但出事嘅嘅係,其實返木盤有浸up味,唔知塊木盤有幾耐冇洗過呢?我地重叫左兩款小食,分別係炸魷魚圈同埋薯條,其實我已經冇期待過會係即炸,上到枱,一夾,放落口,當然係一啲都唔熱啦,炸魷魚圈啲粉漿重多過舊魷魚本身,炸薯條係淋嘅,淋過一個瞓左超過10年嘅枕頭,如果瞇埋眼咁食,你會以為自己食緊薯蓉。服務方面亦都係一個亮點,我哋一行四人坐低之後,冇人會比杯水我哋,要開聲問先會有,餐廳入邊嘅侍應行路都係縮頭縮骨,上菜嘅時候唔會講呢個係咩黎嘅,而且佢就咁放喺張枱嘅邊位就算,唔會幫我地整理下張枱上面嘅空間同擺位,做咩啫而家?玩遊戲?睇吓邊個可以將啲嘢擺到最亂?一般來講我係唔會嘥咁多時間打篇文去批評一間餐廳,我試過食食吓嘢,有隻曱甴係天花板跌咗落嚟;亦都試過食到啲嘢係變味嘅,係臭左嘅,但係我都冇好似今次咁樣,打篇千字文發洩自己嘅情緒,但係今次我真係好唔開心同埋好嬲,因為我覺得waalah嘅廚師唔尊重食材,經理唔尊重食客,待應唔知自己做緊乜嘢。一間咁樣嘅食店,不如執左佢啦,唔好喺度獻世啦。PS:由於太嬲,一張相都冇影到,但如果你對於我講嘅任何一句說話有懷疑嘅,你不妨自己去體驗下。…Read More
2018-10-16
$200 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice